Ga naar de inhoud

De betekenis van dromen

  de betekenis van dromen

  Dromen zijn fascinerend. Ze kunnen magisch, intens en soms beangstigend zijn. Je kunt bij het wakker worden soms met verbazing terugdenken aan die rare droom, waar je geen touw aan vast kunt knopen.

  Van oudsher hebben mensen geprobeerd om de betekenis van dromen te ontrafelen en te begrijpen. Veel van de interpretaties van dromen zijn opgenomen in dromenboeken, die je als naslagwerk kunt gebruiken om je droom te duiden.

  Boodschappen van het onbewuste

  In tegenstelling tot dromenboeken, waarin de betekenis van dromen vastligt, werken de hypnotherapeuten van Academie Hypnos anders met dromen. Wij geloven dat dromen persoonlijk zijn en voor iedereen iets anders betekenen. We gaan ervan uit dat dromen gecreëerd worden door het onbewuste en dat dromen ons belangrijke boodschappen sturen over onze diepgewortelde overtuigingen, angsten, onvervulde verlangens en onze gezondheid.

  Als je een keer gek droomt hoef je daar niet per se iets mee. Je brein verwerkt tijdens je slaap namelijk ook allerlei ervaringen en prikkels van de dag. Maar als je regelmatig dezelfde droom hebt of een bepaald thema komt steeds terug, dan wil je onbewuste je daar zeer waarschijnlijk iets mee vertellen.

  Werken met dromen in trance

  In een hypnotherapie sessie word je in een ontspannen toestand gebracht, die wij trance noemen, waarin je meer in contact kunt komen met het onbewuste en je kunt verbinden met de boodschap van de droom.

  Het doel van het werken met dromen door middel van hypnotherapie is niet alleen om de betekenis van de droom te begrijpen, maar ook om de emotionele betekenis ervan te (v)erkennen. Dromen kunnen vaak heftige emoties oproepen, zoals angst, verdriet of woede. Je kunt tijdens de sessie de emoties onderzoeken en begrijpen waarom deze in de droom naar voren kwamen.

  Ga je dood in je droom?

  Mensen maken zich vaak zorgen over wat ze dromen. Ze zien zichzelf in dromen doodgaan, met een andere partner seks hebben of achtervolgd worden door iemand met een mes. Zeker als dit een terugkerende droom is, kan dit voor behoorlijk wat stress zorgen: ‘Wat als de droom uitkomt? Ga ik dood? Wil ik diep van binnen stiekem vreemdgaan?’

  Wat dromen onderscheidt van dagelijkse gedachten en ervaringen, is dat ze vaak symbolisch en metaforisch zijn. Wat belangrijk is om te weten, is dat boodschappen in dromen meestal positief zijn, zelfs als de droom gewelddadig of beangstigend is. Dromen gaan altijd over jezelf en je leven en dienen vaak als een signaal dat er iets in je leven onder ogen gezien of aangepakt wil worden.

  Wil jij ook dromen leren ontcijferen?

  Een gekwalificeerde hypnotherapeut zal de dromer aanmoedigen om actief deel te nemen aan het proces van het begrijpen van de droom. Samen met de therapeut kan de cliënt de symboliek en betekenissen van de droom verkennen en deze verbinden met specifieke situaties of gebeurtenissen in hun leven.

  In onze opleiding tot Hypnotherapeut/Psychosociaal therapeut leer je hoe jij ook mensen kunt helpen de betekenis en boodschap van hun dromen te onderzoeken, zodat zij de nodige stappen kunnen zetten om te groeien in hun persoonlijke ontwikkeling.