Meteen naar de inhoud

STAP-budget

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding van de overheid voor scholing en ontwikkeling. Op dit moment zijn er nog veel vragen over het STAP-budget en de opleidingen en bij- en nascholingen van Hypnos. We zetten hieronder de meest relevante informatie over het STAP-budget voor je op een rij. Meer informatie en het scholingsaanbod vind je op de site van het UWV.

Voor wie?

Volwassenen kunnen voor het volgen van scholingsactiviteiten gebruik maken van het STAP-budget en zo hun positie op de Nederlandse arbeidsmarkt versterken.

Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding of bijscholing als je:

Hoeveel budget?

Als het STAP-budget wordt toegekend krijg je maximaal 1000 euro per kalenderjaar. Dit bedrag dien je in een keer te besteden aan een opleidingsactiviteit. Als de kosten van de STAP-opleiding hoger zijn dan 1000 euro, dan betaal je de rest zelf.

Hoe werkt het?

Allereerst: wees er op tijd bij om aanspraak te kunnen maken op het STAP-budget.
De start van de opleiding en de indeling van de aanvraagtijdvakken hebben allebei invloed op het moment dat jij het STAP-budget kunt aanvragen. Als je er op tijd bij bent en je op tijd inschrijft voor een opleiding, rekening houdend met de aanvraagtijdvakken, heb je twee mogelijkheden om het STAP-budget aan te vragen.

Lees verderop hieronder hoe het werkt met deze tijdvakken.

Wees er ook op de dag van de start van het nieuwe aanvraagtijdvak op tijd bij!
Log op de dag van het nieuwe aanvraagtijdvak kort vòòr de aanvangstijd in op het aanvraagplatform met je DigiD. Om 10.00 uur word je dan a-select in een wachtrij geplaatst. Wanneer je na 10:00 u inlogt, kom je vervolgens achteraan in de wachtrij. Als je je enkele seconden na de aanvangstijd aanmeldt, ben je wellicht al te laat, want het budget is tot nu toe steeds binnen enkele uren in de wachtrij staan op.

Hoe werkt het verder?

Voor de driejarige opleiding, start laatste weekend van september of het Expertisejaar, het vierde jaar (start eind september)

Je schrijft je eerst in bij ons met het inschrijfformulier. Dit formulier kun je via info@hypnos.nl bij ons aanvragen. (NB. Een persoonlijk gesprek is onderdeel van het inschrijvingstraject voor de aanvang van het eerste jaar.) Na inschrijving ontvang je ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je, in het juiste aanvraagtijdvak (zie hieronder), het STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Voor kortere opleidingen, start op variabele momenten in het jaar:

Je kunt het STAP-budget aanvragen voor opleidingen die jouw positie op de arbeidsmarkt vergroten. Het doen van ‘gewone’ bij- en nascholingen is niet subsidiabel, omdat die volgens de toetsingskamer dienen om de positie die je al hebt te handhaven, niet te verbeteren.
De opleidingen Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), SOLK/ALK, EMDR en trance, Medische Hypnose, PSBK, Hypnotherapie voor de Zorgprofessional zijn zelfstandige opleidingsmodules en zijn subsidiabel.

Via onze website meld je je eerst aan voor de gekozen opleiding(en). Vermeld daarbij duidelijk in het opmerkingenveld (extra informatie, bestelnotities) dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Schrijf je in met de NAW gegevens die gekoppeld zijn aan je DigiD en vermeld je geboortedatum. 

Na inschrijving ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je, in het juiste aanvraagtijdvak het STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Voor een spoedige verwerking van je aanvraag:

  • Deel de juiste persoonsgegevens bij inschrijving. 
    Deze persoonsgegevens moeten gelijk zijn aan de gegevens die gekoppeld zijn aan je DigiD. Je moet je bij de aanvraag namelijk aanmelden met je DigiD. De gegevens die we van jou nodig hebben en vragen bij inschrijving zijn: voornaam en achternaam, adres, postcode, woonplaats en geboortedatum.
  • Schrijf je op tijd in.
    Het verwerken van jouw inschrijving en het toesturen van het STAP-aanmeldingsbewijs kost tijd. Wij geven prioriteit aan deze aanvragen wanneer het nieuwe aanvraagtijdvak weer van start gaat. Wanneer je je pas een werkdag voor de start van het aanvraagtijdvak inschrijft, kunnen we niet garanderen dat je het STAP-aanmeldingsbewijs op tijd ontvangt.


Niet vrijblijvend

Het toegekende STAP -budget is niet vrijblijvend. Als de deelnemer de scholing niet kan starten of kan afronden, dan bestaat er geen recht op subsidie. De deelnemer moet dit zo snel mogelijk aan UWV doorgeven, zodat UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt. Als de deelnemer niet meedeelt dat hij de scholing niet kan afronden en het niet volgen of afronden is te wijten aan de deelnemer, dan kan de deelnemer voor een periode van maximaal twee jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.

Hoe bekijk je ons scholingsaanbod bij UWV?

1) Ga naar: https://www.stapuwv.nl/p/voorportaal
2) Scroll naar het ‘Stappenplan STAP-budget aanvragen’
3) Klik op Stap 3: Hoe vraag ik STAP-budget aan?
4) Klik op de link in bullet 3: STAP-scholingsregister
5) Vul je leeftijd in het pop up scherm in
6) Vul in: Naam opleider: Hypnos of Academie Hypnos
7) Klik op Zoek
8) Het aanbod is zichtbaar in een lijst onderaan het zoekveld. Als je een opleiding aanklikt verschijnt er meer informatie in een lichtblauw blok. Ga voor meer scholingsaanbod eventueel een pagina verder met [>]

Hoe werkt het met de tijdvakken?

Houdt rekening met de tijdvakken voor het aanvragen van het STAP-budget. Je opleiding dient te starten minimaal 4 weken na je aanvraag, en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. Dit heeft invloed op het moment dat jij het STAP-budget kunt aanvragen. Als je er op tijd bij bent, heb je twee mogelijkheden om het STAP-budget aan te vragen. Zie het schema hieronder om uit te rekenen wanneer jij het STAP-budget moet aanvragen voor de opleiding van jouw keuze.

Voorbeeld:
Tijdvak aanvraag: 1 september tot en met 30 oktober.
Wanneer je je aanvraag op 1 september bij het UWV indient, dan moet de opleidingsactiviteit op zijn vroegst 29 september starten. Als je half september een aanvraag doet (in het geval er dan nog budget is) moet de opleidingsactiviteit na half oktober starten. De uiterste startdatum van de opleidingsactiviteit is 30 januari.

* Zie voor meer informatie of voor de meest up-to-date informatie over de tijdvakken  stap-budget.nl. Let op: dit is geen officiële website van UWV. Deze website geeft informatie over het STAP-budget op een toegankelijke manier weer.

Aanvraagtijdvak

Eerst mogelijke startdatum

Vier weken na aanvraag

Uiterste startdatum

Drie maanden na aanvraagtijdvak

17 maart 2023 – 30 april 2023

28 maart 2023

31 juli 2023

1 mei 2023 – 2 juli 2023

29 mei 2023

30 september 2023

3 juli 2023 – 3 september 2023

31 juli 2023

30 november 2023

4 september 2023 – 31 oktober 2023

2 oktober 2023

31 januari 2024

1 november 2023 – 31 december 2023

29 november 2023

31 maart 2024