Ga naar de inhoud

Op weg naar de verbinding met jezelf

  lake-during-daytime

  Soms gebeuren er dingen in je leven waarvan je niet weet hoe je ermee moet omgaan. Ze belemmeren je of ze brengen je uit evenwicht. Het kan van alles zijn; kleine dingen of grote dingen. Je neemt bijvoorbeeld te veel of te weinig verantwoordelijkheid. Je hebt last van angsten, verdriet of boosheid. Je voelt een innerlijk conflict of je kunt geen beslissingen nemen. Je lichaam speelt op met klachten die niet zijn te verklaren. Dit kunnen uitingen zijn van een slechte verbinding met jezelf. Je voelt niet (meer) wat je nodig hebt. Je staat niet in je kracht of je hebt weinig zelfvertrouwen. Je ervaart geen keuzevrijheid.

  Wanneer de verbinding met jezelf niet goed is, kan het ook moeilijk zijn om de verbinding met een ander te maken. Je ervaart vervelende gevoelens naar anderen toe, je bent te streng naar je kinderen, je maakt ruzie met andere mensen of je verbreekt relaties.

  Poort van waken naar slapen

  Voor mij zit een vrouw die ten einde raad is. Famke heeft sinds 33 dagen nauwelijks meer geslapen. De directe aanleiding was een operatie waarbij ze – vlak voordat ze onder narcose ging – de chirurg hoorde zeggen dat ze haar zouden pesten, omdat ze hun tijd verdeed met het verzinnen van kwalen. Famke kan sindsdien niet meer door de poort van waken naar slapen. Ze stopt dan met ademen, waardoor ze weer klaarwakker is. Ze voelt zich niet serieus genomen door de medische wereld.

  Ik zie een sterke vrouw die over de jaren heen haar kracht heeft voelen wankelen door steeds te horen dat haar klachten niet echt zijn. Ze is niet gek, maar ze heeft het gevoel dat ze het wel aan het worden is. Als hypnotherapeut bied ik een luisterend oor en dat doet haar zo goed, dat ze zichtbaar steeds meer in haar kracht komt.

  Ik begeleid haar daarnaast om de weg terug te vinden naar haar onbewuste innerlijke krachtbronnen die haar weer gaan helpen met slapen. Een van haar innerlijke krachtbronnen is de verbinding met haar oma. Oma is overleden, maar leeft nog voort in de gedachten van Famke. Dankzij deze sterke verbinding met oma kan Famke ook weer de verbinding met zichzelf maken.

  Lichamelijke spanning

  Een andere cliënte, Elise, voelt zich heel sterk. Ze heeft heel wat meegemaakt met een partner met psychische problemen. Daar heeft ze veel van geleerd en ze is op eigen kracht uit de situatie geklommen. Ze is echter zo sterk geworden door wat ze heeft meegemaakt dat ze niet meer weet wie de Echte Elise is. Welke emoties horen bij haar? En kunnen ze wat zachter worden, de scherpe randjes eraf? Ze slaapt slecht en heeft lichamelijke klachten, zoals een lage weerstand, hoofdpijn en vermoeidheid.

  In de begeleiding leer ik haar om weer in verbinding te komen met zichzelf. Ze realiseert zich dat ze al jaren een lichamelijke spanning voelt, waardoor ze de verbinding met zichzelf niet meer goed kan voelen. Ze wordt zich door de begeleiding in trance steeds meer bewust van waar deze spanning vandaan komt. Ze kan steeds een beetje meer spanning loslaten. Ze ontdekt dat haar verantwoordelijkheid het stuur heeft overgenomen. Ook al voelt het fijn om deze controle te hebben, het belemmert haar om beslissingen te nemen vanuit de Echte Elise. Ze ontdekt stapje voor stapje wie ze is en begroet zichzelf weer. Ze voelt vrijheid.

  Angst en uitstelgedrag

  Ava heeft een prikkelbare darm. Door haar buikklachten kan ze moeilijk naar het toilet. Deze klachten blijken direct gelinkt te zijn aan spanning die ze voelt in het dagelijks leven. Het is een spanning die ervoor zorgt dat ze zichzelf vergeet. Ze helpt anderen zoveel als ze kan, soms tegen beter weten in, maar het kost haar te veel energie, het gaat ten koste van zichzelf. Ze ervaart angst en denkt dat ze dingen niet kan, waardoor ze uitstelt. Ze ervaart collega’s als zeer dominant, waardoor ze zich klein voelt. Ava heeft de overtuiging: “Zie je wel, ik ben niet goed genoeg.”

  In de begeleiding laat ik haar kennismaken met zichzelf. Ze ziet zichzelf in trance zoals ze is, en dat ontroert haar. Ze voelt zich steeds krachtiger worden. Een paar behandelingen later kan ze weer makkelijk en zonder pijn naar het toilet.

  Ruzie met de omgeving

  Mary heeft ruzie met een aantal familieleden en vrienden. Ze weet zich geen raad. Hoe moet ze nu verder met haar leven?

  Met een mooie imaginatie, waarin ze contact maakt met zichzelf en haar omgeving, gaan alle scherpe randjes van de ruzies af en kan ze weer verbinding voelen met de ander. De ruzies verdwijnen en ze heeft weer prettig contact met de anderen.

  Hypnotherapeutische begeleiding

  Je kunt op meerdere manieren met een klacht aan het werk gaan. Een hypnotherapeut kan jou begeleiden met methoden die de klacht verlichten, zoals ontspanningsoefeningen en visualisaties. Hierdoor kun je weer contact maken met je lichaam en met je eigen innerlijke belevingswereld. Je maakt contact met je onbewuste dat jou de weg wijst naar wat belangrijk voor je is. Hierdoor kun je weer verbinding voelen met jezelf.

  Een hypnotherapeut kan je ook begeleiden om op zoek te gaan naar de achterliggende problematiek. Met hypnotherapie kun je net een paar stapjes verder gaan om je bewust te worden van wat er speelt in je leven en in de verwerking van ervaringen die je misschien wel opzij had gezet.

  Naar je eigen kracht

  Het onbewuste is een wijs deel van onze persoonlijkheid en bevat alle kwaliteiten die we hebben. Wanneer je in contact bent met je onbewuste kun je je bewust worden van datgene wat belangrijk is voor jou. Je kunt dan belemmerende overtuigingen beter loslaten. Door bewustwording van onderliggende gevoelens en overtuigingen krijg je opnieuw de regie over jezelf.

  En doordat je weer verbinding voelt met jezelf kun je liefdevoller omgaan met zowel jezelf als anderen. Je hebt meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je kunt je beter ontspannen en rustiger slapen. Je laat stress, spanning en piekergedachten makkelijker los. Werken en leren gaan meer als vanzelf. Lichamelijke klachten kunnen worden verlicht of verdwijnen zelfs helemaal. Relaties verbeteren. Keuzes maken wordt makkelijker. Je ervaart vrijheid. Je laat je niet meer uit evenwicht brengen. Kortom: je staat weer in je eigen kracht!

  Dominique Stokman, MSc.
  Hypnotherapeut
  Praktijk Droomtijd
  praktijkdroomtijd.nl
  hypnos.nl

  Artikel vakblad Hypnotherapie, NBVH, Jaargang 36, cliëntenspecial 2020/2021. 
  Door Dominique Stokman.