Ga naar de inhoud

Feiten en fabels over hypnotherapie

    hypnose-feiten-fabels

    Hypnotherapie kan helpen bij tal van klachten, zowel lichamelijke als mentale klachten. En hoewel deze vorm van therapie al bij velen voor positieve en langdurige resultaten heeft gezorgd, kent hypnotherapie ook een aantal hardnekkige vooroordelen. De hoogste tijd om korte metten te maken met deze fabels over hypnotherapie!

    Enkele fabels over hypnotherapie

    Misschien ken je ze wel: mensen die cynisch over hypnose en hypnotherapie spreken. Wij in ieder geval wel. Een aantal hardnekkige fabels die we regelmatig horen zijn: 

    • Hypnose kan me dingen laten doen die ik normaal nooit zou doen
    • Tijdens hypnose verlies ik de controle
    • Ik hoef niets te doen als ik onder hypnose ga. De therapeut doet zijn trucje en dan ben ik beter
    • Hypnotherapie werkt niet voor lichamelijke klachten
    • Je kunt in hypnose blijven hangen

    Niets is minder waar. Zullen we deze fabels voor eens en voor altijd met feiten ontkrachten?

    Terug naar de basis: Wat is hypnotherapie?

    Voor we het diepe in duiken nog eerst even de definitie van hypnotherapie: 

    Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de therapeut trance toepast als therapeutisch middel voor het begeleiden van een cliënt. Hierbij maakt de hypnotherapeut gebruik van de samenhang tussen lichaam en geest. In trance maakt de cliënt contact met delen van zichzelf in een bijzondere laag van zijn bewustzijn: het onbewuste.

    Feit: De cliënt houdt regie

    Tijdens hypnose heeft een cliënt altijd de regie. De therapeut begeleidt enkel het proces van bewustwording. Dit betekent dat je onder hypnose nóóit iets zal doen wat je normaal niet zou doen. Je onbewuste beschermt je daartegen en zorgt ervoor dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Het onbewuste laat je ook alleen dingen ervaren waar je op dat moment aan toe bent. Je hebt dus altijd de controle over jezelf, jouw reacties en jouw acties. 

    De beelden die je misschien wel eens in een film hebt gezien, waarin anderen hartelijk moeten lachen om de acties van iemand die onder hypnose is, schrikken veel mensen af. Toch doen ook deze mensen niets als ze dit niet willen op een onbewust niveau. Er is altijd een aantal mensen op toneel dat niet onder hypnose raakt of niet voldoende meegaat in de show. Deze mensen worden verzocht het toneel te verlaten, zodat alleen de mensen die hier onbewust wel in mee willen gaan overblijven.

    Feit: Je moet zelf aan de slag

    Een ander veelvoorkomend misverstand is dat je niets hoeft te doen tijdens hypnose. Dat de therapeut zijn trucje doet en je weer beter bent. Helaas, ook dat klopt niet. Wanneer de cliënt in trance is, kan hij in nauw contact komen met het onbewuste. Het onbewuste omvat onder andere onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen die ons dagelijks voelen, denken en handelen beïnvloeden. Het mooie van het werken met hypnotherapie is dat de cliënt in contact met het onbewuste de oplossing van het probleem zélf vindt. Als therapeut geef je een kader en de cliënt vindt zijn eigen weg en oplossingen. En dat gaat bij de een sneller dan bij de ander. Als therapeut volg je de gevoelens van de cliënt. Achterover leunen en de therapeut zijn ‘trucje’ laten doen, is er dus niet bij.

    Feit: Hypnotherapie kun je uitstekend inzetten voor fysieke klachten

    Een ander veelgehoord vooroordeel is dat hypnotherapie alleen werkt voor psychische klachten of om gedrag te veranderen. En hoewel deze vorm van therapie daar uitstekend geschikt voor is, is het niet de enige toepassing. Er zijn ook tal van lichamelijke klachten waarbij hypnotherapie uitkomst kan bieden. Juist doordat de cliënt in trance in contact is met het onbewuste, kan de oorzaak van lichamelijke klachten opgespoord en aangepakt worden. Denk bijvoorbeeld aan klachten waarvan de lichamelijke oorzaak moeilijk te vinden is zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), prikkelbare darmsyndroom (PDS), chronische pijn.

    Conclusie:

    Je ziet, heel veel aannames over hypnotherapie zijn eenvoudig te weerleggen. Hypnotherapie is dan ook geen hocus pocus, maar een volwaardig therapeutisch middel dat je in kunt zetten om jouw cliënten te helpen een ‘heel’ en compleet mens te worden. Heb je vragen of wil je meer weten? Stel ze gerust, we helpen je graag!