Hypnotherapie kun je effectief inzetten bij uiteenlopende hulpvragen, zoals stress, angsten, pijn, verslaving en persoonlijke ontwikkeling. Studenten die nog niet veel ervaring hebben vinden het soms spannend om te gaan oefenen met de methoden. “Kan ik mijn cliënt geen kwaad doen met hypnotherapie?”, vragen ze dan.
Deze vraag is logisch aan het begin van de studie en het is ook goed dat ze de vraag stellen.
De angst om mensen schade toe te brengen met hypnotherapie is niet bevorderlijk voor het benodigde rapport met de cliënt. Een cliënt kan, bewust of onbewust, de angst of voorzichtigheid van de therapeut voelen. Wat wij onze hypnotherapeuten in opleiding meegeven is dat zij hun cliënten geen kwaad doen met hypnotherapie wanneer zij een veilige omgeving creëren en op een veilige manier werken. Dit houdt in dat ze eerst verschillende interventies en technieken leren, hier kundig in worden en echt afgestemd op de individuele cliënt leren werken.
Hypnotherapie is krachtig en de suggesties kunnen diep doordringen in het onbewuste van de cliënt. Het is van belang dat wij, therapeuten, ons hier van doordringen. We moeten ons bewust zijn van de impact van onze woorden en suggesties.
In de zoektocht naar heling voelt een cliënt zich vaak onzeker en kwetsbaar. Het belangrijkste dat wij als therapeut in deze zoektocht moeten bieden is vertrouwen en veiligheid. Dit vraagt om een stevige emotionele basis.
Tijdens de opleiding bouw je aan deze stevige basis door veelvuldig te oefenen, feedback te ontvangen, weer te oefenen, je eigen therapeutische proces te doorlopen en zo je zelfvertrouwen als therapeut te versterken.
Nu denk je misschien: “Dus als ik een fijne omgeving creëer en het beste met mijn cliënt voor heb, is het goed?”
Dit is een goed uitgangspunt, maar nee: dit is niet voldoende.
Niet voor niets bieden wij een vierjarige opleiding. De belangrijkste reden hiervoor is dat wij studenten af willen laten studeren als bekwame, bewuste, integere hypnotherapeuten.
Naast theoretische kennis en vaardigheden is praktijkervaring met hypnotherapie en ervaring met de werking hiervan op de cliënt minstens net zo belangrijk. Je moet weten waar je mee bezig bent, of het nu gaat om het behandelen van trauma, verslavingen, relatieproblemen, angsten, eetstoornissen of gebrek aan zelfvertrouwen.
Met hypnotherapie maak je gebruik van fantastische interventies zoals regressie, werken met emotiedelen, onderzoeken van patronen binnen het gezin en de familiebanden, het helen van het innerlijk kind, het doorbreken van belemmerende overtuigingen en nog veel meer. Dit kan behoorlijk wat emoties losmaken: verdriet, boosheid, eenzaamheid, frustratie, woede, wanhoop.
De binnenwereld van een cliënt is te kwetsbaar om hier nonchalant mee om te gaan.
Conclusie: Wanneer je een sessie integer en vaardig aanpakt, met de juiste kennis en intentie en met een hoog bewustzijn over je eigen thema’s en mogelijke (tegen)overdracht kun je een cliënt geen kwaad doen met hypnotherapie. Sterker nog, dan kun je jouw cliënt doeltreffend en duurzaam begeleiden met zijn proces.