Ga naar de inhoud

Opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie

Doelstelling

De doelstelling van Academie Hypnos is jou op te leiden tot volwaardig en zelfstandig Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut op hbo-niveau.

Doelgroep

De opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie is bedoeld voor iedereen die therapeutische begeleiding wil geven op een diepgaand niveau. Mensen met verschillende achtergronden en verschillende leeftijden volgen deze opleiding. Hierdoor verrijkt en verdiept de leerervaring nog meer, omdat iedereen iets meebrengt in de vorm van bijvoorbeeld levenservaring, kennis, kunde, het stellen van goede vragen en/of humor.

Als je jezelf hierin herkent, dan is deze opleiding iets voor jou.

Verwachting

Academie Hypnos verwacht van jou als student dat je je ontwikkelt, zowel op therapeutisch als op persoonlijk gebied. Je moet een proces durven aangaan waarbij je jouw eigen blokkades en worstelingen kunt loslaten. Deze blokkades of overtuigingen staan je dan straks niet in de weg in het contact met cliënten.

En… dat je met heel veel passie en plezier het vak van hypnotherapeut gaat uitoefenen!

De opleiding

Opleiding hypnotherapie Academie Hypnos

Academie Hypnos start elk jaar in september de Opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie. Zie studieprogramma.

De opleiding duurt vier jaar. De eerste drie jaar is inclusief psychosociale basiskennis (PSBK). Het vierde jaar staat op zichzelf en sluit aan op de eerste drie jaar. Dit vierde jaar is ook bedoeld voor eerder afgestudeerde (hypno)therapeuten om hun kennis en vaardigheden aan te vullen.
Je kunt ervoor kiezen het vierde jaar aansluitend te doen op het derde jaar van de opleiding of dit vierde jaar al tijdens de eerste drie jaar van de opleiding te volgen. In het laatste geval rond je de vierjarige opleiding af in drie jaar. De zorgverzekeraar vergoed jouw behandelingen dan al deels na drie jaar. 

Na deze opleiding ben je volwaardig en zelfstandig hypno- en psychosociaal therapeut. Met dit diploma kun je je inschrijven bij een beroepsvereniging en vergoeden zorgverzekeraars een gedeelte van de door jou uitgevoerde behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Zie Erkenning.

Hypnotherapie en Psychosociale therapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de cliënt in trance is. De therapeut begeleidt de cliënt om in contact met het onbewuste op zoek te gaan naar datgeen waar hij in het dagelijkse leven niet zelf bij kan komen. Onbewust gedrag kan dan veranderen.

Een hypnotherapeut die bij Academie Hypnos is opgeleid levert maatwerk. We leren onze hypnotherapeuten af te stemmen op de ander. Niet de therapeut, maar de cliënt heeft de oplossing in zich. De hypnotherapeut kijkt naar wie er tegenover hem zit en gaat samen met de ander op zoek naar oplossingen. Wat betekent de klacht? Wat zit erachter? Hij doet niet een simpel trucje in de hoop dat het bij iedereen werkt, maar hij stemt af op de ander.

Hier heb je als therapeut meer kennis en vaardigheden voor nodig dan alleen iemand in trance te kunnen brengen. Welke therapeutische interventies zijn er? Hoe doe je deze? Hoe werkt het allemaal? In de opleiding leer je een groot aantal therapeutische technieken en methoden die je nodig hebt om een cliënt te begeleiden tijdens het proces in trance.

Door verwerking van jeugdtrauma’s of het toestaan en doormaken van een rouwproces kan een verschijnsel als (fantoom)pijn verminderen of zelfs verdwijnen. Als een cliënt zich energetisch losmaakt van zijn ouders kan hij gaan spreken en handelen zoals hij zelf wil. Relaties kunnen ineens soepeler verlopen, creativiteit krijgt de ruimte en capaciteiten komen onbelemmerd vrij.

Opleiding hypnotherapie Academie HypnosVanuit een breed spectrum van psychosociale therapie leer je het toepassen van hypnotherapie en het therapeutisch omgaan met verslavingen, depressies, angsten, innerlijke conflicten, relationele problemen, jeugdtrauma’s, rouwprocessen, het niet lekker in je vel zitten en andere problematiek. Je kunt jouw eigen stijl ontwikkelen en je specialiseren in de onderwerpen waar jouw belangstelling naar uitgaat.

Academie Hypnos laat je kennismaken met reïncarnatie. Uitgangspunt van deze methode is dat gebeurtenissen die in een ander leven plaatsvonden van invloed kunnen zijn op het huidige leven. Soms ervaart een cliënt een sessie als reïncarnatiesessie, terwijl het een metafoor is voor het huidige leven. De cliënt zoekt dan een indirecte weg daar waar de directe te confronterend zou kunnen zijn.

Psychosociale therapie bij pijn, ziekte en sterven heeft als uitgangspunt dat de cliënt zichzelf lichamelijk en geestelijk kan beïnvloeden door hoe hij zich voelt, denkt en omgaat met zichzelf en anderen. Door contact te maken met de pijn en de ziekte in zichzelf kan een cliënt inzichten krijgen, waardoor de pijn kan verminderen en de ziekte draaglijker kan worden. Ons zenuwstelsel is medisch een vertrouwd stelsel, maar op dit terrein zijn nog veel vragen. We komen steeds meer te weten over hoe onze hersenen functioneren, maar er valt nog steeds veel te ontdekken over hoe de interacties verlopen tussen hersenen, hormoonstelsel en onze emoties.

Er zijn meerdere lessen waarin we het onderwerp trauma behandelen en je leert meerdere hypnotherapeutische technieken en methoden die je kunt inzetten bij cliënten met trauma. Als hypnotherapeut kun je allerhande hulpvragen behandelen. Als blijkt dat een cliënt een onderliggend trauma heeft, beschik je over meer dan voldoende kennis en vaardigheden om dit goed te kunnen te begeleiden.

***

“Hypnose kan niet schadelijk voor de gezondheid zijn, als men zich laat behandelen door een therapeut met een goede hypnotherapie-opleiding. Bij leken-hypnotiseurs zonder gedegen vooropleiding en therapieopleiding kunnen dingen naar boven komen die zij niet netjes weten af te werken. Hypnose is niet schadelijk, maar het onjuiste, ongepaste gebruik ervan wel.”

J. M. (Hans) Cladder, psycholoog, psychotherapeut, auteur

***

Welke technieken en methoden leer je?

Je leert hypnotherapeutische technieken zoals:

Je leert hypnotherapeutische methoden zoals:

Aspecten uit de volgende methoden en therapievormen komen aan bod:

De volgende onderwerpen komen bovendien aan bod:

De psychosociale therapie omvat onder anderen de volgende onderwerpen:

Kijk hier voor praktische informatie over de opleiding.

Doe je liever een kortere cursus? Kijk dan bij bij- en nascholingen.