Ga naar de inhoud

Sociaal Panorama

    Ontdek de dynamieken en patronen binnen je gezin van herkomst met behulp van het Sociaal Panorama.

    Wat is het Sociaal Panorama?

    Het Sociaal Panorama is een methode ontwikkeld door Lucas Derks die helpt om je sociale wereld in kaart te brengen. Het is een visuele en creatieve methode die je in staat stelt om de relaties en interacties tussen mensen te begrijpen. Deze methode kan je helpen om problemen in je ouderlijk gezin te identificeren en te verwerken.

    In onze opleiding tot Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut leer je te werken met het Sociaal Panorama en help je de cliënt om de belangrijke mensen in een van de systemen in zijn leven te visualiseren. Je brengt de posities van iedereen in kaart zodat de cliënt inzichten krijgt in de onderlinge verhoudingen.

    Dit doe je door de cliënt te vragen een voorstelling te maken van waar deze mensen zich mentaal in de ruimte bevinden, ten opzichte van de cliënt. Door de cliënt te bevragen op gebeurtenissen, emoties en ervaringen wordt duidelijk waar emotionele lading op zit en waar aandacht voor nodig is. Vaak komen er verrassende inzichten uit het werken met Sociaal Panorama.

    Het verschil Tussen Sociaal Panorama en familieopstellingen

    Hoewel zowel het Sociaal Panorama als familieopstellingen zich richten op familie- en sociale dynamieken, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee methoden:

    1. Visualisatie versus fysieke opstellingen: In het Sociaal Panorama visualiseer je de posities van familieleden in je geest of gebruik je vloerankers, terwijl je bij een familieopstelling daadwerkelijk mensen (representanten) fysiek opstelt als een van de mensen in een ruimte om de dynamieken zichtbaar te maken. In onze opleiding gebruiken we voorwerpen of briefjes met de namen van de gezinsleden als vloeranker.
    2. Individueel versus groepswerk: Het Sociaal Panorama wordt vaak individueel toegepast, terwijl een familieopstelling meestal in een groepssetting plaatsvindt, vaak onder begeleiding van een therapeut. Dit is dus meteen het voordeel van het Sociaal Panorama, dat je geen andere mensen nodig hebt om toch inzicht te krijgen in het familiesysteem.
    3. Interne versus, externe focus: Het Sociaal Panorama richt zich op je interne representaties en percepties van je sociale omgeving, Een familieopstelling legt meer de nadruk op het externe uitbeelden van familiepatronen.

    Praktijkvoorbeeld van Sociaal Panorama

    Stel je voor dat Suzanne merkt dat ze moeite heeft met autoriteit en vaak conflicten heeft met leidinggevenden. Ze besluit om naar een hypnotherapeut te gaan, om deze kwestie aan te pakken. Tijdens een sessie stelt de hypnotherapeut voor om het Sociaal Panorama toe te passen om te onderzoeken of er iets in haar ouderlijk gezin speelt dat deze problemen veroorzaakt.

    De therapeut vraagt haar om haar ouderlijk gezin voor te stellen en haar familieleden om zich heen te visualiseren. Ze plaatst haar ouders, broers en zussen in de ruimte. Tot haar verrassing merkt ze dat haar vader heel dicht bij haar staat en dominant aanwezig is, terwijl moeder op een afstand staat.

    Door deze sessie realiseert Suzanne zich dat haar vader altijd autoritair was en dat ze zich nooit echt vrij voelde om haar eigen beslissingen te nemen. Ze begrijpt nu waarom ze zo door autoriteit getriggerd wordt. De therapeut helpt haar vervolgens om deze oude dynamiek te herzien en los te laten, zodat ze meer zelfvertrouwen en autonomie kan ontwikkelen in haar werkrelaties.

    Wil jij ook leren met het Sociaal Panorama te werken?

    Wil jij leren hoe je methoden als het Sociaal Panorama kunt inzetten om mensen te helpen zichzelf te begrijpen en bepaalde belemmerende overtuigingen los te laten?

    Kom dan langs op de open dag of open avond van Academie Hypnos. Wij vertellen je over hypnotherapie en hoe je hier mensen effectief mee kunt behandelen.