Ga naar de inhoud

Moet je psycholoog zijn om EMDR te doen?

  moet je psycholoog zijn om emdr te doen

  We krijgen regelmatig de vraag:

  ‘Je moet toch psycholoog zijn om EMDR te mogen doen?’

  Er zijn blijkbaar misverstanden over wie wel en geen EMDR mogen uitvoeren. 

  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapeutische methode om met cliënten te werken. Dat betekent dat dit door therapeuten uitgevoerd moet worden.

  Psychologen zijn wetenschappers en die leren om over mensen na te denken, waarna zij hier conclusies uit kunnen halen. Therapeuten leren om binnen kaders van wetenschappelijke kennis en praktijkervaring met mensen te werken in een therapeutische sessie. Dit noemen we ook wel evidence based practice en practice based evidence.

  Psychologen zijn heel bekwaam in het uitdenken van een EMDR protocol en kunnen de effecten van deze methode in kaart brengen, terwijl therapeuten deze methode kunnen hanteren in het werken met cliënten nadat ze hierin zijn bijgeschoold. 

  Aangezien dit steeds meer wordt onderkend en de positieve effecten van EMDR evident zijn maken steeds meer mensen gebruik van deze vorm van ondersteuning bij therapeuten. Na de wetenschappelijke opleiding kiest een aantal psychologen om zich verder te scholen als behandelaar/therapeut en deze kunnen ook mensen ondersteunen met EMDR.

  De volgende elementen zijn essentieel voor een geslaagde EMDR sessie:

  1. De grondhouding van de therapeut naar de cliënt die vertrouwen genereert in de therapeut en de EMDR methode.
  2. Kennis bij de therapeut over EMDR en de werking van het brein.
  3. Een specifieke intake die gericht is op een juiste taxatie van de problematiek van de cliënt d.m.v. het trechtermodel.
  4. Het scherpstellen en het strikt volgen van het EMDR protocol waarbij na verloop van tijd interventies aan toegevoegd kunnen worden die de effectiviteit verder kunnen vergroten.
  5. Het afronden van de sessie volgens het EMDR protocol.
  6. Het evalueren en voortzetten van het proces totdat de gewenste toestand is bereikt.
  7. Het afronden van het proces volgens het EMDR protocol.

  Psychosociaal therapeuten zijn getraind in deze therapeutische vaardigheden in hun drie- tot vierjarige opleiding op hbo-niveau. In de specialisatie die wij geven worden ze verder opgeleid in de benodigde theorie aangaande EMDR en het hanteren van het EMDR protocol zodat ze dit leren toepassen in combinatie met hun eigen expertise.

  Bij een EMDR sessie is het essentieel is dat behandelaars – of dit nu een behandelend psycholoog of therapeut is – hierin terdege geschoold zijn. Als het EMDR protocol onjuist wordt toegepast, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de cliënt.

  EMDR is een veeleisende therapievorm om te leren. Het vergt daarom veel energie, tijd en toewijding van de student. De opleiding is hierop afgestemd en zorgt voor een gedegen begeleiding gedurende de gehele periode zodat de studenten na afloop EMDR op de juiste manier kunnen toepassen en de sessies succesvol zullen verlopen.