NLP Practitioner

Opleiding NLP Practitioner

Wat is NLP?

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een vorm van praktische psychologie met technieken voor persoonlijke verandering en communicatie. Om in ons leven meer kwaliteit te ontwikkelen beschikt NLP over een geweldige bron aan hulpmiddelen. NLP geeft gereedschappen waarmee we zelf problemen kunnen oplossen. Eén van de belangrijkste vooronderstellingen binnen NLP is dat ieder mens zelf de hulpbronnen in zich heeft voor positieve verandering en voor effectieve communicatie. Met NLP leer je toegang te krijgen tot die hulpbronnen.

NLP kan je veel leren over denken, communiceren en handelen doordat binnen de NLP het succes van anderen is bestudeerd. Door kennisname van NLP-technieken en methoden vergroot je jouw eigen innerlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd kun je deze kennis inzetten in je privé-leven, je werk, je liefhebberijen, je gezondheid. Het is vooral inzetbaar in je relaties met anderen en de belangrijkste relatie, met jezelf. Op een luchtige en speelse manier werk je diepgaand met je eigen proces en anderen.

Vragen waarmee je doelgericht kunt werken zijn bijvoorbeeld:

 • Welke gedachten en overtuigingen heb ik over mezelf en over anderen?
 • Hoe wordt mijn gedrag beïnvloed door deze gedachten en overtuigingen?
 • Hoe kom ik los van oordelen, veroordelen?
 • Hoe word ik onafhankelijker in mijn relaties?
 • Hoe leer ik creatief te reageren op kritiek, hoe kan ik omgaan met nare gebeurtenissen?
 • Hoe kan ik ontdekken wat ik werkelijk wil in het leven?

NLP gaat ervan uit dat we onze ervaringen grotendeels zelf creëren door de unieke manier waarop we de dingen zien, horen en voelen. Hierdoor krijgen we meer inzicht in ons geheimzinnige brein en innerlijk groeien.

Door de overzichtelijke en ordelijke manier van werken kun je op een eenvoudige en snelle wijze helderheid krijgen in thema’s die eerder onoverzichtelijk en onoplosbaar leken. Wat een vrijheid geeft het, als je krijgt waar je in je leven naar verlangt, want dit is mogelijk door onze waarnemingen van gedragingen, gedachten, gevoelens en overtuigingen.

Tijdens deze 16-daagse opleiding krijg je de mogelijkheid therapeutisch inzicht te ontwikkelen of uit te breiden. De opleiding bevat vele therapeutische technieken die je beoefent en je eigen maakt. Deze NLP-practitioner opleiding is geschikt om voor, tijdens of na een therapeutische opleiding te volgen.

De NLP-dagen kun je tevens los als bij- en nascholing volgen.

Het is een compleet en afgestemd programma waarmee je als therapeut direct aan de slag kunt.

Docent

Erik Willems is internationaal gecertificeerd NLP-trainer, opgeleid door John Overdurf. Zijn docentschap kenmerkt zich door grote kundigheid, speelsheid, veel doen en laten doen. Hij zet hoog in op praktische toepasbaarheid van de stof. Erik is aangesloten bij de International Association of HNLP & Hypnosis.

Aanmelden voor de 16-daagse NLP-practitioner

Praktische zaken

Deze NLP-opleiding is een 16-daagse die Academie Hypnos in twee seizoenen geeft. Dus: 8 dagen in 2018-2019 en 8 dagen in 2019-2020.

Het is mogelijk om in september 2019 in te stromen in het programma. Om dat moeiteloos te kunnen doen wordt de introductieles met de basisbeginselen van NLP nogmaals gegeven op 12 september 2019

Je kunt er voor kiezen om het hele programma of onderdelen ervan te volgen als bij- of nascholing. Kijk ook bij de masterclasses voor het volgen van losse dagen uit deze opleiding.

Ook kun je er voor kiezen het hele 16-daagse programma te volgen als een vierde specialisatie jaar bij de driejarige opleiding. Wanneer je hiervoor kiest, verdiep je je verder in de NLP door extra opdrachten en oefenen.

