Ga naar de inhoud

Mijn Nederlands is niet perfect, is dat erg?

  “Is het erg als ik (nog) niet perfect Nederlands spreek?” Deze vraag krijgen we regelmatig van mensen die geïnteresseerd zijn in de opleiding tot Hypnotherapeut en Pychosociaal therapeut.

  Herken jij dit? Wil jij graag hypnotherapeut worden, maar ben je bang dat je Nederlands niet goed genoeg is?

  Als Nederlands niet je oorspronkelijke taal is en je niet perfect Nederlands spreekt, twijfel je misschien of hypnotherapie wel geschikt is voor jou. Het is natuurlijk een nogal ‘talige’ methode, want je bent de hele sessie met je cliënt aan het communiceren.

  Natuurlijk moet je wel een gesprek kunnen voeren met je cliënt en elkaar kunnen begrijpen. Maar als je hoort en kunt ingaan op wat de ander zegt, de essentie van je boodschap kunt overbrengen en rapport kunt opbouwen met je cliënt, ben je al een heel eind. Verbinding en vertrouwen opbouwen is belangrijker dan je taalvaardigheid.

  Wat je verder leert in de opleiding is hypnotisch taalgebruik. Dit is een vorm van communiceren die niet zozeer heeft te maken met grammatica en zinsopbouw, maar veel meer met menselijke connectie.

  Met hypnotisch taalgebruik breng je je cliënt in trance en communiceer je tijdens de trance. Je leert specifieke woorden en zinnen te gebruiken die gericht zijn op ontspanning en het geven van suggesties aan het onbewuste van je cliënt.

  Trance is een mentale staat, vergelijkbaar met de staat waarin je bent als je mediteert, in een film verdiept bent of op de automatische piloot naar huis rijdt. Je bent gefocust en alles om je heen verdwijnt even naar de achtergrond.

  Je cliënt komt bij je met een hulpvraag. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  “Ik wil stoppen met roken, maar het lukt me niet.”

  “Ik durf niet voor mezelf op te komen op mijn werk.”

  “Ik heb een laag zelfbeeld door dingen die in mijn jeugd gebeurd zijn.”

  De antwoorden die de cliënt zoekt zitten in hemzelf. De motivatie om te stoppen met roken, het zelfvertrouwen om zich uit te spreken en het vermogen om zijn innerlijke kind te helen.

  Hypnotherapie is een krachtige methode om eigen hulpbronnen aan te spreken. Door hypnotisch taalgebruik toe te passen help je de cliënt te focussen op de antwoorden en de hulpbronnen die hij nodig heeft om zich goed te voelen en zijn doel te bereiken. Het gaat er dus niet om dat je kunt overdragen wat jij denkt dat de ander nodig heeft, maar om de ander te begeleiden naar zijn eigen hulpbronnen en antwoorden.

  Iedereen die interesse heeft om onze opleiding te gaan volgen krijgt altijd een oriënterend gesprek voorafgaand aan de toelating. Tijdens dit gesprek adviseren we je eerlijk of je taalvaardigheid voldoende is om hypnotherapeut te kunnen worden.

  Als je nog vragen hebt of een oriëntatiegesprek wilt aanvragen, stuur ons dan even een mail: info@hypnos.nl