Ga naar de inhoud

Bijscholing ‘werken met verslavingen’

    Bijscholing ‘Werken met verslavingen’

    Deze bijscholing is geaccrediteerd als PSBK-nascholing en geeft 12 punten.

    De kans is heel groot dat je iemand in je omgeving kent die een verslaving heeft. In Nederland kampen meer dan 1,7 miljoen mensen met een vorm van verslaving en daar rekenen we een aantal gedragsverslavingen nog niet eens bij. Verslavingsdeskundige Dr. Kevin McCauley zegt dat als Dr. Evil (uit de Austin Powers films) een ziekte zou kunnen bedenken, verslaving waarschijnlijk zijn meest briljante idee zou zijn. ‘Er is namelijk geen enkele ziekte die zo verwarrend, akelig en moeilijk te begrijpen is als verslaving’.

    Waarom raakt iemand verslaafd?

    Waarom doet iemand iets dat zoveel narigheid met zich meebrengt? Je verliest je gezondheid, je geld, je eigenwaarde en het zorgt voor isolatie en eenzaamheid. Dus waarom blijft iemand hiermee doorgaan, ondanks de consequenties?

    Keith Richards, de gitarist van de Rolling Stones, iemand die zo ongelofelijk veel drugs heeft gebruikt dat het een wonder mag heten dat hij nog leeft, schrijft in zijn biografie: ‘De heroïne was allemaal een zoektocht naar vergeten’. De verslaafde wil iets vergeten, iets niet voelen, pijn verzachten, zijn hoofd even stilzetten.

    Arts en verslavingsdeskundige Gabor Maté zegt: ‘Je moet niet kijken wat er mis is met een verslaving, maar wat er goed aan is’. Met andere woorden: wat krijgt iemand uit de verslaving wat hij niet heeft? Hij ziet verslaving als een coping mechanisme, een manier om om te gaan met pijnlijke jeugdervaringen.

    Hypnotherapie en verslaving

    Hoe kan hypnotherapie een rol spelen in het behandelen van verslaving? Een verslaving is geen logisch of rationeel probleem, want dan zou je gewoon kunnen stoppen. Het is ook geen onwil, of een gebrek aan intelligentie. Het is alsof de verslaving een deel van je is dat sterker is dan jij, buiten je bewuste wil om. Daarom ervaart iemand met een verslaving ook vaak zo’n sterk innerlijk conflict. Hij wil niet, maar doet het toch steeds weer, waardoor hij zichzelf naar beneden haalt en zijn eigenwaarde nog meer daalt.

     

    Hypnotherapie is juist effectief om contact te maken met de delen die buiten ons bewuste vallen, zoals dat ‘verslavingsdeel’. Daarnaast is het behandelen van grote of kleine trauma’s uit de jeugd een zeer belangrijk onderdeel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 90% van de mensen met een verslaving schadelijke ervaringen in hun jeugd hebben gehad, zogenaamde Adverse Childhood Experiences.

    Dit wil niet altijd zeggen dat iedereen die een verslaving heeft heel heftige trauma’s heeft meegemaakt. Ook een gevoel van ‘jezelf niet kunnen zijn’ in je jeugd, of een gebrek aan veiligheid, pesten, of een gevoel van afwijzing door ouders of leeftijdsgenoten kunnen een enorme impact op je hebben en ten grondslag liggen aan een verslaving.

    Hypnotherapie is een zeer mooie en effectieve methode om de delen te onderzoeken en te transformeren, die je normaal gesproken niet behandelt met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, medicatie of een 12-stappen programma.

     

    Wat aan bod komt:

    -Wat is verslaving?

    -Hoe ontstaat een verslaving?

    -Bestaat er zoiets als verslavingsgevoeligheid en wat is dat?

    -Zijn er verschillen in verslaving of komen ze allemaal op hetzelfde neer?

    -Wat doet een verslaving met de hersenen?

    -Wat zijn beschermende factoren om verslaving te voorkomen?

    -Wat zijn de meest gebruikte behandelmethoden op dit moment in de GGZ?

    -Wat is de rol van hypnotherapie bij herstel?

    -Verschillende behandelmethoden vanuit de hypnotherapie, ACT en NLP

    -Het belang van werken met een therapeutisch doel

    -De rol van schaamte en schuld bij verslavingen en herstel

    -Het belang en de rol van zelfhulpgroepen zoals AA of NA

    -Wat te doen bij terugval

    -Aanbevolen literatuur

    De docent:

    Erik Willems is hypnotherapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van verslavingen. In de loop van de jaren heeft hij gewerkt met mensen met cocaïne verslaving, alcoholverslaving, eetstoornissen, gameverslaving, gokverslaving, seks- en pornoverslaving, blowen. “Ik ben ervan overtuigd dat hypnotherapie een zeer waardevolle rol kan spelen bij het loskomen van verslavingen. Dat zeg ik als therapeut én als ervaringsdeskundige.”

     

    Locatie: 

    Academie Hypnos

    Hoofdstraat 185

    3781 AE Voorthuizen

    Datum:

    2 en 6 juni 2023 van 10.00-17.00

    Kosten:

    € 370,- (incl. 0% btw)

    Schrijf je hier in: https://hypnos.nl/bij-en-nascholing/werken-met-verslavingen/