Opleiding PDS

Datum/data

30 november 2021
14 december 2021
20 januari 2022
2 februari 2022
17 februari 2022
9 maart 2022
31 maart 2022

1.611,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) kenmerkt zich door terugkerende episodes van buikpijn met een veranderd ontlastingspatroon. Het veroorzaakt vaak langdurig klachten. PDS wordt tegenwoordig gezien als een aandoening van de hersen-darminteractie (gut-brain axis) in plaats van een ‘functionele’ gastro-intestinale aandoening. Het komt in Nederland voor bij 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen. Van alle mensen met klachten die passen bij PDS, zoekt 33 tot 50% hulp.

Je kunt PDS behandelen met een:
– Dieetbehandeling (zoals het fodmap dieet)
– Medicamenteuze behandeling
– Psychologische behandeling.
Binnen de psychologische behandeling is met cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie het meeste onderzoek bij PDS gedaan. Je kunt via de psychologische weg lichaamsprocessen (leren) beïnvloeden. Voor patiënten met PDS is een speciaal hypnotherapieprogramma ontwikkeld, het darmmanagementprogramma. Het programma is wetenschappelijk bewezen en een effectieve methode om mensen te begeleiden in buikklachten. 80% van de mensen met PDS klachten heeft hier baat bij. Vandaar dat steeds meer artsen PDS-patiënten naar een hypnotherapeut verwijzen. PDS-hypnotherapeuten hebben zich in Nederland verenigd in het netwerk Samenwerkende PDS therapeuten

6 of 7 dagen

Wil jij deze effectieve methode ook leren en je specialiseren in PDS in slechts in 6 lesdagen? Schrijf je dan in bij ons. Je kunt ook kiezen voor de 7-daagse variant. Wanneer je opgeleid bent bij een erkende hypnotherapie opleiding van minimaal drie jaar, kun je je na afronding van deze 7-daagse opleiding direct aansluiten bij de Samenwerkende PDS therapeuten.

*Kosten 7-daagse: € 1.611,-. Kosten 6-daagse: € 1.253,-. Stuur na je aanmelding s.v.p. een e-mail naar info@hypnos.nl als je je alleen wilt aanmelden voor de 6-daagse variant.

Ingangseis deelname

Minimaal 1 jaar hypnotherapie.

Docenten, zie ook de extra informatie

Daniel Keszthelyi, maag-darm-leverarts, promotie onderzoek PDS
Daantje de Wit, psycholoog, hypnotherapeut, specialisatie SOLK
Dominique Stokman, medisch bioloog, hypnotherapeut

PSBK-accreditatie in aanvraag.

Globale onderwerpen per lesdag

Dag 1
Introductie, opzet PDS-opleiding
Medische hypnose, hypnotherapie en PDS
Bio-psycho-sociaal model
Lichaamswerk
Wat is PDS, criteria, diagnose, behandelmogelijkheden regulier

Dag 2
PDS als verstoring buik-brein-as
Autonome zenuwstelsel
Pijnbeleving, vicieuze cirkel; angst/emotie-pijnklachten
Klassieke hypnotherapie, inducties
Passieve imaginaties op maat, darmgerichte suggestietherapie, PHS

Dag 3
CGT, gevolgenmodel, overtuigingen
Huiswerkoefeningen, klachtmanagement
Psycho-educatie

Dag 4
Rol voeding en voedingadvies bij PDS
Progressieve relaxatie oefenen
Bodyscan
Zelfhypnose

Dag 5
Lichaamstocht
Sociaal Panorama
Andere hypnotherapeutische technieken

Dag 6
Ego-statetherapie met gedragsdeel (darmgedrag)
Stoelentechniek
Innerlijk kind, link trauma
Cliëntervaringen/ PDS-B patiëntenvereniging

Dag 7
Intervisie, supervisie
Presentatie voor cliënten, of verwijzers (huisartsen, MDL-artsen, diëtisten e.a.)

Studiebelasting/tijdsinvestering

De studiebelasting naast de lesdagen bestaat uit het lezen van de reader en een boek, het doen van opdrachten en 6x intervisie.
Dit traject is 9 EC.

Wanneer je het diploma wilt halen, geef je bovendien een presentatie en is er een supervisietraject van 2 keer 8 tot 12 sessies en 2×30 minuten supervisie overleg.
Dit traject is 28 EC.

Extra informatie

Daniel Keszthelyi

Daniel studeerde geneeskunde in Hongarije en Duitsland. Hij deed promotieonderzoek naar de oorzaken van het prikkelbaredarmsydroom. Hij is maag-darm-leverarts in Maastricht en Londen. Zijn expertisegebied ligt in de Neurogastroenterologie en motoriek, in het bijzonder het prikkelbaredarmsyndroom, chronische obstipatie, functionele dyspepsie en complexe motoriekstoornissen van het maag-darmkanaal. Hij is lid van de Raad van Advies van de Samenwerkende PDS-therapeuten.

Daantje de Wit

Daantje heeft 28 jaar ervaring als hypnotherapeut. Daarnaast is ze ruim 20 jaar docent en trainer. Tijdens haar master psychologie heeft ze zich verdiept in hypnotherapie en SOLK. Theoretische kennis en praktische ervaring vormen een stevige basis in haar werken. Een aanzienlijk deel van haar cliënten zijn PDS-cliënten. Vanuit deze ervaring geeft ze haar lessen in deze PDS-bijscholing.

Dominique Stokman

Dominique is medisch bioloog, hypnotherapeut en ervaringsdeskundige. Zij brengt mensen graag weer in verbinding met zichzelf. Ze werkt veel met cliënten met PDS klachten.

startdatum

2021-11-30

Dagen

7