Meteen naar de inhoud

STAP-budget

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding van de overheid voor scholing en ontwikkeling. Op dit moment zijn er nog veel vragen over het STAP-budget en de driejarige opleiding en bij- en nascholingen van Hypnos. We zetten hieronder de meest relevante informatie over het STAP-budget voor je op een rij. Meer informatie en het scholingsaanbod vind je op de site van het UWV.

Voor wie?

Volwassenen kunnen voor het volgen van scholingsactiviteiten gebruik maken van het STAP-budget en zo hun positie op de Nederlandse arbeidsmarkt versterken.

Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding of bijscholing als je:

Hoeveel budget?

Als het STAP-budget wordt toegekend krijg je maximaal 1000 euro per kalenderjaar. Dit bedrag dien je in een keer te besteden aan een opleidingsactiviteit. Als de kosten van de STAP-opleiding hoger zijn dan 1000 euro, dan betaal je de rest zelf.

Hoe werkt het?

Driejarige opleiding, start laatste weekend van september

Je schrijft je eerst in bij ons met het inschrijfformulier. Dit formulier kun je via info@hypnos.nl bij ons aanvragen. (NB. Een persoonlijk gesprek is onderdeel van het inschrijvingstraject.) Na de inschrijving ontvang je ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je het STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Bij- en nascholingen, start op variabele momenten in het jaar

Via onze website meld je je eerst aan voor de gekozen bij- of nascholing(en). Vermeld daarbij duidelijk in het opmerkingenveld (extra informatie, bestelnotities) dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Schrijf je in met de NAW gegevens die gekoppeld zijn aan je DigiD en vermeld je geboortedatum. Je ontvangt na aanmelding van ons het STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs vraag je bij het UWV het STAP-budget aan.

Het is mogelijk om een aantal bij- en nascholingen van een of meerdere dagen, samen te voegen tot een bijscholingspakket. Je ontvangt dan na inschrijving een STAP-aanmeldingsbewijs voor het pakket. Wanneer je meerdere bijscholingen wilt samenvoegen tot een pakket neem dan contact op via de mail info@hypnos.nl. Vermeld daarin om welke bijscholingen het gaat en dat je een STAP-aanmeldingsbewijs wilt ontvangen. Hiermee kun je het STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Hoe bekijk je ons scholingsaanbod bij UWV?

1) Ga naar: https://www.stapuwv.nl/p/voorportaal
2) Scroll naar het ‘Stappenplan STAP-budget aanvragen’
3) Klik op Stap 3: Hoe vraag ik STAP-budget aan?
4) Klik op de link in bullet 3: STAP-scholingsregister
5) Vul je leeftijd in het pop up scherm in
6) Vul in: Naam opleider: Hypnos of Academie Hypnos
7) Klik op Zoek
8) Het aanbod is zichtbaar in een lijst onderaan het zoekveld. Als je een opleiding aanklikt verschijnt er meer informatie in een lichtblauw blok. Ga voor meer scholingsaanbod eventueel een pagina verder met [>]

Wat zijn de tijdvakken?

Bij toekenning van het STAP-budget: Je opleiding dient te starten minimaal 4 weken na je aanvraag, en binnen 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak. 

Voorbeeld:
Tijdvak aanvraag: 1 september tot en met 30 oktober.
Wanneer je je aanvraag op 1 september bij het UWV indient, dan moet de opleidingsactiviteit op zijn vroegst 29 september starten. Als je half september een aanvraag doet (in het geval er dan nog budget is) moet de opleidingsactiviteit na half oktober starten. De uiterste startdatum van de opleidingsactiviteit is 30 januari.

* Zie voor meer informatie of voor de meest up-to-date informatie over de tijdvakken  stap-budget.nl. Let op: dit is geen officiële website van UWV. Deze website geeft informatie over het STAP-budget op een toegankelijke manier weer.

Aanvraagtijdvak

Eerst mogelijke startdatum

Vier weken na aanvraag

Uiterste startdatum

Drie maanden na aanvraagtijdvak

2 januari 2023 – 28 februari 2023

30 januari 2023

31 mei 2023

1 maart 2023 – 30 april 2023

29 maart 2023

31 juli 2023

1 mei 2023 – 2 juli 2023

29 mei 2023

30 september 2023

3 juli 2023 – 3 september 2023

31 juli 2023

30 november 2023

4 september 2023 – 31 oktober 2023

2 oktober 2023

31 januari 2024

1 november 2023 – 31 december 2023

29 november 2023

31 maart 2024