Accreditatie: Al onze bij- en nascholingen zijn geaccrediteerd door de NBVH, VNT en VIT. Elke dag levert 6 punten op. 

Leslocatie: Herenstraat 64A 1hg, 1406 PH Bussum (10 min. lopen van station Naarden-Bussum of Bussum-Zuid).

Tijden: 10.00 uur – 17.00 uur.

Kosten: 16-daagse € 2352,- (incl. certificaat kosten).

Annulering: Annuleren is alleen mogelijk tot drie weken voor aanvang van de eerste lesdag. De opleiding gaat in ieder geval door bij minimaal zes aanmeldingen. Bij minder aanmeldingen kan de opleiding worden geannuleerd.

Download de folder

Seizoen 2018 – 2019

 1. Introductie NLP – 21 september 2018

Vandaag leer je wat NLP is, hoe het is ontstaan en wat je er mee kan. In eerste instantie gaat NLP  over communicatie. Niet alleen over hoe je communiceert naar anderen, maar vooral ook wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Welke gedachten heb je over jezelf en over anderen? Welke overtuigingen heb je? En welke overtuigingen helpen je en welke houden je tegen in je ontwikkeling? Hoe beïnvloeden die overtuigingen je kijk op jezelf, op anderen en op de kwaliteit van je leven?

Ooit eens meegemaakt dat je last had van negatieve gedachten? En dat iemand goedbedoeld zei: ‘Dan denk je toch even aan iets anders!’. Dan weet je ook dat dit eigenlijk nooit werkt.

Vandaag ga je leren hoe dit kan én wat wel werkt. Je leert hoe NLP tegen communicatie aankijkt, hoeveel procent van wat we communiceren bewust en hoeveel onbewust is. Je leert wat het onbewuste is en met je doet en hoe je onbewuste processen bewust kunt maken, zodat je ze ook kunt veranderen. NLP wordt ook wel gedefinieerd als de studie van wat werkt; het is een vorm van praktische psychologie met technieken voor persoonlijke verandering. Ook leer je vandaag welke methoden en technieken NLP heeft die de kwaliteit van je leven enorm kunnen vergroten. Sommige van deze methoden hebben zichzelf al meer dan 40 jaar bewezen. Je leert wat de basis is van NLP, namelijk de vraag: ‘hoe doe je dat?’ Dit is de belangrijkste vraag om iets te leren zoals je gaat leren vandaag.

We kijken naar de geschiedenis van NLP en een aantal krachtige principes en uitgangspunten en oefenen ondertussen ook al met twee krachtige technieken voor verandering.

 1. Zintuiglijke scherpzinnigheid, representatiesystemen, VAKOG, rapport met bewuste en onbewuste – 26 oktober 2018

Leerlingen van Erickson dachten soms dat hij helderziend was omdat hij zoveel leek te weten, maar volgens Erickson was het kwestie van goed opletten en zuiver waarnemen. De zogenaamde Behavioural Manifestations of Internal Representations laten ons veel weten, het is een kwestie van goed opletten.
Iedere dag in de practitioner bouwen we door op het voorgaande en vandaag gaan we kijken naar hoe je kunt zien en horen waar mensen met hun gedachten zitten. Het is een kwestie van trainen van onze zintuigen.

 1. Logische Niveaus – 16 november 2018

Het doorlopen van de zes specifieke dimensies (niveaus) is belangrijk voor ieder succesvol veranderingsproces. Met deze techniek kunnen we vaststellen waar een proces is vastgelopen en hoe we dit proces weer op gang kunnen brengen.

 1. Submodaliteiten – 17 november 2018

Submodaliteiten zijn de bouwstenen van onze interne representaties en vandaag leer je hoe je deze op een creatieve manier kunt gebruiken en veranderen en hoe krachtig dit is.
Al onze interne representaties: onze gedachten, gevoelens en beelden vormen samen een interne kaart, ons Model van de Wereld. Ieder mens heeft een uniek model van de wereld, een unieke kaart. Je hoort wel vaker dat het probleem niet zit in een gebeurtenis, maar in de interpretatie van een gebeurtenis. Maar hoe verander je dan je interpretatie?

