Ga naar de inhoud

Kun je schade toebrengen met hypnotherapie?

  Kun je schade toebrengen met hypnotherapie?

  Sommige mensen vinden hypnotherapie spannend en zijn bang dat er iets vervelends gebeurt tijdens een sessie.

  Dit komt voornamelijk doordat er een verkeerd beeld is geschetst met de hypnoseshows, die er puur zijn voor het vermaak, entertainment.

  Want, even realistisch, waarom zou een hypnotherapeut je rond laten lopen als een kip of je opdracht geven om iets te doen wat je helemaal niet wilt?

  Hypnotherapie is bedoeld om therapeutisch in te zetten bij klachten en hulpvragen.

  Maar een vraag die sommige mensen bezighoudt is: Kun je schade berokkenen aan mensen met een hypnotherapie sessie?

  Een goed opgeleide hypnotherapeut brengt geen schade toe aan een cliënt om twee redenen:

  1. Hij heeft een jarenlange gedegen vakopleiding gevolgd en heeft ruim ervaring opgedaan met proefcliënten, alvorens hij toestemming heeft om met echte cliënten te werken. Hij heeft een ruime keuze aan technieken en methoden om in te zetten, zodat hij altijd een verantwoorde keuze maakt voor een methode die bij de cliënt en de hulpvraag past. Een bekwame therapeut blijft zichzelf ontwikkelen door middel van bijscholingen en intervisie met andere therapeuten.
  2. Hij handelt integer, in het belang van de cliënt. Hij zorgt voor een veilige omgeving voor de cliënt, zodat deze zich comfortabel voelt en begrijpt wat er gaat gebeuren. Hij bespreekt samen met de cliënt het doel van de sessie. De cliënt krijgt de ruimte om zijn grenzen aan te geven, die de integere therapeut respecteert. Een goede therapeut blijft tevens werken aan zijn eigen persoonlijke ontwikkeling, om overdracht en tegenoverdracht te voorkomen. Dit betekent ondere andere dat hij niet zijn eigen thema’s verwart met die van de cliënt en dat hij de rol van therapeut inneemt.

  Bij Academie Hypnos geven we onze studenten van de vierjarige opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie op hbo-niveau de juiste expertise mee om succesvol een praktijk te kunnen starten en mensen met diverse hulpvragen te kunnen behandelen.

  Op de website staat een aantal door Academie Hypnos geschoolde therapeuten, erkend door beroepsverenigingen en RBCZ: https://hypnos.nl/therapeuten/