Ga naar de inhoud

Maar één therapie tegelijk?

    Een veelgehoorde mededeling van potentiële cliënten is: “Ik wacht nog even met starten met hypnotherapie, want ik ben nog met deze andere therapie bezig. Dit maak ik eerst af, anders weet ik niet wat heeft gewerkt.”

    Je wilt misschien niet vier afspraken per week in je agenda hebben staan, maar voor het resultaat zou je juist wel meerdere therapeuten kunnen overwegen.

    Weet je, elke therapeut brengt iets dat jou op een andere manier verder helpt.

    Stel dat je lichamelijke klachten hebt. Een fysiotherapeut kan je met oefeningen beter laten bewegen. Een masseur houdt je spieren soepel. Een hypnotherapeut helpt je onderzoeken waar je klachten vandaan komen. Een mindfulness coach geeft je tools om met je pijn te kunnen zijn.

    Als je je dan op een dag realiseert: ‘he, ik heb veel minder pijn, ik voel me eigenlijk best goed’, welke therapeut heeft dan voor dit fijne resultaat gezorgd? Of hebben ze allemaal bijgedragen aan de oplossing?

    Dit is juist het mooie van een multidisciplinaire aanpak. Heling en herstel vereisen soms een veelzijdige aanpak. Het gaat er niet om één methode boven een andere te verkiezen, maar om ze juist met elkaar te laten samenwerken.

    Optimale gezondheid krijg je ook niet door alleen maar gezond te eten, alleen maar te sporten, alleen maar op tijd te ontspannen of alleen maar veel te slapen. Het is de combinatie en de balans van al deze aspecten waardoor je je goed gaat voelen.

    In de zoektocht naar genezing, heling of welzijn kunnen we ons soms focussen op dat ene wondermiddel, die ‘silver bullet’. We willen graag weten: ‘Wat was het nou precies wat me heeft geholpen?’

    Dit is een veel voorkomende valkuil, waarmee we veel tijd kunnen verspillen. Bovendien is het ontmoedigend als resultaten uitblijven door een eenzijdige aanpak, met een grotere kans dat we het opgeven.

    Lichaam en geest zijn complex en zijn beïnvloedbaar door veel verschillende factoren, zoals onze sociale interacties, opvoeding, leefomgeving, levenservaringen, werk, zingeving en lichamelijke conditie.

    Door te richten op één aspect of één methode zie je de toegevoegde waarde van meerdere therapieën over het hoofd, namelijk dat ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen.

    Bij Academie Hypnos zijn we een voorstander van ondersteunende therapieën en samenwerking met andere hulpverleners. Bovendien werken we zelf ook eclectisch met de methoden en technieken die we inzetten. Hierbij passen we allerlei aspecten toe vanuit verschillende invalshoeken en vormen van therapie zodat we de cliënt optimaal begeleiden naar zijn eigen oplossingen en hulpbronnen.

    Wanneer je klachten holistisch benadert, dus de mens in zijn geheel behandelt, is de kans op succes vele malen groter.