Werken met presentatieangst

Datum/data

5 november 2020

179,00 incl. 0% btw

Werken met presentatieangst

Een onrustig gevoel in je buik, hoge ademhaling, een trillende stem voor een presentatie, of klamme handen en een bonkend hart voor een voorstelrondje. Allemaal fysieke ongemakken die eigenlijk maar een ding zeggen: ‘Het is onveilig! Weg hier!’. Soms begint het al dagen of zelfs weken van tevoren, het ene doemscenario na het andere dat zich in razend tempo in je hoofd afspeelt, ‘Wat als het niet lukt?’, ‘Wat als het weer verkeerd gaat?’ ‘Wat als ik een paniekaanval krijg?!’.

Presentatieangst is een van de meest voorkomende angsten die er is. De angst uit zich niet alleen bij presentaties, maar ook bij sollicitatiegesprekken, assessments en zelfs een ‘eenvoudig’ voorstelrondje kan ervoor zorgen dat iemand vlekken in zijn hals krijgt van spanning. Tegelijkertijd is het steeds belangrijker dat je jezelf goed kunt neerzetten. Presenteren is iets dat het bedrijfsleven, de overheid en Ngo’s steeds vaker vragen als ‘skill’.

Wat is angst?

Alle angst, behalve als er daadwerkelijk gevaar is, gaat over iets dat mogelijk kán gaan gebeuren, of zoals Fritz Perls zegt: ‘Anxiety is the gap between the now and the later.’ En in die ‘gap’ bedenk je alles waarvan je niet wilt dat het gebeurt. En voor ons brein is er geen verschil tussen ‘werkelijk’ gevaar en ‘denken’ aan gevaar, beide produceren evenveel stresshormonen.

Hoe kan de hypnotherapeut hier bij helpen?

De voornaamste taak van een therapeut is het emotionele brein te ‘her-programmeren’ en af te stemmen op het heden in plaats van te reageren op situaties uit het verleden. Om dit te bereiken werken we met methoden die direct het emotionele brein beïnvloeden. Door mijn theaterachtergrond en communicatie- en presentatietrainingen in het bedrijfsleven, heb ik heel veel mensen met presentatieangst mogen behandelen de afgelopen jaren. Dit leidde tot een behandelplan waarin de opgedane kennis en ervaringen samenkomen.   

Wat je gaat leren:

Het is een combinatie van methoden uit hypnotherapie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), hartcoherentie en theater, waarin we vooral heel veel zullen oefenen en werken met elkaar.

Erik Willems

Erik Willems is gecertificeerd hypnotherapeut en NLP trainer en heeft een eigen praktijk in Amsterdam. Naast zijn opleiding bij Academie Hypnos volgde hij verschillende trainingen in Amerika, Engeland en Duitsland. Erik is opgeleid door onder anderen Stephen Brooks (Ericksoniaanse hypnotherapie), Jeffrey Zeig (Ericksoniaanse hypnotherapie), Igor Ledochowski (conversationele hypnose) Richard Bandler (NLP), John Overdurf (conversationele hypnose) en David Shephard (Time Line Therapy).