Ga naar de inhoud

Werken met pres(en)tatieangst/storytelling

Categorie Tag

Datum/data

on demand

185,00 incl. 0% btw

Beschrijving

Werken met presentatieangst

Een onrustig gevoel in je buik, hoge ademhaling, een trillende stem voor een presentatie, of klamme handen en een bonkend hart voor een voorstelrondje. Allemaal fysieke ongemakken die eigenlijk maar een ding zeggen: ‘Het is onveilig! Weg hier!’. Soms begint het al dagen of zelfs weken van tevoren, het ene doemscenario na het andere dat zich in razend tempo in je hoofd afspeelt; ‘wat als het niet lukt?’; ‘wat als het weer verkeerd gaat?’; ‘wat als ik een paniekaanval krijg?!’.

Presentatieangst is een van de meest voorkomende angsten. De angst uit zich niet alleen bij presentaties, maar ook bij sollicitatiegesprekken en assessments. Zelfs een ‘eenvoudig’ voorstelrondje kan ervoor zorgen dat iemand vlekken in zijn hals krijgt van spanning. Tegelijkertijd is het steeds belangrijker dat je jezelf goed presenteert, iets dat het bedrijfsleven, de overheid en ngo’s steeds vaker vragen als vaardigheid.

Wat is angst?

Angst om te spreken in het openbaar is een vorm van anticipatieangst, iets dat mogelijk kán gaan gebeuren, of zoals Fritz Perls zegt: ‘Anxiety is the gap between the now and the later.’ En in die ‘gap’ bedenk je alles waarvan je niet wilt dat het gebeurt. Ons brein maakt geen verschil tussen ‘werkelijk’ gevaar en ‘denken’ aan gevaar, beide produceren evenveel stresshormonen. Als je iemand wilt helpen om van de presentatieangst af te komen moet je dit meenemen en leren hoe je hier positief mee om kan gaan.

Hoe kan de hypnotherapeut hier bij helpen?

De voornaamste taak als therapeut is het emotionele brein te ‘her-programmeren’ en af te stemmen op het heden in plaats van te reageren op situaties uit het verleden. Om dit te bereiken werken we met methoden die direct het emotionele brein beïnvloeden. Door mijn theaterachtergrond en communicatie- en presentatietrainingen in het bedrijfsleven, behandelde ik heel veel mensen met presentatieangst de afgelopen jaren. Dit leidde tot een behandelplan waarin de opgedane kennis en ervaringen samenkomen.   

Wat ga je leren:

Het is een combinatie van methoden uit hypnotherapie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), hartcoherentie en natuurlijk mijn jarenlange ervaring in het theater. De workshop is praktijkgericht en we zullen veel oefenen en werken met elkaar;

Docent: Erik Willems

Ik heb jarenlang gewerkt in het theater. Als acteur speelde ik o.a. in theater Het Amsterdamse Bos, op festivals zoals de Parade, Over het IJ-festival en Theater aan Zee. Als regisseur maakte ik onder meer voorstellingen bij Internationaal Theater Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel.

Extra informatie

Erik Willems

Erik Willems is gecertificeerd hypnotherapeut en NLP trainer en heeft een eigen praktijk in Amsterdam. Naast zijn opleiding bij Academie Hypnos volgde hij verschillende trainingen in Amerika, Engeland en Duitsland. Erik is opgeleid door onder anderen Stephen Brooks (Ericksoniaanse hypnotherapie), Jeffrey Zeig (Ericksoniaanse hypnotherapie), Igor Ledochowski (conversationele hypnose) Richard Bandler (NLP), John Overdurf (conversationele hypnose) en David Shephard (Time Line Therapy). Meer informatie over Erik kun je vinden op zijn website: https://www.hypnoworks.nl/

Dagen

01

Startdatum

On demand