Ga naar de inhoud

Opleiding Hypnotherapie bij PDS

Datum/data

Donderdag 19 september 2024 (Daantje)
Donderdag 3 oktober 2024 (Daantje)
Woensdag 16 oktober 2024 (Dominique)
Donderdag 14 november 2024, online (Daniel)
Donderdag 21 november 2024 (Daantje)
Donderdag 5 december 2024 (Dominique)
Donderdag 19 december 2024 (Dominique)

1.850,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Deelnemers waarderen deze bijscholing gemiddeld met een 8,4!

Ervaringen van deelnemers

“Er is veel aandacht en tijd in deze bijscholing gestoken. Dit is voel- en merkbaar. Oprechte
dank hiervoor.”

“De theorie en het opbouwen van sessies specifiek gericht op PDS was voor mij nieuw en
leerzaam.”

“Fijne afwisseling tussen theorie en praktijk, ik heb veel kunnen oefenen.”

“Na het volgen van deze korte opleiding kun je een prachtige brug slaan tussen de reguliere
medische wereld en de complementaire medische hypnotherapie. Echt een aanrader!”

“Bij deze bijscholing PDS ontvang je veel meer dan alleen wat je hierbij verwacht. Mijn hele
gereedschapskoffer is opnieuw gevuld met tools, methoden en technieken waar men
meestal aparte bijscholingen voor moet volgen.”

Zie ook de informatie onder het tabje: Extra informatie

Wat is PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zorgt voor terugkerende buikpijn en veranderingen in het ontlastingspatroon. Deze klachten kunnen vaak langdurig aanhouden. In Nederland komt PDS voor bij 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen. Van de mensen met PDS-klachten zoekt ongeveer 33 tot 50% medische hulp. Tegenwoordig zien we PDS als een probleem van de hersen-darm interactie (gut-brain axis) in plaats van een ‘functionele’ maag-darmaandoening.

Wat kun je als therapeut betekenen voor mensen met PDS?

Voor psychologische behandelingen is er veel onderzoek gedaan naar cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie. Via deze wegen kun je leren om lichaamsprocessen te beïnvloeden. Speciaal voor mensen met PDS-klachten is er het programma ‘Darmgerichte Hypnotherapie’, ook wel bekend als het darmmanagementprogramma. Dit programma is wetenschappelijk onderbouwd onder andere door prof. dr. Peter Whorwell uit Manchester, UK. Het helpt 80% van de mensen met PDS-klachten. Daarom verwijzen steeds meer artsen hun PDS-patiënten naar een hypnotherapeut.

In de NHG richtlijnen (Nederlands Huisartsen Genootschap) wordt hypnotherapie erkend als een effectieve behandelmethode voor PDS.
PDS-hypnotherapeuten in Nederland zijn verenigd in het netwerk Samenwerkende PDS therapeuten.

Praktijkvoorbeeld

Eva is een 34-jarige vrouw die al jaren worstelt met de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ze heeft te maken met terugkerende buikpijn, een opgeblazen gevoel en een onvoorspelbaar ontlastingspatroon. Dit heeft een grote impact op haar dagelijks leven, haar werk en sociale activiteiten. Eva heeft al verschillende behandelingen geprobeerd, waaronder dieetaanpassingen en medicatie, zonder significant resultaat. Ze voelt zich vaak moedeloos en geïsoleerd door haar symptomen. Cliënten zoals Eva kun je veel in je praktijk verwachten als je gediplomeerd PDS therapeut bent.

Na het afronden van deze opleiding ben je goed in staat om cliënten als Eva te helpen. Tijdens het intakegesprek verzamel je uitgebreide informatie over de medische geschiedenis, levensstijl, en hoe PDS het dagelijks leven beïnvloedt. Je legt uit hoe de hersen-darmas een rol speelt bij PDS en hoe hypnotherapie kan helpen en je geeft verdere psycho-educatie.

De hypnotherapiesessies die je vervolgens inplant zijn gericht op het verlichten van symptomen, door het verbeteren van de communicatie tussen de hersenen en de darmen.

Tijdens de sessies werk je met je cliënt aan het ontwikkelen van zelfhypnosetechnieken, bied je op maat gemaakte darmgerichte suggesties om symptomen te verminderen en leer je je cliënt ontspanningstechnieken en pijnbeheersingstechnieken. Daarnaast is er ruimte om ook met de onderliggende problematiek te werken.

Als PDS-therapeut ben je in staat een diepgaande impact te maken op het leven van mensen door hen te helpen hun symptomen te beheersen en hun kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren.

Wat leer je in deze opleiding?

