Beschrijving
Verhoog de effectiviteit van iedere therapeutische behandeling!
Bijna 1 op de 4 mensen in Nederland is ontevreden met de hoeveelheid slaap of de kwaliteit van slapen. Dat betekent dat wij dagelijks te maken hebben met mensen met slaapproblemen of misschien slaap je zelf wel niet goed. Door de moderne manier van leven is het niet meer vanzelfsprekend om aan een goede nachtrust te komen. Bij mensen met psychische klachten komen slaapproblemen meer voor, terwijl goede slaap essentieel is voor vermindering van de klachten. Iedere therapeut heeft baat bij kennis over slaap, want door het (mee)behandelen van slaap verbetert direct de effectiviteit van de therapeutische behandeling!
De consequenties van slechte slaap zijn veel groter dan men vroeger dacht. Slaapgebrek (minder dan 6/7 uur slaap) en gebrek aan kwaliteit van slaap, heeft een negatief effect op het gehele lichaam en geest. Ieder orgaan, lichaamsfunctie of hersenfunctie heeft baat bij goede nachtrust. Slechte slaap beïnvloedt dus onder andere het immuun-, cardiovasculair-, hormoon- en het endogeen systeem. Zo worden obesitas en diabetes steeds meer in verband gebracht met slechte slaap. Ook mensen met burn-out en depressie hebben vaak slaapproblemen.
Voor therapeuten is het belangrijk om inzicht te hebben in de slaapgewoontes van de cliënt. Bij een goede slaap werken lichaam en geest mee aan de effectiviteit van de therapie. Bij een slechte slaap werkt het tegen. Door het oplossen van slaapproblemen is het mogelijk op veel andere psychologische en fysieke vlakken genezing of verbetering te realiseren. Goede slaap stelt mensen in staat goede sociale interacties te hebben en rustig om te gaan met psychologische uitdagingen.
Wil je dus de effectiviteit van je therapeutische behandeling vergroten of mensen met slaapproblemen behandelen, dan is deze bijscholing voor jou. Ook zinvol als je zelf slaapproblemen hebt!
Bijscholing Slaapproblemen in je praktijk
In deze tweedaagse bijscholing krijg je gedegen kennis over slaap, slaaptypes, slaapproblemen en de therapeutische behandeling daarvan.
Tijdens de bijscholing komt veel theorie aan bod. Het is ook een energieke, praktische en allerminst slaapverwekkende bijscholing. Dus laat je meenemen in de wereld van de slaap…
Dag 1:
Slaapproblemen in je praktijk: vergroot de effectiviteit van je therapeutische behandeling. Ook zinvol als je zelf slaapproblemen hebt!
- Tijdens de eerste dag leer je wat slaap is, welke slaaptypes er zijn en hoe je cliënten (en jezelf) meer inzicht leert krijgen over de eigen slaapgewoontes. Door middel van de aangereikte psycho-educatie ben je in staat de cliënt te informeren over het vergroten van de kwaliteit van slapen, met als doel het verhogen van je behandelresultaat. Hiervoor ontvang je ook een pdf die je kunt meegeven aan cliënten.
- Deze dag leer je wat hyperarousal is, de grootste niet-medische oorzaak van slaapproblemen. Je krijgt inzicht wat dit psychisch en fysiek met de cliënt doet en worden mogelijkheden aangereikt om de hyperarousal te doorbreken.
- Slaap door het leven heen, van baby tot senior
- Zelf ga je deze dag aan de slag met het bepalen van je eigen slaaptype en slaapgewoontes
- Korte oefeningen om zelf te doen of met cliënten, ter aanvulling van de behandeling.
Doelgroep:
Deze dag is geschikt voor therapeuten, studenten aan een therapeutische opleiding en mensen die geïnteresseerd zijn in slaap of zelf slaapproblemen hebben.
Dag 2:
Therapeutische behandeling van slaapproblemen in je praktijk.
Slaapproblemen in je praktijk: vergroot de effectiviteit van je therapeutische behandeling. Slaap behandelen bij lichamelijke en psychische klachten.
- Slaap en de samenhang met lichamelijke en psychische klachten en aandoeningen, de huidige stand van zaken vanuit de wetenschap.
- Inzicht in hormonale veranderingen door goede en slechte slaap.
- Samenhang tussen slaap en depressie, burn-out en enkele andere lichamelijke psychische aandoeningen.
- Doorverwijzen of behandelen? Enkele handvatten.
- Overzicht van huidige reguliere behandelmethoden.
- Uitgebreid bespreken/oefenen van enkele effectieve methoden en interventies om slaapproblemen te verbeteren (b.v. visualisatie, delenwerk gericht op slaap, ACT en mindfulness).
- Opstellen behandelplan voor cliënten met slaapproblemen.
Na afloop van deze dag heeft de therapeut gedegen kennis over slaap en het effect op lichaam en geest, de co-morbiditeit van slaapproblemen, psychische en lichamelijk aandoeningen. Daarnaast beschikt hij over de mogelijkheden/tools om zijn therapie en behandelplan hierop aan te passen.
Doelgroep:
Deze dag is geschikt voor therapeuten en studenten aan een therapeutische opleiding.
Deze bijscholing is tevens geaccrediteerd als PSBK-nascholing.