NLP Practitioner

Datum/data

Nader te bepalen

2.864,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Wat is NLP?

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een vorm van praktische psychologie met technieken voor persoonlijke verandering en het verbeteren van je communicatie. Om in ons leven meer kwaliteit en geluk te ontwikkelen beschikt NLP over een geweldige bron aan hulpmiddelen, methoden en technieken.

NLP gaat over communicatie, niet alleen communicatie naar anderen, maar vooral ook over wat je communiceert met jezelf. Welke gedachten heb je over jezelf? Wat zeg je de hele dag tegen jezelf? Welke overtuigingen heb je over jezelf en anderen en hoe beïnvloeden die je gedrag en je keuzes?

De Amerikaanse schrijver George Leonard zegt: ‘Wat je leeftijd, afkomst of opleiding ook is, wat je echt bent is vooral ongebruikt potentieel’. Binnen NLP is een van de belangrijkste vooronderstellingen dat ieder mens de hulpbronnen in zich heeft voor positieve verandering en voor effectieve communicatie. Met NLP leer je toegang te krijgen tot die hulpbronnen, tot dat ongebruikte potentieel.

Niet waarom maar hoe

Een van de belangrijkste vragen in NLP is: hoe doe je dat? Richard Bandler en John Grinder, de bedenkers van NLP, hebben heel goed gekeken naar mensen die heel erg goed waren op het gebied van therapie en communicatie, zoals Milton Erickson en Virginia Satir. Ze hebben hun succes in kaart gebracht en zijn daarna gaan kijken of het mogelijk was om dit ook aan anderen te leren, om het overdraagbaar te maken. Het resultaat daarvan is NLP. Een verzameling van praktische technieken, overtuigingen en methoden welke gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van communicatie. Maar ook als therapeut, psycholoog of coach is NLP een zeer waardevolle en krachtige aanvulling op je bestaande kennis en vaardigheden voor het behandelen van fobieën, allergieën, angst om te spreken in het openbaar, stress of depressieve klachten.

***
Erik is een top docent. Het is een inspirerende opleiding – uitspraak deelnemer
***

Opleiding

Erik Willems geeft deze opleiding met uitzondering van het Sociaal Panorama. De twee lessen van Sociaal Panorama worden door Claudie van Ginneken verzorgd.

Tijdens deze 16-daagse opleiding krijg je de mogelijkheid therapeutisch inzicht te ontwikkelen of uit te breiden. De opleiding bevat vele therapeutische technieken die je beoefent en je eigen maakt. Deze NLP-practitioner opleiding is geschikt om voor, tijdens of na een therapeutische opleiding te volgen.

Het is een compleet en afgestemd programma waarmee je als therapeut direct aan de slag kunt.

De NLP-dagen kun je tevens los als bij- en nascholing volgen.

Certificering

Deze 16-daagse NLP-opleiding geeft het certificaat voor NLP practitioner.

Ook kun je er voor kiezen het hele 16-daagse programma te volgen als een specialisatie jaar bij de driejarige opleiding. Wanneer je hiervoor kiest, verdiep je je verder in de NLP door extra opdrachten te doen en regelmatig te oefenen. Na afronding ontvang je een diploma voor de vierjarige opleiding.

Dag 1. De basis van NLP

We beginnen bij het begin: wat is NLP, wat zijn de uitgangspunten en hoe is het ontstaan? NLP heeft een eigen kijk op communicatie en dit komt samen in het NLP-communicatiemodel. Voor veel mensen is dit model een enorme eyeopener, want het geeft niet alleen inzicht, maar het is ook heel praktisch. In het communicatiemodel gaat het niet alleen over wat je communiceert naar anderen, maar vooral ook wat je de hele dag tegen jezelf zegt. En natuurlijk gaan we kijken naar hoeveel invloed je hierop hebt.  

Dag 2. De sleutels tot succesvolle communicatie & het NLP Coachmodel

Leerlingen van Milton Erickson, de grondlegger van de moderne hypnotherapie, dachten soms dat hij helderziend was omdat hij zoveel leek te ‘weten’. Maar volgens Erickson was het kwestie van goed opletten en zuiver waarnemen. De zogenaamde Behavioural Manifestations of Internal Representations laten ons veel weten over wat er omgaat in een persoon. Vandaag gaan we onze zintuigen aanscherpen en trainen. De onderwerpen van vandaag: 

NLP coachmodel (huidige en gewenste situatie, hindernissen en hulpbronnen)

