Meteen naar de inhoud

Opleiding PDS

Datum/data

Woensdag 27 maart 2024
Woensdag 10 april 2024
Woensdag 24 april 2024
Dinsdag 7 mei 2024
Dinsdag 21 mei 2024
Dinsdag 4 juni 2024
Donderdag 18 juni 2024

1.850,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) kenmerkt zich door terugkerende episodes van buikpijn met een veranderd ontlastingspatroon. Het veroorzaakt vaak langdurig klachten. PDS wordt tegenwoordig gezien als een aandoening van de hersen-darminteractie (gut-brain axis) in plaats van een ‘functionele’ gastro-intestinale aandoening. Het komt in Nederland voor bij 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen. Van alle mensen met klachten die passen bij PDS, zoekt 33 tot 50% hulp.

Je kunt PDS behandelen met een:
– Dieetbehandeling (zoals het fodmap dieet)
– Medicamenteuze behandeling
– Psychologische behandeling.
Binnen de psychologische behandeling is met cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie het meeste onderzoek bij PDS gedaan. Je kunt via de psychologische weg lichaamsprocessen (leren) beïnvloeden. Voor patiënten met PDS is een speciaal hypnotherapieprogramma ontwikkeld, het darmmanagementprogramma. Het programma is wetenschappelijk bewezen en een effectieve methode om mensen met buikklachten te begeleiden. 80% van de mensen met PDS klachten heeft hier baat bij. Vandaar dat steeds meer artsen PDS-patiënten naar een hypnotherapeut verwijzen. Hypnotherapie is aangemerkt als effectieve behandelmethode bij PDS in de herziene NHG richtlijnen (Nederlands Huisartsen Genootschap). PDS-hypnotherapeuten hebben zich in Nederland verenigd in het netwerk Samenwerkende PDS therapeuten

6 of 7 dagen

Wil jij deze effectieve methode ook leren en je specialiseren in PDS in slechts in 6 lesdagen? Schrijf je dan in bij ons. Je kunt ook kiezen voor de 7-daagse variant. Wanneer je een diploma hebt van een meerjarige vakopleiding hypnotherapie, een door CPION of SNRO erkende opleiding PSBK en ingeschreven bent bij een beroepsvereniging dan kun je je na afronding van deze 7-daagse opleiding direct aansluiten bij de Samenwerkende PDS therapeuten. Wij zijn de enige, actief aangeboden PDS-opleiding in Nederland met aansluiting bij de Samenwerkende PDS-therapeuten.

Kosten

Kosten 7-daagse: € 1.850,-, inclusief 2×30 min. supervisie.
Kosten 6-daagse: € 1.425,-. Stuur na je aanmelding s.v.p. een e-mail naar info@hypnos.nl als je je alleen wilt aanmelden voor de 6-daagse variant.

STAP-budget

Je kunt het STAP-budget aanvragen voor opleidingen die jouw positie op de arbeidsmarkt vergroten.
Lees hier meer over het STAP-budget.

Studiebelasting/tijdsinvestering

Wanneer je een Certificaat wilt halen bedraagt de studiebelasting naast de 6 of 7 lesdagen het lezen van de reader en een boek, het doen van opdrachten, zoals het schrijven van een kort boekverslag, het maken van een Passieve Imaginatie en 6x intervisie/oefenen in een oefengroep.
Dit traject is 9 EC.

Wanneer je het diploma wilt halen, maak je naast het volgen van 7 lesdagen bovendien twee presentaties, een voor cliënten enerzijds en een voor verwijzers anderzijds. Je presenteert een van beiden in de laatste les. Daarnaast is er een supervisietraject van minimaal 1×12 sessies 1×8 tot 12 sessies plus 2×30 minuten supervisie overleg.
Dit traject is 28 EC.

Ingangseis deelname

Minimaal 1 jaar hypnotherapie.

Docenten, zie ook de extra informatie

Daniel Keszthelyi, maag-darm-leverarts, promotie onderzoek PDS
Daantje de Wit, psycholoog, hypnotherapeut, specialisatie SOLK
Dominique Stokman, medisch bioloog, hypnotherapeut

Deze bijscholing levert 6 punten per dag, dus 36 punten voor 6 dagen en 42 punten voor 7 dagen. Van deze 36 of 42 punten zijn 6 punten tevens PSBK punten.

Globale onderwerpen per lesdag

Dag 1 
Introductie, opzet PDS-opleiding
Medische hypnose, hypnotherapie en PDS
Bio-psycho-sociaal model
Lichaamswerk
Huiswerkoefeningen, klachtmanagement
Psycho-educatie

Dag 2
Pijnbeleving, vicieuze cirkel; angst/emotie-pijnklachten
Klassieke hypnotherapie, inducties
Passieve imaginaties op maat, darmgerichte suggestietherapie, PHS
CGT, gevolgenmodel, overtuigingen

Dag 3
Zelfhypnose
Lichaamstocht
Sociaal Panorama
Andere hypnotherapeutische technieken

Dag 4 – NB. deze dag telt mee als PSBK bijscholing
Wat is PDS, criteria, diagnose, behandelmogelijkheden regulier
PDS als verstoring hersen-darm-as
Autonome zenuwstelsel

Dag 5
Ego-statetherapie met gedragsdeel (darmgedrag)
Stoelentechniek
Lichaamswerk

Dag 6
Rol voeding en voedingadvies bij PDS
Progressieve relaxatie oefenen
Bodyscan
Casuïstiek

Dag 7
Uitleg darmmanagement programma
Intervisie, supervisie opdracht
Presentatie voor cliënten, of verwijzers (huisartsen, MDL-artsen, diëtisten e.a.)
Cliëntervaringen/ PDS-B patiëntenvereniging

Extra informatie

Daniel Keszthelyi

Daniel studeerde geneeskunde in Hongarije en Duitsland. Hij deed promotieonderzoek naar de oorzaken van het prikkelbaredarmsydroom. Hij is maag-darm-leverarts in Maastricht en Londen. Zijn expertisegebied ligt in de Neurogastroenterologie en motoriek, in het bijzonder het prikkelbaredarmsyndroom, chronische obstipatie, functionele dyspepsie en complexe motoriekstoornissen van het maag-darmkanaal. Hij is lid van de Raad van Advies van de Samenwerkende PDS-therapeuten.

Daantje de Wit

Daantje heeft 28 jaar ervaring als hypnotherapeut. Daarnaast is ze ruim 20 jaar docent en trainer. Tijdens haar master psychologie heeft ze zich verdiept in hypnotherapie en SOLK. Theoretische kennis en praktische ervaring vormen een stevige basis in haar werken. Een aanzienlijk deel van haar cliënten zijn PDS-cliënten. Vanuit deze ervaring geeft ze haar lessen in deze PDS-bijscholing.

Dominique Stokman

Dominique is medisch bioloog, hypnotherapeut en ervaringsdeskundige. Ze werkt veel met cliënten met PDS klachten.

Dagen

7

startdatum

2023-09-06