Meteen naar de inhoud

Levensbeëindiging en begeleiding. Levenskwaliteit vs Levensverlenging

Datum/data

26 september 2023

185,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Deze les heeft een veelomvattend thema. Er komt veel aan de orde. Kwaliteit van leven kan in iedere levensfase en in diverse situaties van toepassing zijn en loopt als een rode draad door deze les.
Aan de orde komen: palliatieve zorg, van ziekbed naar sterfbed, belangenbehartigers, een wilsverklaring, afscheid nemen, een laatste wens, verlangen naar de dood, de uitvaart, het stervensproces, wat er lichamelijk, geestelijk en op zielsniveau speelt, klachten die ontstaan, pijnbestrijding, waar de cliënt wil sterven en de consequenties daarvan.
Hulp bij het sterven in de meest uitgebreide zin en de keuze voor euthanasie, versterven of palliatieve sedatie. Na de dood, de rouw voor nabestaanden.
We gebruiken een eigen beeld van de dood, een actieve imaginatie “de poort van de dood”.
We besteden aandacht aan afscheidsrituelen.  
We bespreken interventies bij het levenseinde/verlies/rouw en jouw plaats/rol als therapeut.

Extra informatie

Jaap van Ravenzwaaij

Jaap heeft 35 jaar beroepservaring als verpleegkundige in diverse sectoren van de gezondheidszorg. Zijn specialisatie is kanker, aids en seksuele hulpverlening. Hij heeft de oncologie opleiding in het St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen gevolgd.
Verder heeft hij bij middelbare- en hogescholen en bedrijven les en trainingen gegeven. Hij is hypnotherapeut en hypno-psychotherapeut en had een praktijk voor hypno-psychotherapie, psycho-oncologische therapie en sekse specifieke therapie. Momenteel is hij gepensioneerd.

Dagen

01

startdatum

2023-09-26