Dag 3. Coachen met NLP

Coaching is iemand begeleiden om zijn of haar potentieel aan mogelijkheden aan te boren en te laten vrijkomen om tot maximale prestaties te komen. NLP heeft een schatkist aan mogelijkheden, die je hierin kunt gebruiken door de combinatie van psychologie en communicatie. Het is praktijkgericht, direct toepasbaar en biedt een instrumentarium, die voor een coach belangrijk is. De onderwerpen van vandaag:

Dag 4. Onze gedachten: modaliteiten en submodaliteiten

Je hoort wel vaker dat het probleem niet zit in een gebeurtenis, maar in de interpretatie van een gebeurtenis. Maar hoe verander je dan die interpretatie? Het werken met submodaliteiten geeft je hiervoor heel veel mogelijkheden. Ieder mens heeft een Model van de wereld. Hierin staan al onze bewuste en onbewuste overtuigingen, gedachten, gevoelens en beelden. Onze submodaliteiten kan je zien als de bouwstenen van onze interne representaties en geven betekenis aan onze gedachten en gevoelens. Vandaag leer je hoe je deze op creatieve manier kunt gebruiken en veranderen en hoe krachtig dit is. De onderwerpen van vandaag:

Dag 5. Change personal history en Fast fobia cure

Een kernachtige NLP-methode, waarin we teruggaan in het verleden om alsnog pijnlijke ervaringen te helen. Change Personal History is een methode voor het veranderen van ongewenste gedragingen of gevoelens die voortkomen uit ervaringen in het verleden. Richard Bandler zei: ‘Je bent nooit te oud om een goede jeugd te hebben gehad’. Het is wellicht wat provocerend, maar deze techniek geeft dit idee handen en voeten. Je gaat terug in het verleden om pijnlijke herinneringen alsnog te helen en los te laten.

De Fast fobia cure is misschien wel de bekendste NLP-techniek. Een heel effectieve techniek waar je enkelvoudige fobieën, zoals spinnenfobie, slangenfobie, angst voor blote voeten of hoogtes, leert behandelen, vaak al binnen 1 sessie. De onderwerpen van vandaag: 

Dag 6. De Kracht van Taal: Het Meta model

Je kunt alle NLP-technieken of hypnotherapeutische interventies heel goed weten te gebruiken, maar als je niet weet waarvoor en hoe je ze precies moet gebruiken, kun je met een prachtige oplossing komen voor het verkeerde probleem. Als je niet weet hoe je informatie moet verzamelen ben je als een chirurg met een zeer scherp scalpel, maar die niet weet waar hij moet snijden. De onderwerpen van vandaag:

Dag 7. De Kracht van Taal: Het Milton model

Milton Erickson is van zeer grote invloed geweest op NLP. Het Milton model is de basis van werken met trance en metaforen en wordt ook wel het omgekeerde Meta model genoemd. Je kunt via Ericksoniaanse taalpatronen je cliënt helpen om meer grip te krijgen op zijn/haar gevoel en toegang krijgen tot (onbewuste) hulpbronnen. De onderwerpen van vandaag:

Dag 8. Ankeren (positieve stemmingen creëren en patronen doorbreken)

Bandler en Grinder kwamen op het idee van ankeren toen ze Milton Erickson modelleerden en merkten hoe Erickson gebruik maakte van dit principe. Nog steeds is ankeren een van de meest krachtige technieken die je als therapeut tot je beschikking hebt. Niet alleen leer je diverse anker-technieken, maar ook leer je het principe van ankeren begrijpen, wat je veel inzicht geeft in hoe het onbewuste leert. De onderwerpen van vandaag:

Dag 9. Herkaderen (de kracht van omdenken)

Als je collega’s uitnodigt voor een vergadering op vrijdagmiddag is niet iedereen enthousiast, maar wanneer je het een ‘expertmeeting’ noemt is het meteen een stuk interessanter. Een middagdutje op je werk is uit den boze, maar noem het een powernap en je komt er mee weg. Herkaderen wordt tegenwoordig ook wel omdenken genoemd. Het leert je dat de inhoud verandert door het kader dat je om je boodschap bouwt met woorden. Vanuit deze perceptie kunnen wij nieuwe interpretaties creëren, waardoor onaangename ervaringen krachtig en waardevol worden. Wat we van iets vinden en hoe we betekenis eraan geven is dus afhankelijk van onze interpretatie ervan. De onderwerpen van vandaag:

