Opleiding PDS

Datum/data

30 november 2021
14 december 2021
20 januari 2022
2 februari 2022
17 februari 2022
9 maart 2022
31 maart 2022
*Wanneer je het hele traject wilt volgen en je eventueel wilt aansluiten bij de Samenwerkende PDS therapeuten volg je ook de 7de dag. Kosten 7-daagse: € 1.611,-. Kosten 6-daagse: € 1.253,-

1.611,00 incl. 0% btw

Het prikkelbaredarmsyndroom kenmerkt zich door terugkerende episodes van buikpijn met een veranderd ontlastingspatroon. Het veroorzaakt vaak langdurig klachten. PDS wordt tegenwoordig gezien als een aandoening van de hersen-darminteractie (gut-brain axis) in plaats van een ‘functionele’ gastro-intestinale aandoening. PDS komt in de algemene Nederlandse bevolking voor bij 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen. Van alle mensen met klachten die passen bij PDS, zoekt 33 tot 50% hulp.

Er zijn drie grote groepen behandelingen: dieetbehandeling (zoals bijvoorbeeld het fodmap dieet), medicamenteuze behandeling en psychologische behandeling. Binnen de psychologische behandeling is het meeste onderzoek bij PDS gedaan met cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie. Men kan via de psychologische weg lichaamsprocessen (leren) beïnvloeden. Er is een speciaal hypnotherapieprogramma ontwikkeld, gericht op patiënten met PDS, het darmmanagementprogramma. Het programma is wetenschappelijk bewezen en een effectieve methode om mensen te begeleiden in buikklachten. 80% van de mensen met PDS klachten heeft hier baat bij. Vandaar dat steeds meer artsen PDS-patiënten naar een hypnotherapeut verwijzen. PDS-hypnotherapeuten hebben zich in Nederland verenigd in het netwerk Samenwerkende PDS therapeuten

Wil jij deze effectieve manier ook leren en je specialiseren in PDS? Kom dit dan bij ons leren in slechts in 6 lesdagen. Je kunt ook kiezen voor de 7-daagse variant. Na afronding hiervan kun je je direct aansluiten bij de Samenwerkende PDS therapeuten.

Docenten, zie ook de extra informatie:
Daniel Keszthelyi, maag-darm-leverarts, promotie onderzoek PDS
Emile Keuter, neuroloog, publiceert over SOLK
Daantje de Wit, psycholoog, hypnotherapeut, specialisatie SOLK
Dominique Stokman, medisch bioloog, hypnotherapeut

PSBK-accreditatie in aanvraag.

Daniel Keszthelyi

Daniel studeerde geneeskunde in Hongarije en Duitsland. Hij deed promotieonderzoek naar de oorzaken van het prikkelbaredarmsydroom. Hij is maag-darm-leverarts in Maastricht en Londen. Zijn expertisegebied ligt in de Neurogastroenterologie en motoriek, in het bijzonder het prikkelbaredarmsyndroom, chronische obstipatie, functionele dyspepsie en complexe motoriekstoornissen van het maag-darmkanaal. Hij is lid van de Raad van Advies van de Samenwerkende PDS-therapeuten.

Emile Keuter

Emile is algemeen neuroloog met veel werkervaring in ziekenhuizen in Nederland en de Nederlandse Antillen. Hij is een neuroloog met belangstelling voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten en psychosomatiek. In het verlengde daarvan heeft hij belangstelling voor hypnotherapie als hersenbehandeling. De lessen die hij geeft zijn bedoeld als lessen in geneeskunde (anatomie en fysiologie), om de neurologische achtergronden van klachten te leren en om te begrijpen hoe hypnotherapie kan werken voor onze cliënten.

Daantje de Wit

Daantje heeft 28 jaar ervaring als hypnotherapeut. Daarnaast is ze ruim 20 jaar docent en trainer. Tijdens haar master psychologie heeft ze zich verdiept in hypnotherapie en SOLK. Theoretische kennis en praktische ervaring vormen een stevige basis in haar werken. Een aanzienlijk deel van haar cliënten zijn PDS-cliënten. Vanuit deze ervaring geeft ze haar lessen in deze PDS-bijscholing.

Dominique Stokman

Dominique is medisch bioloog, hypnotherapeut en ervaringsdeskundige. Zij brengt mensen graag weer in verbinding met zichzelf. Ze werkt veel met cliënten met PDS klachten.

startdatum

2021-11-16

Dagen

01