Je krijgt uitgebreide kennis over PDS, hoe de hersenen en darmen samenwerken, het biopsychosociaal model (BPS-model) en de criteria en methoden voor diagnose. Met deze inzichten kun je PDS beter herkennen en de symptomen beter begrijpen. Daarnaast leer je over je de achtergrond van verschillende behandelingen, zoals dieetbehandelingen, medicatie, en hoe je psychologische therapieën zoals cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie kunt toepassen bij cliënten met PDS. De nadruk ligt op darmgerichte hypnotherapie, waarbij je specifieke technieken leert om de symptomen van PDS te verlichten. Door het toepassen van deze behandelingen begeleid je je cliënten naar een betere kwaliteit van leven.

Dag 1
Op de eerste dag van de opleiding krijg je een introductie en uitleg over de opzet van de PDS-opleiding. Je leert over medische hypnose en hypnotherapie in relatie tot PDS en maakt kennis met het biopsychosociaal model. Ook bespreken we lichaamswerk, huiswerkoefeningen, klachtmanagement en psycho-educatie.

Dag 2
De tweede dag staat in het teken van pijnbeleving en de vicieuze cirkel van angst, emoties en pijnklachten. Je leert over klassieke hypnotherapie en inducties. Je maakt kennis met passieve imaginaties op maat en darmgerichte suggestietherapie. Ook komen cognitieve gedragstherapie (CGT), het gevolgenmodel en overtuigingen aan bod.

Dag 3
Vandaag leer je zelfhypnose toepassen en maak je een lichaamstocht. Je verkent het Sociaal Panorama en andere hypnotherapeutische technieken die je kunt toepassen in de behandeling van PDS.

Dag 4
Deze dag telt mee als PSBK-bijscholing en wordt online gegeven door Dr. Daniel Keszthelyi. Je leert wat PDS is, de criteria en diagnosemethoden en de reguliere behandelmogelijkheden. Je leert over PDS als verstoring van de hersen-darm-as en het autonome zenuwstelsel.

Dag 5
Op dag vijf leer je over de rol van voeding en voedingsadvies bij PDS. Je oefent progressieve relaxatie en doet een bodyscan. Ook bespreken we casuïstiek om praktijkvoorbeelden te analyseren.

Dag 6
De zesde dag staat in het teken van ego-statetherapie met het gedragsdeel (darmgedrag). Je leert de stoelentechniek en doet aan lichaamswerk om de praktische vaardigheden verder te ontwikkelen.

Dag 7
Op de laatste dag krijg je uitleg over het programma ‘Darmgerichte Hypnotherapie’, oftewel het darmmanagementprogramma. Je bereidt presentaties voor cliënten en verwijzers (zoals huisartsen, MDL-artsen, diëtisten en anderen) voor. Je hoort ervaringen van cliënten via de PDS-B patiëntenvereniging. De dag sluiten we af met een presentatie van de Samenwerkende PDS Therapeuten.

Wat kun je na deze opleiding?

Na het succesvol afronden van deze bijscholing over het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heb je een schat aan kennis en vaardigheden opgedaan over een van de meest voorkomende maag-darmaandoeningen. Met de opgedane kennis en vaardigheden kun je op maat gemaakte behandelplannen ontwikkelen die aansluiten bij de individuele behoeften van je cliënten. Hierdoor kun je een significante bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van mensen met PDS. Je bent in staat om cliënten effectief te begeleiden en te ondersteunen, zodat ze beter met hun symptomen kunnen omgaan en een betere kwaliteit van leven ervaren.

Docenten (zie ook de tab met Extra informatie)

Studiebelasting en tijdsinvestering

Wanneer je een certificaat wilt halen bedraagt de studiebelasting naast het volgen van de 7 lesdagen het lezen van de reader en een boek, het doen van opdrachten, zoals het schrijven van een kort boekverslag, het maken van een Passieve Imaginatie en 4x intervisie.
Dit traject is 9 EC.

Wanneer je het diploma wilt halen, maak je naast het volgen van 7 lesdagen en bovenstaande opdrachten bovendien twee presentaties, voor cliënten enerzijds en voor verwijzers anderzijds. Je presenteert een van beiden in de laatste les. Daarnaast is er een supervisietraject met 2 cliënten met minimaal 8 tot 12 sessies, inclusief 2×30 minuten supervisie overleg.
Dit traject is 28 EC.

Kosten

Accreditatie en bijscholingspunten

Deze bijscholing is geaccrediteerd door de NBVH. Het levert 6 punten * 7 dagen, dus 42 punten. Van deze 42 punten zijn 6 punten tevens PSBK-punten.

Academie Hypnos heeft een systeemaccreditatie bij CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland) en is lid van CGO (Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen). Dit houdt in dat onze PSBK bij- en nascholingen door beroepsverenigingen erkend worden als onderhoud voor de diploma Psychosociale Basiskennis. Informeer bij je eigen beroepsvereniging wat hun vereisten zijn.

