Ga naar de inhoud

Met een korte cursus hypnose leren?

  met een korte cursus hypnose leren?

  Mensen die hypnotherapie willen toepassen om anderen te helpen gaan op zoek naar een cursus of opleiding. Dan komen ze er al snel achter dat er heel wat aanbieders zijn. Geldt dit voor jou ook? Twijfel je wat je moet kiezen? We leggen je uit waarom een langere opleiding de investering waard is.

  Het lijkt aantrekkelijk om voor een korte cursus van een aantal dagen of maanden te kiezen, zeker als de opleider op de website zegt dat het mogelijk is om binnen een paar dagen hypnose te leren.

  En dat laatste klopt ook. Het is inderdaad mogelijk om binnen korte tijd hypnose te leren. Echter, als je een aantal hypnose technieken hebt geleerd, ben je nog geen hypnotherapeut. Stel dat je een vis kunt ontdoen van zijn vel en graten, dan ben je ook nog geen chirurg.

  Er is een aantal redenen waarom wij een vierjarige opleiding bieden om jou als volwaardig hypnotherapeut op te leiden:

  1. Erkenning en vergoeding. Zorgverzekeraars willen de garantie dat je geen kwakzalver bent. Dit is de reden dat ze kortdurende cursussen niet erkennen om consulten vergoed te krijgen. Een vierjarige opleiding, inclusief Psychosociale Basiskennis, volgens de Plato-eisen geeft hen garantie dat je weet wat je doet.
  2. Cliënten die naar een hypnotherapeut gaan hebben vaak psychische problemen. Dit kan gaan om allerlei hulpvragen zoals een laag zelfbeeld, faalangst, verslavingen en acuut of chronisch trauma. Het omgaan met psychische problemen vereist kennis en vaardigheden. Dan moet je meer weten en kunnen dan slechts hypnose kunnen toepassen. Een gedegen vierjarige registeropleiding op hbo-niveau geeft je de kennis en kunde en stevigheid om effectief om te gaan met trauma en andere psychische problemen in de therapeutische setting.
  3. In de praktijk kan er van alles naar boven komen bij de cliënt. Als je met het onbewuste werkt, kunnen onverwachte herinneringen en emoties de cliënt van slag brengen. Soms gaat ‘de beerput’ open. Als gedegen opgeleid therapeut voel je je dan rustig en zeker en kun je dit vakkundig begeleiden. Je cliënt heeft het nodig dat jij als therapeut stevig in je schoenen staat en een veilige omgeving kunt bieden.
  4. In een therapeutische opleiding gaat het naast het leren van technieken en methoden ook om therapeutische ontwikkeling. Je leert flexibel omgaan met de technieken en de juiste interventies doen, afhankelijk van wat de situatie vraagt. Theorie en vaardigheden over psychologie, trauma, gesprekstechnieken, persoonlijke ontwikkeling, psychische stoornissen, etc. zijn daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding.
  5. Een goede therapeut werkt ook aan zichzelf. Zelfreflectie, het (h)erkennen en omgaan met overdracht en tegenoverdracht en werken aan je eigen trauma’s en triggers kan volgens onze visie niet ontbreken als je therapeutisch gaat werken. Jarenlange ervaring leert ons dat studenten deze tijd echt nodig hebben om zelf ook een stuk verder te komen met hun eigen thema’s en triggers in hun eigen proces.
  6. Het leren van een aantal technieken is iets anders dan het opdoen van jarenlange praktische ervaring tijdens een opleiding. Een vierjarige opleiding biedt ruimte voor supervisie, intervisie en praktijkervaring. Wanneer je je diploma in ontvangst neemt ben je klaar om aan de slag te gaan als volwaardig therapeut.

  Conclusie: hoewel het verleidelijk is om voor de snelste weg te kiezen, geeft een vierjarige opleiding je veel meer mogelijkheden en stevigheid en geeft de cliënt veel meer veiligheid. Het opent deuren voor vergoeding, biedt diepgaande kennis en vaardigheden, maakt je veerkrachtig in de praktijk en zorgt voor een holistische ontwikkeling als therapeut.

  Als dit jou aanspreekt en je zelf ook een gedegen opgeleid en volwaardig therapeut wilt worden, neem dan contact met ons op. Wij ontmoeten je graag op een van onze open dagen/ avonden of voor een vrijblijvend gesprek over onze opleiding tot Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut op onze leslocatie in Voorthuizen.

  Vraag hier jouw persoonlijke gesprek aan: https://hypnos.nl/orientatiegesprek/

  In een een korte cursus hypnose kun je verwachten basisvaardigheden en technieken van hypnose te leren. Dit omvat het begrijpen van de theorie achter hypnose, het leren induceren van een hypnotische staat, en het toepassen van hypnose voor eenvoudige doeleinden zoals ontspanning en stressvermindering. De focus ligt meestal op praktische oefeningen, waarbij je leert hoe je veilig en effectief hypnose kunt toepassen. De cursus is vaak bedoeld voor beginners, dus je hebt geen eerdere ervaring met hypnose nodig.