Ga naar de inhoud

De pleasende therapeut

    Als hypnotherapeuten streven we ernaar onze cliënten effectief te ondersteunen, maar wat gebeurt er als we hierin doorslaan? Veel therapeuten hebben de neiging om te pleasen. Dit is ook enigszins logisch, omdat therapeuten van nature helpers zijn. Pleasen is echter van een andere orde dan helpen of therapeutisch begeleiden. Pleasen kan onze professionele grenzen vertroebelen en de effectiviteit van onze behandelingen beperken. Deze neiging kan ervoor zorgen dat we als therapeut de werkelijke behoeften van de cliënt uit het oog verliezen, wat kan leiden tot afhankelijkheid of zelfs het versterken van negatieve patronen bij de cliënt.

     

    Waarom pleasen we?

    De drang om te pleasen kan voortkomen uit verschillende bronnen: onze eigen onzekerheden, een verlangen naar goedkeuring of een sterke empathische reactie op de problemen van de cliënt.

    Veel mensen die neigen naar pleasend gedrag hebben in hun jeugd geleerd dat de liefde en aandacht die ze kregen afhankelijk was van hoe ze zich gedroegen. Ze leerden dat mensen tevreden stellen iets positiefs opleverde of ervoor zorgde dat er niets negatiefs gebeurde. Dit kan leiden tot een diepgeworteld patroon waarbij de eigenwaarde gekoppeld is aan de goedkeuring van anderen. Het ligt voor de hand dat deze mensen zichzelf makkelijk wegcijferen ten behoeve van anderen.

    Als je dit als therapeut herkent voel je je waarschijnlijk overmatig verantwoordelijk voor het welzijn van je cliënten, wat kan resulteren in een neiging om cliënten extreem veel tijd te geven, gratis te gaan werken of grenzen te overschrijden in een poging om mensen te helpen.

    Zelfreflectie is cruciaal voor therapeuten

    Juist als je therapeut bent is zelfreflectie dus essentieel om effectief met cliënten te kunnen werken. Je denkt misschien: ‘Wat is er mis mee dat ik aardig wil zijn voor mijn cliënten?’  

    Het gevaar is dat jij je grenzen niet aangeeft, waardoor een cliënt ook makkelijk over deze grenzen zal gaan. Je merkt pas dat dit gebeurt als het te laat is.

    Je helpt je cliënt niet als jouw helpende intentie gebaseerd is op het krijgen van goedkeuring en waardering. Bovendien is het niet professioneel om een cliënt op deze manier te begeleiden.

    Wanneer je de neiging hebt om te pleasen ben je vaak ook sterker gevoelig voor afwijzing of kritiek, waardoor je emotioneel niet stabiel genoeg bent om een cliënt goed te kunnen helpen.

    In onze opleiding tot hypnotherapeut en psychosociaal therapeut is zelfreflectie en zelfontwikkeling een groot onderdeel van het programma. Ons doel is om therapeuten af te leveren die zichzelf goed kennen, stevig in hun schoenen staan en het emotioneel aankunnen cliënten met psychische issues te kunnen helpen.