Het onbewuste. Een krachtig en mysterieus deel van de menselijke geest. Het bevat al onze herinneringen, emoties, gewoontes, overtuigingen en automatische reacties, die niet direct toegankelijk zijn voor ons bewuste denken. Terwijl het bewuste denken zich bezighoudt met de dagelijkse beslissingen en activiteiten, werkt het onbewuste op de achtergrond, beïnvloedt ons gedrag en onze emoties zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Ons onbewuste is verantwoordelijk voor 95% van alles wat we doen, denken of voelen. Het is belangrijk om ons te realiseren dat dit het geval is, ook al denken we heel origineel te zijn in ons gedrag.
Wat moet je weten over het onbewuste?
Het onbewuste slaat al onze ervaringen, herinneringen en bijbehorende emoties op. Dit betekent dat zowel positieve als negatieve ervaringen hier worden bewaard en ons huidige gedrag kunnen beïnvloeden.
Veel van onze automatische gedragingen en gewoontes worden door het onbewuste bestuurd. Dit kan variëren van het autorijden op de automatische piloot tot diepgewortelde gewoonten zoals nagelbijten of emotionele reacties.
Het onbewuste werkt vaak als een beschermingsmechanisme. Traumatische ervaringen kunnen bijvoorbeeld worden onderdrukt om ons in het pijnlijke moment te beschermen. Deze beschermingsmechanismen kunnen later problemen veroorzaken als ze eigenlijk niet meer nodig zijn, maar wel hun ‘werk’ blijven doen.
Het onbewuste is ook de bron van onze creativiteit en intuïtie. Vaak komen de beste ideeën en inzichten voort uit dit deel van de geest, bijvoorbeeld in dromen of plotselinge ingevingen.
Onverwerkte emoties en overtuigingen kunnen ons zonder dat we het weten sturen, wat leidt tot patronen die moeilijk te doorbreken zijn.
Hoe beïnvloed je het onbewuste?
Hypnotherapie is een van de weinige methoden die directe toegang biedt tot het onbewuste. Dit heeft verschillende redenen:
Tijdens hypnotherapie wordt de cliënt begeleid naar een staat van veranderd bewustzijn, een interne focus, vanuit ontspanning, ook wel trance genoemd. In deze staat wordt het kritische, bewuste denken geminimaliseerd, waardoor het onbewuste meer toegankelijk wordt.
Hypnotherapeuten passen specifieke technieken toe om direct met het onbewuste te communiceren. Dit kan helpen om diepgewortelde overtuigingen, herinneringen en emoties naar de oppervlakte te brengen en te verwerken.
In trance is het onbewuste ontvankelijker voor suggesties. Dit betekent dat positieve veranderingen in denken en gedrag effectiever kunnen worden geïntroduceerd en verankerd.
Door hypnotherapie kunnen oude, schadelijke patronen worden herkend en vervangen door gezondere gedragingen en reacties. Dit kan leiden tot blijvende positieve veranderingen in het leven van de cliënt.
Hypnotherapie biedt een veilige omgeving om traumatische herinneringen opnieuw te beleven en te herinterpreteren, waardoor de emotionele lading wordt verminderd en genezing kan plaatsvinden.
Praktijkvoorbeeld van de kracht van het onbewuste
Sophie is een 30-jarige vrouw die lijdt aan ernstige faalangst. Ondanks haar vaardigheden en successen, is ze altijd bang om te falen. Ze weet niet goed wat ze moet doen om hier vanaf te komen. Tijdens een hypnotherapiesessie herbeleeft ze een incident uit haar kindertijd, waarin ze publiekelijk werd bekritiseerd door een leraar. Dit moment blijkt de wortel van haar huidige faalangst te zijn.
De hypnotherapeut begeleidt Sophie om deze herinnering vanuit een volwassener en veiliger perspectief te bekijken. Sophie wordt geholpen om nieuwe overtuigingen te vormen over haar zelfwaarde en capaciteiten door de manier van vragen stellen door de therapeut en door verankerende suggesties toe te passen. Na een reeks sessies merkt Sophie dat haar zelfvertrouwen steeds verder toeneemt en haar faalangst vermindert.
Is het werken met het onbewuste iets dat jou ook aanspreekt?
Ben je benieuwd naar onze opleiding en of het ook bij jou past? Stuur ons dan even een mailtje om een oriënterend gesprek aan te vragen.