Ga naar de inhoud

Carl Jung

  “Men wordt niet verlicht door zich allerlei beelden van licht voor te stellen, maar door zich bewust te worden van de eigen innerlijke duisternis.”

  Carl Jung, de Zwitserse psychiater en grondlegger van de analytische psychologie, benadrukte het belang van het begrijpen en integreren van het onbewuste in het individu voor persoonlijke groei en zelfrealisatie. Hij sprak vaak over het verkennen van de diepten van de psyche, inclusief de schaduwzijde van het zelf.

  Op de reis van persoonlijke groei is het verleidelijk om alleen nog te willen richten op verlichting en onze positieve kwaliteiten. Onze duistere kant willen we liever niet zien. Echte groei is echter niet het vermijden van duisternis, maar juist de bewustwording van ons hele zelf. Onze schaduwen, zoals Jung ze noemde, bevatten veel waardevolle informatie over onszelf. Wanneer we ook de donkere hoekjes van onze ziel onder ogen durven te zien, leren we onszelf pas echt kennen.

  In een staat van trance is de geest ontvankelijk voor suggesties. Dit is het moment waarin we toegang hebben tot ons onbewuste en de bron van onze angsten, emoties en onzekerheden. Hypnotherapie helpt contact te maken met het onbewuste en hiermee de diepere lagen van onze psyche te onderzoeken.

  Een van de krachtigste mogelijkheden die hypnotherapie biedt is het beïnvloeden van patronen en overtuigingen die ons gedrag sturen. Dit bewustwordingsproces voelt soms ongemakkelijk, omdat we geconfronteerd worden met de schaduwkanten van onszelf. Wanneer we onze schaduwkanten aan durven kijken met begrip, empathie en acceptatie, is dit een opening tot transformatie.

  De quote van Jung herinnert ons eraan dat verlichting niet alleen komt van lichte ik-versterkende visualisaties, maar van het verkennen en begrijpen van onze eigen duisternis.

  Als hypnotherapeut is het belangrijk om te begrijpen dat ons werk niet alleen gericht is op het helpen van anderen, maar ook op onze eigen ontwikkeling. Het vermogen om empathie en begrip te tonen komt voort uit het begrijpen van onze eigen diepe angsten en verlangens.

  Hypnotherapie biedt krachtige methoden voor heling van pijn uit het verleden en persoonlijke groei in de toekomst. Dit is een proces, waarbij we ons soms weer bewust worden van pijnplekken die verborgen lagen. Dit geldt voor cliënten én therapeuten.

  Een grote fout die je kunt maken als therapeut is de overtuiging dat je volledig vrij van triggers, belemmerende overtuigingen of pijn bent en zelf geen persoonlijke ontwikkeling meer nodig hebt.

  Tijdens de opleiding doen de student-therapeuten leertherapie en intervisie en krijgen ze supervisie onder andere om hun schaduwkanten te leren kennen en aan te kijken. Ook na de opleiding zijn wij een groot voorstander van intervisie en supervisie om, juist als therapeut, te blijven reflecteren op je eigen schaduwkanten.