Ga naar de inhoud

Seksverslaving

    Seksverslaving is een probleem dat voor veel mensen en hun naasten aanzienlijke emotionele pijn veroorzaakt. Er zijn veel misverstanden over seksverslaving. Dat er schaamte, oordelen en taboe om seksverslaving heen hangen helpt niet mee om er duidelijkheid over te krijgen.  

    De misverstanden rondom seksverslaving

    Een veelvoorkomend misverstand over seksverslaving is dat het simpelweg gaat over mensen die veel seks willen. Het is waar dat er een obsessieve behoefte aan seks is, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het niet gaat om het genieten van seks, maar om een dwangmatige drang die moeilijk te controleren is. Deze verslaving gaat, net zoals met de meeste verslavingen, vaak ten koste van de psychische gezondheid, relaties en werk van de verslaafde.

    Schaamte en taboe

    Schaamte is een grote barrière voor mensen met een seksverslaving om hulp te zoeken. De samenleving heeft over het algemeen een sterk oordeel over mensen met deze aandoening. Dat maakt het voor de persoon die eraan lijdt moeilijk om openlijk over dit probleem te praten. Het taboe rondom seksverslaving versterkt de eenzaamheid en isolatie die veel mensen ervaren, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

    Oorzaken van seksverslaving

    Seksverslaving heeft meestal niet één enkele oorzaak. Het kan voortkomen uit een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik, kunnen een trigger zijn, maar ook stress, andere psychische stoornissen of het gebruik van bepaalde middelen kunnen een rol spelen. Het is cruciaal om te begrijpen dat achter elk gedrag een dieperliggende oorzaak schuilt.

    Zoals verslavingsexpert Gabor Maté zegt: “Not why the addiction, but why the pain.”

    Onbegrip

    De maatschappelijke oordelen over seksverslaving zijn vaak hard, zonder compassie en begrip. Mensen met een seksverslaving worden soms gezien als immoreel of zwak. Deze oordelen verhogen de drempel voor het zoeken van hulp en kunnen het herstelproces belemmeren. Het is belangrijk om deze vooroordelen te bestrijden en een meer ondersteunende houding aan te nemen.

    De rol van hypnotherapie bij seksverslaving

    Hypnotherapie kan een effectief instrument zijn in de behandeling van seksverslaving. Door te werken met het onbewuste, kan een hypnotherapeut helpen om de dieperliggende oorzaken van de verslaving te onderzoeken. Het gaat immers niet om ‘gewoon stoppen met het gedrag’, maar om de pijn die er onder ligt te helen.

    Liefde Zonder Masker

    Liefde Zonder Masker is een podcast over seksverslaving. Chris Knorren en Erik Willems werken wekelijks met mannen die vastlopen op het gebied van seks, aandacht, intimiteit, relaties en verbinding. Zij geven in hun podcast aandacht aan deze vorm van verslaving, vanwege het onbegrip dat zij uit de wereld willen helpen. De podcast is te beluisteren via Spotify.

    https://open.spotify.com/episode/2dMofcMq0pNpCumoFcLtpb?si=d41c0fbf6e05411e&nd=1&dlsi=947ea14951174957