Ga naar de inhoud

Directe hypnose versus moderne hypnotherapie

  Stel je voor dat je mensen wilt helpen om een slechte gewoonte aan te pakken, zoals roken of overmatig alcohol drinken.

  Je kunt kiezen voor snel aan te leren methoden, zoals directe hypnose.

  Een therapeut die directe hypnose gebruikt geeft suggesties, zoals: “Je hebt nu helemaal geen behoefte meer aan een sigaret” of “Je wijst voortaan met gemak een drankje af als je op een feestje bent.” Het lijkt een snelle oplossing, een soort van magische truc die snel resultaat oplevert.

  Het kan zo zijn dat de cliënt inderdaad stopt met roken of de drank kan laten staan.

  Er is wel een kanttekening: het is als een soort pleister.  

  Het roken of het drinken is gestopt, maar je weet niet waarom de cliënt begon met roken of drinken en die kan na een tijdje weer heel makkelijk in dezelfde of een nieuwe verslaving vallen.

  Je kunt deze cliënt ook behandelen met moderne hypnotherapie.

  In de moderne hypnotherapie geef je ook suggesties, die de cliënt kunnen helpen te stoppen met het ongewenste gedrag, maar ga je ook op zoek naar de diepere oorzaken.

  Je, en je cliënt hopelijk ook, wilt begrijpen waarom hij rookt of drinkt. Roken, drinken en ander dwangmatig gedrag is namelijk vaak een afleiding voor diepere ongewenste emoties.

  Bedenk zelf maar: Wanneer je bepaalde emoties niet wilt voelen ga je jezelf afleiden door je gedachten te verzetten. Het is handig als je een oppervlakkige oplossing zoals roken of drinken hebt gevonden, want dan blijven de vervelende emoties onaangeroerd. Als je dit maar vaak genoeg doet met middelen die verslavend werken, leidt dit tot een verslaving. Het klopt dat je op een gegeven moment een lichamelijke verslaving hebt aan de alcohol of de nicotine, maar je lichaam kan deze lichamelijke verslaving ook zo weer loslaten. Je lichaam went snel aan onthouding wanneer je stopt. Het is de psychische, emotionele verslaving die het stoppen zo moeilijk maakt.

  Directe hypnose is gericht op de oppervlakkige oplossing. ‘Gewoon niet meer drinken of roken, simpel.’ Het lijkt wel op het nemen van een wonderpilletje, een ‘quick fix’. Ondanks dat de snelle resultaten van directe hypnose verleidelijk kunnen zijn, kun je dit zien als symptoombestrijding, zonder de onderliggende problematiek aan te pakken.

  Kijk dus niet gek op als een cliënt na directe hypnose zijn verslaving inruilt voor ander ongezond gedrag, zoals gokken, shoppen of overmatig veel eten. Als je namelijk iemands strategie weghaalt om onbewust met overheersende gedachten of overspoelende emoties om te kunnen gaan, zonder de kern van het probleem te onderzoeken en aan te pakken, komt er vaak toch weer een andere strategie voor in de plaats.

  Als opleider van volwaardige, kundige hypnotherapeuten zijn wij een voorstander van moderne hypnotherapie en een diepgaandere aanpak.

  De behandeling met moderne hypnotherapie kan langer duren dan directe hypnose omdat je werkt aan de onderliggende oorzaken. Het resultaat is echter wel duurzamer. Je behandelt niet alleen de symptomen, maar je kijkt ook naar wat de aanleiding van de verslaving is, zodat de kans veel groter is dat de positieve verandering blijvend is.