Meteen naar de inhoud

Symposium Bewustwording naar herstel

Datum/data

Woensdag 23 november 2022

 

185,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Symposium Bewustwording naar herstel

Academie Hypnos bestaat dit jaar 25 jaar. Om dit te vieren houden we, zoals inmiddels traditie is geworden, een symposium ter ere van dit lustrum op woensdag 23 november 2022.

Dit symposium is tevens de feestelijke opening van het nieuwe pand in Voorthuizen. Uiteraard bieden we een lekkere lunch. Na afloop is er een borrel zodat we elkaar nog op een informele manier kunnen ontmoeten en spreken.

De dag geeft 6 bijscholingspunten en tellen mee als PSBK bijscholing.

Het adres is Hoofdstraat 185, 3781 AE Voorthuizen

Korting tot de verhuizing

Tot de verhuizing van Bussum naar Voorthuizen op 30 juni krijg je vroegboekkorting en betaal je de actieprijs van 149,-. 

Sprekers en forum

We hebben een aantal sprekers uitgenodigd om hun visie op het thema Bewustwording naar herstel te delen. Er vindt bovendien een forum plaats met de sprekers met een gezamenlijke discussie over de onderwerpen.

De sprekers zijn voor een deel al bekend, houd de website in de gaten!
De sprekers zijn onder meer:

José Klaassen – Kerstens

Bewustwording wordt in dienst gesteld van herstel bij de cliënt maar ook bij de zorgprofessional c.q. hulpverlener. Zij werken immers nauw samen in wisselwerking met elkaar. Mijn presentatie is dan ook allereerst gericht op de bewustwording van welke suggesties er via het verbale en non-verbale gedrag van de hulpverlener aan de cliënt kunnen worden gegeven met positieve of negatieve effecten en hoe suggesties bewust ingezet kunnen worden met een placebo-effect tot gevolg. Wat doet het bijvoorbeeld met een jonge vrouw als de therapeut de deur opent voor de intake en als eerste tegen haar zegt: “Goh, wat ben je knap, ongelooflijk!”, terwijl deze vrouw met veel spanning aanbelt vanwege een angst- en paniekstoornis. Zal deze bejegening een positief effect genereren of juist nog meer angst inboezemen? In crisis verkeert iemand vaak in trance en hoort taal letterlijk. Dit speelt specifiek in een ziekenhuis waar alleen al van de entourage en sfeer een suggestie uitgaat, hetgeen angst en onzekerheid teweeg kan brengen.  Daarom is medische hypnose uitermate geschikt voor symptoombehandeling bij pijn en angst, voor ego-versterking en gedragsverandering.  Er worden enkele casussen toegelicht uit mijn praktijk, zodat mijn werkwijze gaat leven bij de toehoorder. Mijn ervaring is dat hypnose een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen van de cliënt, waardoor de zelfcontrole en autonomie bij hem/haar toenemen.

Erik Willems 

Erik heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in het werken met verslavingen en ongewenste gewoonten. Naast zijn eigen praktijk werkt hij als groepscounselor bij ITMYS verslavingszorg in Hilversum. Zijn eigen ervaringsdeskundigheid op het gebied van verslavingen zijn zowel in zijn eigen praktijk als in groepstherapie hierin van grote waarde. Hij weet hoe verwarrend een verslaving is, hoe hopeloos en eenzaam het voelt om gevangen te zitten in een destructieve en zelf ondermijnende gewoonte. Maar hij weet ook hoe het is om daar uit te komen, om de weg van herstel te bewandelen.

Zijn achtergrond ligt in het theater. Na zijn afstuderen op de Academie voor Theater en Dans in 2004 heeft hij jaren gewerkt als acteur, regisseur, schrijver en docent. Hij heeft voorstellingen gespeeld/gemaakt bij o.a. Toneelgroep Amsterdam (ITA), het Noord Nederlands Toneel, de Parade en festival de Boulevard. Vanuit zijn theaterachtergrond werkt hij nu als docent stage presentation op het koninklijk conservatorium in Den Haag en geeft trainingen in het bedrijfsleven.

Rob van Overbruggen

Bij ziekteprocessen ontstaat er vaak een dissociatie van het symptoom, het symptoom is fout, moet weggesneden, weggebrand of anderszins verdwijnen omdat het niet goed is. Dit is per definitie geen holistische benadering, maar meer een symptoombehandeling (ongeacht de gebruikte behandelmethoden).

Door deze dissociatie verdwijnt de acceptatie en respect voor het eigen lichaam en wat het wil communiceren met deze symptomen. Het zorgvuldig analyseren en respecteren van deze symptomen is het pad naar werkelijke diepere acceptatie van het zelf en het gehele lichaam. Juist de volledige holistische benadering zorgt dat de gehele energie gebruikt kan worden voor het herstel van het hele lichaam en niet alleen het symptoom. Hierdoor ontstaat een heling die veel dieper is dan slechts het verdwijnen van het symptoom, waardoor mensen ook aangeven een stuk gezonder te zijn dan voor het symptoom verscheen.

Biocompass geeft een pad om elk symptoom te analyseren en respecteren en de lessen te leren die kunnen leiden naar heling op het meest diepe niveau.

