Ga naar de inhoud

Houd je ogen open!

  Zoveel therapeuten, zoveel manieren van werken.

  Zodra je je opleiding tot hypnotherapeut hebt afgerond ga je verschillende methoden en werkwijzen met elkaar combineren. Dit is prachtig, je ontwikkelt je eigen manier van werken.

  Blijf bij alles wel nadenken en reflecteren:

  Waarom doe ik wat ik doe?
  Is dit in het belang van mijn cliënt?
  Is dit veilig?

  Respecteer de grenzen van je cliënt

  Soms doe je iets wat jij prettig vindt, maar is het voor de cliënt helemaal niet fijn of niet helpend. Denk dan bijvoorbeeld aan het energieveld van je cliënt binnendringen zonder toestemming of meer met je eigen beleving bezig zijn dan met die van de cliënt.

  Een enkele therapeut doet tijdens het begeleiden van een cliënt in trance zelf de ogen dicht en stemt zich helemaal af op de energie van de cliënt. Een cliënt die hier gevoelig voor is kan zich hierdoor ongemakkelijk en onveilig voelen. Het kan behoorlijk indringend voelen, alsof je de intieme, energetische grenzen van je cliënt overschrijdt. Je kunt je voorstellen dat de sessie minder effectief is als de cliënt zich niet veilig voelt bij je en dat je hier zelfs schade mee kunt aanbrengen bij je cliënt.

  Stel je cliënt centraal

  Wanneer je je ogen gesloten hebt, ben je eigenlijk meer bezig met je eigen beleving dan met die van de cliënt. Je hebt misschien zelf het idee dat je helemaal meegaat in de beleving van je cliënt, maar uiteindelijk blijft het jouw beleving en perceptie, de indrukken die jij krijgt. Dit is niet in het belang van je cliënt.

  Je cliënt staat centraal in de sessie. Het is belangrijk om op te blijven letten op de non-verbale signalen die je cliënt laat zien. Kleine schokjes, bewegingen met de vingers, rillen, verandering van emoties, verkramping in het gezicht of het lichaam, de ademhaling. Dit geeft jou waardevolle informatie waar je op kunt afstemmen. En niet alleen dat: elke verandering die jij ziet en erkent, geeft je cliënt een veilig gevoel, het gevoel van gezien worden, het gevoel van kundige begeleiding. Dit is een basisvoorwaarde voor een werkzame sessie. Je bent er met je aandacht volledig bij en staat bij elke stap die de cliënt doet naast hem om hem te begeleiden.

  Een veilige omgeving zonder energetische interventies

  Hypnotherapie, zoals wij bij Academie Hypnos onderwijzen, is geen energetische therapie. De sessies kenmerken zich door openheid, duidelijkheid, een heldere communicatie en een begrijpelijke interactie tussen therapeut en cliënt.

  Tijdens de opleiding focussen we ons juist op het ontwikkelen van vaardigheden zoals het observeren van non-verbale communicatie en het begrijpen en afstemmen op tranceverschijnselen. Deze vaardigheden zijn zeer belangrijk voor het toepassen van effectieve hypnotherapie.

  Bij Hypnos vinden we het belangrijk om een veilige omgeving voor de cliënt te creëren waarin de cliënt zich gehoord, gezien, gerespecteerd en behandeld voelt, zonder ongewenste energetische interventies. Het is een bewuste keuze om de integriteit van het vak te behouden en hypnotherapie buiten de sfeer van zweverigheid te houden.