Ga naar de inhoud

Moet een hypnotherapeut een specialisatie hebben?

    Hypnotherapie is een veelzijdige therapie die gebruik maakt van trance om de cliënt te begeleiden om positieve veranderingen in het denken, voelen en gedrag te bewerkstelligen.

    Lang niet iedereen heeft al ervaren hoe helpend hypnotherapie kan zijn bij het oplossen van emotionele, psychische en fysieke klachten.

    Er bestaan nog steeds veel misverstanden en aannames over hypnotherapie.

    Zoals deze: dat een hypnotherapeut gespecialiseerd moet zijn in een bepaalde hulpvraag.

    Veelvoorkomende vragen die hypnotherapeuten krijgen zijn:

    “Heb je ervaring met mijn hulpvraag?”

    “Ben je gespecialiseerd in waar ik last van heb?”

    “Heb je al veel cliënten behandeld die hetzelfde probleem hebben?”

    “Als mijn buurvrouw er baat bij heeft, dan ga ik ook, want wij hebben dezelfde klacht.”

    De reden dat hypnotherapeuten kiezen voor een specialisatie is bijvoorbeeld vanwege hun eigen achtergrond of interesse. Therapeuten hebben zelf soms ervaring of affiniteit met verslaving, angsten of jeugdtrauma’s, waardoor ze extra gedreven zijn om mensen hiermee te helpen.

    Marketing goeroes raden ook aan om een specialisatie te doen, omdat dit meer cliënten zou opleveren.

    Dit zijn uiteraard prima redenen om je als therapeut te specialiseren.

    Echter, het is belangrijk om te begrijpen dat, in tegenstelling tot sommige andere vormen van therapie, een hypnotherapeut niet noodzakelijkerwijs gespecialiseerd hoeft te zijn in een specifieke klacht of hulpvraag.

    We leggen je uit waarom dit zo is en hoe hypnotherapie werkt.

    Hypnotherapie is een holistische benadering van het behandelen van mentale en emotionele problemen. Holistisch betekent: De mens wordt als geheel gezien en behandeld in plaats van je alleen op het symptoom te focussen.

    Een hypnotherapeut werkt met de relatie tussen het bewuste en het onbewuste. Tijdens de trance krijgt de cliënt, onder begeleiding van de therapeut, toegang tot het onbewuste. Hier ontstaat ruimte voor inzichten en antwoorden, die uit de cliënt zelf komen, die al in de cliënt verborgen zitten en alleen nog naar de oppervlakte hoeven te komen.

    Het maakt hierbij niet uit of het gaat om bijvoorbeeld angsten, verslavingen, depressie, stress of pijnklachten, aangezien hypnotherapie de bron van het probleem aanpakt. Hierdoor kan een hypnotherapeut een breed scala aan problemen behandelen, ongeacht of hij nu ervaring heeft met een hele specifieke afgebakende hulpvraag of niet.

    Iedere cliënt is uniek. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se voor de ander ook te werken. Elke hypnotherapie sessie is anders, zelfs als een aantal cliënten dezelfde klacht of hulpvraag heeft. De technieken en methoden die de therapeut tot zijn beschikking heeft worden aangepast aan de unieke behoeften en mogelijkheden van elke cliënt.

    De rol van een hypnotherapeut is niet om specialistische kennis te hebben over alle mogelijke hulpvragen en klachten, maar om een veilige, ondersteunende setting te creëren waarin de cliënt zich kan openstellen voor de boodschappen van zijn onbewuste.

    Dit gezegd hebbende, benadrukken we bij deze wel dat een therapeut goed opgeleid en voldoende bekwaam moet zijn om cliënten te kunnen behandelen.

    Lees meer over hypnotherapie en onze opleiding tot Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut:

    https://hypnos.nl/opleiding-hypnotherapie/