Ga naar de inhoud

Ericksoniaanse hypnose

  ericksoniaanse hypnose

  “Het onbewuste is in staat om de betekenis van de code te kraken, zelfs als het bewuste dat niet kan; juist als het bewustzijn het niet kan.”

  -Milton Erickson-

  Milton Erickson was een van de meest invloedrijke psychiaters en psychotherapeuten van de 20e eeuw en hij wordt gezien als de grondlegger van de moderne hypnotherapie.

  Zijn unieke vorm van psychotherapie is nu bekend als de Ericksoniaanse hypnotherapie.

  De toepassingen van Ericksoniaanse hypnotherapie:

  De Ericksoniaanse hypnotherapeutische technieken kun je in je praktijk breed inzetten, o.a. bij verslavingen, angsten en de meest uiteenlopende fysieke klachten.

  Milton Erickson geloofde dat het antwoord op het probleem van de cliënt in de cliënt zelf zit. De therapeut helpt de cliënt die antwoorden te vinden en bij Erickson als therapeut betekende dit regelmatig dat een cliënt gekke opdrachten moest uitvoeren.

  Er kwam bijvoorbeeld eens een man bij hem die een drankprobleem had en daar vanaf wilde. Erickson gaf hem de opdracht om naar de kroeg van het volgende dorp te lopen als hij wilde drinken. De man kwam er achter dat hij toch zonder drank kon leven en was van zijn verslaving af.

  Ook liet hij een cliënt, die wilde stoppen met roken, de zwaarste en meest stinkende sigaren roken die hij kon vinden. Het roken van deze vieze sigaren ging de cliënt zo tegenstaan, dat hij definitief stopte met roken.

  Erickson vertelde in zijn praktijk verhalen, metaforen, raadsels en grapjes en gaf indirecte suggesties, die belangrijke boodschappen in zich droegen voor het onbewuste van de cliënt. Zelfs de moeilijke gevallen, waar andere psychiaters niets mee konden, wist Erickson binnen no-time van hun klachten af te helpen.