 1. Meta model – 11 januari 2019

Bandler en Grinder ontwikkelden een prachtig model waarmee je toegang krijgt tot de dieptestructuur van de taal, de betekenislaag en gevoelslagen van de cliënt.
Door te leren dat mensen in hun taal dingen weg laten, maar ook de realiteit vervormen en generaliseren kom je door de juiste vragen te stellen  erachter wat iemand bedoelt. Zo kom je bij de betekenislaag en gevoelslagen van de ander.

 1. Milton model – 16 februari 2019

Milton Erickson, de grondlegger van de moderne hypnotherapie, is van zeer grote invloed geweest op NLP. Het Milton model is de basis van werken met trance en metaforen en wordt ook wel het omgekeerde Meta model genoemd. Je kunt via Ericksoniaanse taalpatronen je cliënt helpen om meer grip te krijgen op zijn gevoel en toegang krijgen tot (onbewuste) hulpbronnen.

 1. Ankeren + Circle of Excellence – 15 maart 2019

Bandler en Grinder kwamen op het idee van ankeren toen ze Erickson modelleerden en merkten hoe Erickson gebruik maakte van dit principe. Nog steeds is ankeren een van de meest krachtige technieken die je als therapeut tot je beschikking hebt.
Niet alleen leer je diverse ankertechnieken, maar ook leer je het principe van ankeren begrijpen, wat je veel inzicht geeft in hoe het onbewuste leert.

In de magische Cirkel of Excellence laat je verschillende hulpbronnen samensmelten tot een nieuw krachtig anker, wat jou helpt in uitdagende situaties, zoals sollicitatiegesprekken, spreken in het openbaar of wanneer je een tentamen moet doen.
Daarbij word je je ook meer bewust van interne sensaties en gedrag dat je kan helpen om een positieve stemming te hebben in deze uitdagende situaties. Een prachtige vorm van ankeren, waarbij je een zogenaamde high-performance state kunt oproepen.

 1. Change History + fast fobia cure – 12 april 2019

Een kernachtige NLP-methode, waarin we teruggaan in het verleden om alsnog pijnlijke ervaringen te helen.
Change Personal History is een methode voor het veranderen van ongewenste gedragingen of gevoelens die voortkomen uit ervaringen in het verleden. Richard Bandler zei: ‘je bent nooit te oud om een goede jeugd te hebben gehad’. Het is wellicht wat provocerend, maar deze techniek geeft dit idee handen en voeten. Je gaat terug in het verleden om pijnlijke herinneringen alsnog te helen en los te laten.

Fast fobia cure is misschien wel de bekendste NLP-techniek, waarmee je effectief enkelvoudige fobieën leert behandelen, zoals spinnenfobie, slangenfobie, angst voor blote voeten of hoogtes, vaak al binnen 1 sessie.

Seizoen 2019 – 2020

 1. Herkaderen + chunken

Wat we van iets vinden en hoe we betekenis eraan geven is afhankelijk van onze interpretatie ervan. Vanuit deze perceptie kunnen wij nieuwe interpretaties creëren, waardoor onaangename ervaringen krachtig en waardevol worden.
“All meaning is context dependent” zei Alfred Korzybski in zijn boek ‘Science and sanity’. Als je collega’s wilt uitnodigen voor een vergadering op vrijdagmiddag wordt niet iedereen daar enthousiast van, maar als je het een ‘expertmeeting’ noemt dan is het meteen een stuk interessanter.  Een middagdutje op je werk is uit den boze, maar noem het een powernap en je komt er mee weg. Herkaderen wordt tegenwoordig ook wel omdenken genoemd en leert je dat het kader dat je om je boodschap bouwt met woorden, de inhoud verandert.

