Beschrijving
Deelnemers waarderen deze bijscholing gemiddeld met een 8,5!
Ervaringen van deelnemers
“Het is waardevol om weer door te nemen hoe ons lichaam op stress en pijn reageert en het verschil tussen acute en chronische pijn.”
“Veel kennis over pijn. Boeiend en inspirerend.”
“De bijscholing is breed opgezet, is leerzaam en gericht op verdieping.”
“Mooie connectie met hypnotherapie.”
“Goed gespecificeerde aanvulling op de hypnotherapie met betrekking tot chronische pijn”
Wat is chronische pijn?
Chronische pijn is een man-made disease en bestaat eigenlijk niet. Pijn is in zijn pure vorm acuut. Hoe kan het dan dat mensen wel degelijk chronische pijn hebben?
Chronische pijn is een resultaat van meestal meerdere mislukte revalidatieprocessen met allerlei, deels onbewuste, emotionele en cognitieve koppelingen. Het reageert nooit op pijnstillers, althans niet op de langere termijn. Pijnstillers veroorzaken adaptatie en daarmee sensitisatie van het zenuwstelsel.
Dit betekent dat het zenuwstelsel overgevoelig raakt en sterker reageert op prikkels die eerder geen pijn veroorzaakten. Chronische pijn ontstaat dus niet zomaar; het is een complex proces dat zowel lichaam als geest beïnvloedt.
Wat leer je in deze bijscholing?
In deze bijscholing leer je hoe pijn ontstaat en hoe je deze kennis direct kunt toepassen in behandelingen zoals hypnotherapie. Je duikt in de biologische en neurologische basis van pijn en ontdekt hoe psychologische en sociale factoren deze pijn versterken. Je krijgt inzicht in hoe emoties, gedachten en sociale invloeden bijdragen aan het pijngevoel.
Naast de theoretische achtergrond is er ook ruimte voor praktische toepassing om chronische pijn te behandelen en de vicieuze cirkel die jouw cliënten in hun greep houdt te doorbreken. Met deze kennis en vaardigheden maak jij het verschil voor mensen die al jaren worstelen met pijn.
Na de theorie volgt een voorbeeldsessie met suggestie voor pijnbehandeling.
Kortom, deze bijscholing geeft je de tools en inzichten om chronische pijn op een effectieve manier te begrijpen en te behandelen. Jij krijgt de kans om jouw cliënten te helpen uit de greep van pijn te komen en hun leven weer op te pakken. Ben je klaar om jouw therapeutische vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en het leven van je cliënten te transformeren?
- De werking van het zenuwstelsel
- Automatisch gedrag bij pijn
- De rol van hersenen en emoties in pijnervaring
- Plasticiteit van het zenuwstelsel
- Hypnotherapie en pijnmanagement
- Neurofysiologische processen
- Farmacologie en pijn
- Psychologische en culturele factoren bij pijn
Praktijkvoorbeeld
John, een man van 45 jaar, raakte betrokken bij een auto-ongeluk enkele jaren geleden. Hoewel hij fysiek herstelde, bleef hij last houden van pijn in zijn schouders en nek. Ondanks diverse behandelingen zoals fysiotherapie en medicatie, bleef de pijn aanhouden en leek het zelfs erger te worden.
Deze voortdurende pijn beperkte John in zijn dagelijkse leven. Activiteiten die hij vroeger leuk vond, zoals sporten en tuinieren, werden een uitdaging. Hij sliep slecht en voelde zich constant vermoeid.
Op aanraden van een vriend besloot John hypnotherapie te proberen. In de eerste sessie legde de hypnotherapeut uit hoe het lichaam na een lichamelijk trauma soms vast kan blijven zitten in een overactieve staat, waarbij de zenuwen voortdurend pijnsignalen blijven sturen, zelfs zonder directe fysieke oorzaak. Het doel van de hypnotherapie zou zijn om John’s lichaam te helpen ontspannen en deze ‘alarmstand’ los te laten.
In de daaropvolgende sessies leerde John onder diepe ontspanningstechnieken pijn anders te benaderen. De therapeut hielp hem om de pijn los te koppelen van de angst en spanning die hem in een vicieuze pijncirkel hielden. Hypnotherapie hielp Johan om zijn lichaam uit de alarmstand te halen en was hiermee een belangrijke stap in zijn herstelproces.
Docent (zie ook de tab met Extra informatie)
Neuroloog Emile Keuter behandelt de neurologie van chronische pijn.
Uitspraken van deelnemers over Emile
“Emile Keuter is een zeer goede docent. Hij heeft passie voor en een enorme kennis van de materie. Hij brengt de stof heel goed en inspirerend over.”
“Emile maakt de kennis en de werking van het brein makkelijk om te snappen en te volgen.”
“Emile onderbouwt met veel voorbeelden.”
“Emile heeft veel kennis over chronische pijn, boeiend.”
“Hij geeft duidelijk uitleg en heldere opbouw, genoeg ruimte om vragen te stellen”
“Leuk, enthousiast en deskundig”
“Enthousiast, kundig en met humor”
PSBK
Deze bijscholing is tevens geaccrediteerd als PSBK-nascholing.
Accreditatie en bijscholingspunten
Deze bijscholing is geaccrediteerd door de NBVH. Het levert 6 punten op.
Informatie over bij- en nascholingen in de nieuwsbrief
Wil je informatie ontvangen over verschillende evenementen, workshops en bij- en nascholingen die wij aanbieden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief én houd ook zeker onze Social Media pagina’s in de gaten.