Samenwerkende PDS-therapeuten

Na afronding van deze opleiding kun je ook direct aansluiten bij de Samenwerkende PDS-therapeuten wanneer je een diploma hebt van een meerjarige vakopleiding hypnotherapie, een door CPION of SNRO erkende opleiding PSBK en ingeschreven bent bij een beroepsvereniging.
Wij zijn de enige, actief aangeboden PDS-opleiding in Nederland met aansluiting bij de Samenwerkende PDS-therapeuten. De vereniging heeft als minimale aansluitingseis (naast eerder genoemde diploma- en beroepsvereniging eisen) een PDS-diploma van minimaal 7 dagen, inclusief een supervisietraject met twee cliënten.

Voor wie is deze opleiding?

Nog meer ervaringen van deelnemers

“Deze opleiding is van hoogwaardige kwaliteit en een mooie aanvulling op mijn reeds opgedane kennis. Je kunt er zo mee aan de slag!”

“Het overtrof mijn verwachtingen. Het maakt een brug naar de reguliere zorg.”

“Ik vond de lessen erg boeiend, een gevarieerde mix van theorie en praktijk.”

“Het is wel veel werk, maar wel de moeite waard. Dankzij het vele werk ben ik ook echt klaar om met zelfvertrouwen cliënten met PDS te behandelen.”

“Goed theoretisch onderbouwd, aangevuld met voldoende praktijk en wetenschappelijk bewezen.”

Informatie over bij- en nascholingen in de nieuwsbrief

Wil je informatie ontvangen over verschillende evenementen, workshops en bij- en nascholingen die wij aanbieden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief én houd ook zeker onze Social Media pagina’s in de gaten. 

Extra informatie

Daantje de Wit

Daantje heeft 28 jaar ervaring als hypnotherapeut. Daarnaast is ze ruim 20 jaar docent en trainer. Tijdens haar master psychologie heeft ze zich verdiept in hypnotherapie en SOLK. Theoretische kennis en praktische ervaring vormen een stevige basis in haar werken. Een aanzienlijk deel van haar cliënten zijn PDS-cliënten. Vanuit deze ervaring geeft ze haar lessen in deze PDS-bijscholing.

Dominique Stokman

Dominique is medisch bioloog, hypnotherapeut en ervaringsdeskundige. Zij brengt mensen graag weer in verbinding met zichzelf. Ze werkt veel met cliënten met PDS klachten. Ze is directeur van en hoofddocent bij Academie Hypnos en heeft haar eigen praktijk als hypnotherapeut.

Daniel Keszthelyi

Daniel studeerde geneeskunde in Hongarije en Duitsland. Hij deed promotieonderzoek naar de oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom. Hij is maag-darm-leverarts (MDL-arts) in Maastricht en Londen. Zijn expertise ligt op het gebied van de Neurogastroenterologie en motoriek, in het bijzonder het Prikkelbare Darm Syndroom, chronische obstipatie, functionele dyspepsie en complexe motoriekstoornissen van het maag-darmkanaal. Hij is lid van de Raad van Advies van de Samenwerkende PDS-therapeuten.

Startdatum

2024-09-19

Dagen

07

Start- en eindtijden

10:00-17:00

Inclusief

Lesmateriaal
Certificaat/diploma
Koffie/thee

Exclusief

Lunch
(aanbevolen) boeken

PSBK

Deze nascholing is geschikt om je diploma Psychosociale Basiskennis te onderhouden

Bijscholingspunten

42 punten, waarvan 6 PSBK-punten

Leestips

• De Schepper, Heiko. Prikkelbare darmen. Alles wat je moet weten over het prikkelbaredarmsyndroom. Pelckmans, Antwerpen 2021. ISBN 9789464012415
• Blok, Astrid en Houtveen, Jan. Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten. Bohn Stafleu van Loghum, Houten 2011. ISBN 9789031390021
• Fleming, Annemarieke en Vollebregt, Joke. Pijn & het brein. De rol van de hersenen bij onverklaarde chronische klachten. Uitgeverij Prometheus, Amsterdam 2016. ISBN 9789035144279
• Klaassen-Kersten, J. Integratie van medische hypnose in psychotherapie. Klinische praktijk en theorie. Garant, Antwerpen 2020. ISBN 9789044137804

En verder:
• Enders, G. De mooie voedselmachine. De charme van je darmen. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2015. ISBN 9789024565863
• Olgers, Jos. Medische Hypnotherapie. Zwerk, Houten 2012. ISBN 9789077478424
• Emeran Mayer, The Mind-Gut Connection
• Sarah Kinsinger, Cognitive Behavioral Therapy for IBS