 1. Six-step reframe + Visual Squash

We roepen een creatief gedeelte in onszelf aan om voor nieuwe ideeën en oplossingen te zorgen bij problematisch gedrag van een ander gedeelte.
Doorgaand op de vorige dag gaan we het onbewuste inschakelen om nog dieper te gaan en nieuwe ideeën en oplossingen aan te dragen, om ons te helpen bij problematisch gedrag. Mooie hypnotische methode die ook gebruik maakt van ideomotorische vingersignalen.
Een van de NLP-vooronderstellingen is dat ieder gedrag een positieve intentie heeft. Dat betekent overigens niet dat ieder gedrag ook positief is, maar wel dat de achterliggende intentie positief is. Met de Visual Squash kun je werken als iemand een innerlijk conflict heeft. Deze techniek leert je hoe je kunt onderhandelen met de conflicterende delen en zoek je naar de hoogste achterliggende intentie van de delen.

 1. Sociaal Panorama I
 2. Sociaal Panorama II

Jouw plek tussen anderen heb je onbewust vastgelegd. Daardoor blijf je wie je bent en zoals je bent, ook al wil je het misschien anders. Het Sociaal Panorama-model vat relaties op als onbewuste constructies die we hebben gemaakt in onze mentale ruimte. We beleven andere mensen op een plek ten opzichte van onszelf en die plek bepaalt de aard en kwaliteit van onze relaties. Met Sociaal Panorama kunnen we problemen met intieme relaties, zelfvertrouwen, conflicten, macht, families en teams relatief eenvoudig analyseren en oplossen.

Deze twee dagen biedt jou een gedegen basiskennis en -vaardigheid van Sociaal Panorama. Je ontdekt uitgangspunten als ‘relatie is locatie’ en de Wet van Derks. We gaan vooral aan de slag met heel praktische technieken voor het onderzoeken en bijstellen van het familiepanorama van je cliënt en voor het verbeteren van zijn zelfbeeld. Deze technieken ga je in de workshop stap-voor-stap aanleren en toepassen, zodat je ze direct daarna kunt gaan gebruiken in de praktijk.

 1. Kerntransformatie (was eerst: Kerntransformatie en innerlijke conflicten & kerntransformatie en zelfhelend vermogen)

Problemen, zowel lichamelijk als geestelijk, kunnen transformeren op de kerntransformatieladder van duisternis naar licht. Wanneer we dan weer afdalen blijkt het oorspronkelijke probleem veranderd of opgelost.
Prachtige oefening, ontwikkeld door klinische psychologe Connirae Andreas, een van de NLP-trainers die er vanaf het begin bij was. Ze is vooral bekend om haar baanbrekend werk als ontwikkelaar van Kerntransformatie: een eenvoudig tien stappenproces om tot een sterk genezende ‘zijnskern’ te komen, die mensen als ‘spiritueel’ omschrijft.

 1. Time line therapy

Ontwikkeld door Tad James. Op de tijdlijn kunnen we ontdekken waar een probleem of belemmerende overtuiging is ontstaan. Je doorloopt diverse momenten om na interventie en ankeren belevenissen te veranderen en datgene mee te nemen wat nu van belang is. De toekomst kan worden beleefd, waardoor hulpbronnen kunnen worden gehaald.

 1. Disneystrategie + Hiërarchie van criteria

De Disneystrategie omvat de vruchtbare samenwerking tussen de subpersoonlijkheden ‘de realist’, ‘de dromer’ en ‘de criticus’ in onszelf. Dit is een prachtige methode voor meer creativiteit en oplossingsgericht denken.
Met hiërarchie van criteria stellen we een rangorde vast in onze belangrijkste waarden waardoor we bewuster richting geven aan ons leven. Waarden zijn dynamisch; de mate   waarin ze belangrijk zijn verandert voortdurend ten opzichte van elkaar. Een verschil tussen waarden en doelen is dat een doel behaald kan worden. Waarden zijn altijd belangrijk en blijven aanwezig en toch zijn lang niet alle mensen zich bewust van hun waarden, ook niet wanneer ze hun eigen waarden ondermijnen.

 1. Schriftelijk en praktijkexamen – 16 april 2020