Laatst deed ik een yoga-sessie. Terwijl ik mijn lichaam in dezelfde bochten probeerde te wringen als de instructrice vooraan het klasje, dacht ik bij mezelf:
‘Yoga hoort toch ontspannen te zijn? Dit voelt allesbehalve ontspannen.’
Ik hoorde de ‘juf’ zeggen: “Je hoeft alleen dit stuk van je lichaam aan te spannen. Ontspan de rest. Verleng je ademhaling.”
De oefeningen vereisten nogal wat lichamelijke flexibiliteit en dus ook het vermogen om te ontspannen als het op een bepaald punt even ongemakkelijk voelt.
Dit deed me denken aan hypnotherapiesessies, waarin het vermogen om ontspannen een sessie te blijven begeleiden, te midden van de soms emotionele storm van cliënten, super belangrijk is.
Net zoals bij yoga, vereist het geven van hypnotherapie het vermogen om jezelf te blijven ontspannen, terwijl je tegelijkertijd geconfronteerd wordt met allerlei ongemakkelijke emoties.
Emoties van de cliënt, maar ook emoties die bij jezelf omhoog kunnen komen als reactie hierop. Je bent nu eenmaal ook mens. Dat je therapeut bent, wil niet zeggen dat je geen gevoelens meer hebt, nietwaar? En ook met dat soort gevoelens moet je op dat moment ontspannen om kunnen gaan.
Een hypnotherapeut moet het vermogen ontwikkelen om rustig te blijven in wat voor een cliënt een stressvol moment kan zijn. De neiging die sommige therapeuten, die niet met hun eigen ongemakkelijke gevoelens hebben leren omgaan, kunnen hebben, is ongemakkelijke situaties te vermijden. Ze leiden de cliënt gauw weg van zijn emotie, gaan sussen of troosten of bevestigen de cliënt als die het gaat bagatelliseren.
Een cliënt kan tijdens een sessie erg verdrietig, bang of boos worden. Je hebt hier een kans om bij de kern van het probleem te komen. Wanneer je op een kalme, empathische manier betrokken kan blijven bij je cliënt, voelt de cliënt zich gezien en gehoord en diepliggende pijnplekken kunnen helen. De kunst is om jezelf en je cliënt te leren ontspannen in het ongemak.
Belangrijk hierbij is dat je beseft dat sommige pijn gewoon ook even gevoeld moet worden om het vervolgens aan te kunnen kijken en het te transformeren. Voor je cliënt en voor jezelf. Als jij zelf hebt ervaren dat zelfs je grootste emotionele pijn er (even) kan zijn en je toch kunt blijven ademen en blijft leven, kun je ook je cliënt hier met stevigheid en vol vertrouwen in begeleiden.
Bij yoga is een rustige, diepe ademhaling de sleutel tot een diepere ontspanning en dit kan je tijdens een sessie met een cliënt ook helpen. Wanneer je diep en rustig ademhaalt, geef je je lichaam het signaal dat het veilig is. Zelfs als het verhaal van je cliënt jou zelf raakt, ben je in staat om hier goed mee om te gaan. Merk op dat iets jou raakt, merk op dat iets jouw cliënt raakt, blijf rustig ademhalen en ontspan.
In de opleiding van hypnotherapeuten besteden we veel aandacht aan de persoonlijke en therapeutische ontwikkeling van onze studenten. Wij vinden het belangrijk dat een therapeut sterk in zijn schoenen staat en in staat is zijn cliënten door moeilijke momenten heen te begeleiden, ook als dit ongemakkelijk voelt.