Ga naar de inhoud

Als je ouders emotioneel niet beschikbaar waren voor je

    niet beschikbaar
    Trauma is ook als je ouders niet beschikbaar waren voor je

    Als we het woord ‘trauma’ horen, hebben we vaak de neiging om te denken aan het meemaken van een oorlog of een ramp, een overval of een verkrachting. We denken dan aan zeer heftige gebeurtenissen waarbij iemand getraumatiseerd raakt.

    Er zijn echter twee vormen van trauma, waar we in de hypnotherapie mee werken:

    Acuut trauma. Wat je hierboven gelezen hebt, valt hieronder. Heftige, vaak eenmalige gebeurtenissen die de wereld van het slachtoffer helemaal op zijn kop zetten. Dit kan leiden tot flashbacks, paniekaanvallen en het vermijden van bepaalde situaties. Het slachtoffer kan volledig overgenomen worden door gevoelens van angst en moeite hebben met functioneren in de maatschappij door wat er gebeurd is.

    Chronisch trauma. Chronisch trauma komt veel vaker voor dan acuut trauma. Het is helaas zo dat veel mensen hebben geleden aan chronisch trauma zonder het te weten. Enkele signalen kunnen zijn: moeite hebben met vertrouwen, angst om alleen gelaten te worden, altijd bezig zijn met goedkeuring van anderen, perfectionistisch zijn, een laag zelfbeeld hebben.

    Een van de mogelijke oorzaken van chronisch trauma is als ouders niet of niet voldoende beschikbaar zijn (geweest) voor hun kinderen.

    Kinderen hebben zorg en aandacht nodig. Met name in de eerste zeven jaar van hun leven leren zij van hun ouders hoe de wereld in elkaar steekt en leren ze wie ze zelf zijn. Het is de taak van de ouders om een stabiele factor te zijn in het leven van het kind. Dat betekent dat zij: oog hebben voor de behoeften van hun kind, hun kind helpen en stimuleren, hun eigen emoties kunnen reguleren en er emotioneel voor hun kind kunnen zijn.

    Kinderen die zich altijd alleen moeten vermaken, hun emoties niet mogen uiten, geen veilig thuis ervaren, altijd moeten presteren of zich niet gezien voelen door hun ouders, lopen hier meer schade van op dan veel mensen denken.

    “Nou, ik heb er niks aan overgehouden, hoor! En ik neem mijn ouders niks kwalijk.” is een veelgehoorde uitspraak van mensen die niet zo’n fijne jeugd hebben gehad.

    Herken jij dit ook bij jezelf?

    Wanneer het duidelijk is dat je gedrag, je belemmerende overtuigingen en je angsten te maken hebben met wat je in je jeugd hebt meegemaakt, is het belangrijk dit op de juiste manier te verwerken.

    Het gaat er hier niet om dat je je ouders de schuld geeft van wat er allemaal is misgegaan in je jeugd, want daar los je niets mee op.

    Waar een hypnotherapeut jou in begeleidt is het zien, erkennen en het helen van het gekwetste kind in jou. Door dit deel in jou volledig te omarmen en te accepteren kun je je leven leiden als de volwassene die je bent, in plaats van te blijven steken in het verleden.