Dag 10. Veranderen met Logische Niveaus

Of je nu denkt dat je iets wel of niet kan, je krijgt meestal gelijk. Wat we denken, beïnvloedt ons gedrag, ons gedrag beïnvloedt onze resultaten. Helemaal niets in de wereld staat op zichzelf. Elk gedrag, alle processen worden beïnvloed door iets anders én beïnvloeden weer de omgeving of processen. Dit is een van de favorieten modellen binnen NLP dat grotendeels ontwikkeld is door Robert Dilts, een van de pioniers van NLP. Het gaat helemaal over het begrijpen van verandering en hoe je verandering kan opsplitsen in heldere stappen. De onderwerpen van vandaag:

Dag 11 en 12. Sociaal Panorama I & II

Jouw plek tussen anderen heb je onbewust vastgelegd. Daardoor blijf je wie je bent en zoals je bent, ook al wil je het misschien anders. Het Sociaal Panorama-model vat relaties op als onbewuste constructies die we hebben gemaakt in onze mentale ruimte. We beleven andere mensen op een plek ten opzichte van onszelf en die plek bepaalt de aard en kwaliteit van onze relaties. Door Sociaal Panorama kunnen we problemen met intieme relaties, zelfvertrouwen, conflicten, macht, families en teams relatief eenvoudig analyseren en oplossen.

Deze twee dagen bieden jou een gedegen basiskennis en -vaardigheid van Sociaal Panorama. Je ontdekt uitgangspunten als ‘relatie is locatie’ en de Wet van Derks. We gaan vooral aan de slag met heel praktische technieken voor het onderzoeken en bijstellen van het familiepanorama van je cliënt en voor het verbeteren van zijn zelfbeeld. Deze technieken ga je in de workshop stap-voor-stap aanleren en toepassen, zodat je ze direct daarna kunt gaan gebruiken in de praktijk.

Dag 13. Kerntransformatie

Prachtige en zeer krachtige methode, ontwikkeld door klinische psychologe Connirae Andreas, een van de NLP-trainers die er van het begin af aan bij was. Ze is vooral bekend om haar baanbrekend werk als ontwikkelaar van Kerntransformatie: een eenvoudig tien stappenproces om tot een sterk genezende ‘zijnskern’ te komen, die mensen als ‘spiritueel’ omschrijven. In het proces worden oorspronkelijke problemen veranderd of opgelost.

Problemen, zowel lichamelijk als geestelijk, kunnen transformeren op de kerntransformatieladder van duisternis naar licht. Wanneer we dan weer afdalen blijkt het oorspronkelijke probleem te zijn veranderd of opgelost.

Dag 14. Werken met tijdlijnen – Time Line Therapy

Een zeer toegankelijke en bijna speelse manier van regressie. Op de tijdlijn kunnen we ontdekken waar een probleem of belemmerende overtuiging is ontstaan. Diverse momenten kunnen worden doorlopen en veranderd door te leren wat je toen niet kon leren en door datgene mee te nemen dat nu van belang is. De Time Line Therapy is ontwikkeld door NLP-trainer Tad James. De onderwerpen van vandaag: 

Dag 15. Walt Disney Strategie

De Walt Disney strategie omvat de vruchtbare samenwerking tussen de subpersoonlijkheden, ‘de realist’, ‘de dromer’ en ‘de criticus’ in onszelf. Het is een prachtige methode voor meer creativiteit en oplossingsgericht denken. Het is ook een zeer krachtige methode voor coaching.

Dag 16. Examen dag

Vandaag bestaat uit zowel een theoretisch gedeelte als een praktijkexamen. Hierna ontvang je het prachtige NLP practitioner certificaat! Gefeliciteerd

Extra informatie

Erik Willems

Erik Willems is gecertificeerd hypnotherapeut en NLP trainer en heeft een eigen praktijk in Amsterdam. Naast zijn opleiding bij Academie Hypnos volgde hij verschillende trainingen in Amerika, Engeland en Duitsland. Erik is opgeleid door onder anderen Stephen Brooks (Ericksoniaanse hypnotherapie), Jeffrey Zeig (Ericksoniaanse hypnotherapie), Igor Ledochowski (conversationele hypnose) Richard Bandler (NLP), John Overdurf (conversationele hypnose) en David Shephard (Time Line Therapy).

Claudie van Ginneken

Claudie van Ginneken is trainer, ontwikkelaar van opleidingen en opleider van docenten. Zij is hypnotherapeut, Sociaal Panorama-consulent en NLP-er en geeft therapeutische behandelingen en coaching. Claudie ontwikkelde de methode Eenzijdig Relaties Verbeteren – ERV®, waarmee zij cliënten helpt éénzijdig relaties te verbeteren.

startdatum

Nader te bepalen

Dagen

16