Nancy Meijs

Bewustwording naar herstel in relaties en jezelf.
Je wilt de pijn en het gemis dat je zo goed kent vanuit je jeugd, liever niet weer voelen. Je stapt in een trance, waarin je je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet ten behoeve van de ander.  Je raakt jezelf kwijt. Je bent zo goed in het lezen van de behoeftes van de ander, dat je voorbij gaat aan datgene wat jijzelf wilt. Je hebt angst om weer verlaten te worden. In je jeugd is dit mogelijk ook gebeurd, je moest emoties en behoeftes van je ouder aanhoren of zelfs opvangen, jij werd de ouder, parentificatie genoemd. Het kan ook zijn dat je ouders emotioneel niet beschikbaar voor jou waren waardoor je niet geleerd hebt met je eigen emoties en behoeftes om te gaan.  Door uit de trance van je innerlijke kind te stappen en je emoties alsnog te ervaren, doorbreek je jouw codependentie patroon. Dit kan leiden tot herstel in je relaties, maar vooral in de liefde voor jezelf!

Vereniging Samenwerkende PDS-therapeuten

In Nederland heeft ca. 10% (data van MDL-Stichting) van de volwassenen én kinderen last van functionele klachten. Deze klachten hebben een chronisch karakter en zijn bekend  als Prikkelbaar Darm Syndroom.

Wetenschappelijk  onderzoek wijst uit dat bij het ontstaan en voortbestaan van de klachten zowel lichamelijke als psychische oorzaken van invloed zijn. Waar de reguliere zorg onmisbaar is bij diagnostiek van de aandoening, speelt de complementaire zorg, in het bijzonder van hypnotherapeuten, een essentiële rol bij het herstel.

De effectiviteit van deze vorm van zorg is al wetenschappelijk aangetoond; nader wetenschappelijk onderzoek over “hoe dan” is gaande. Door de goede resultaten van de therapie groeit inzicht en bewustwording.

En daarmee ook de behoefte aan meer gespecialiseerde PDS therapeuten.

Tijdens de presentatie door een ervaren PDS therapeut van de vereniging wordt ingegaan op:

  • Hoe het onbewuste een rol speel bij het ontstaan en onderhouden van de PDS klachten?
  • De (samen)werking van het hoofdbrein en het buikbrein
  • Rol van de verbeelding .
  • Begeleiding in het proces van bewustwording – client en therapeut. De noodzaak van de gespecialiseerde hypnotherapeut.
  • Huidige stand en de toekomst van wetenschappelijk onderzoek
  • Reguliere zorg – maakt meer bewust ook meer bekend en geliefd? Hoe kunnen we beter samenwerken met elkaar?

Extra informatie

startdatum

2022-11-23

José Klaassen-Kerstens

José Klaassen-Kersten is senior ECP- en gedragstherapeut, hypnosedeskundige in psychotherapie en medische setting, EMDR-practitioner en schematherapeut. Zij heeft veel ervaring met de psychologische behandeling van oncologie- en psychiatrie patiënten op de afdeling psychologie van een ziekenhuis en verzorgt regelmatig scholing. Ook is zij erkend supervisor. Haar werkervaringen zijn vastgelegd in het boek Integratie van medische hypnose in psychotherapie, Klinische praktijk en theorie dat eind 2020 is uitgegeven door Garant Uitgevers.

Erik Willems

Zijn achtergrond ligt in het theater. Na zijn afstuderen op de Academie voor Theater en Dans in 2004 heeft hij jaren gewerkt als acteur, regisseur, schrijver en docent. Hij heeft voorstellingen gespeeld/gemaakt bij o.a. Toneelgroep Amsterdam (ITA), het Noord Nederlands Toneel, de Parade en festival de Boulevard. Vanuit zijn theaterachtergrond werkt hij nu als docent stage presentation op het koninklijk conservatorium in Den Haag en geeft trainingen in het bedrijfsleven. Meer informatie over Erik kun je vinden op zijn website: https://www.hypnoworks.nl/

Rob van Overbruggen

Rob van Overbruggen is hypnotherapeut en NLP-trainer. Auteur van "Invloed op Kanker" dat inmiddels wereldwijd gebruikt wordt bij diverse vooraanstaande mind-body klinieken. Hij is gespecialiseerd in het therapeutisch en coachend begeleiden van mensen met diverse vraagstukken, van angst voor spinnen tot terminale kanker. Tijdens zijn sessies wordt veel gelachen zonder iets weg-te-lachen. De luchtigheid die Rob weet te creëren in de meest uiteenlopende situaties prikkelt de cliënten om dingen makkelijker los te laten.

Vereniging Samenwerkende PDS-therapeuten

De Samenwerkende PDS therapeuten is een groep van gespecialiseerde hypnotherapeuten die opgeleid, gespecialiseerd en ervaren is in de behandeling van PDS klachten. De therapeuten werken samen met huisartsen, medisch specialisten en cliënten om de klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom verminderen.

Nancy Meijs

Nancy Meijs is integratief hypnotherapeut met als specialisatie systemisch- en innerchild werk, emdr en codependentie. Daarnaast is zij orthopedagoog bij een instelling voor jongeren met ASS (autisme) en onbegrepen gedrag. In haar praktijk is het thema Codependentie een vaak terugkerend en onbewust proces bij cliënten. Codependentie is meestal een reactie op een trauma in je kindertijd. Je ontwikkelt overlevingsstrategieën waardoor je de controle probeert te houden over je gevoelens en je relatie.

Dagen

01