Ga naar de inhoud

Stoppen met roken door hypnotherapie

  Tegenwoordig zijn er al veel minder rokers dan vroeger. Maar toch, in deze maatschappij waar veel van ons verwacht wordt en steeds meer mensen stress ervaren is de strijd tegen verslavingen zoals roken en drinken best een uitdaging. De neiging om even te willen ontsnappen aan de dagelijkse druk is logisch en verslavende middelen kunnen hierin snel een valkuil zijn. Eenmaal verslaafd aan middelen als sigaretten, alcohol of drugs, valt het niet mee dit weer terug te draaien. Mensen die verslaafd zijn aan roken vinden het vaak ontzettend moeilijk om er mee te stoppen.

  Nicotinekauwgum, pleisters of zuigtabletten werken lang niet voor iedereen. Dit komt omdat deze middelen gericht zijn op de fysieke behoefte aan nicotine. Vaak is het zinvoller om met een behandeling te focussen op de psychische aspecten van de verslaving.

  Er is immers een reden geweest waarom de persoon is gaan roken. Dit kan zijn omdat het een manier was om even te kunnen ontspannen, om met stress te kunnen dealen. En voor veel mensen blijft dit zo. Stress triggert meteen de behoefte aan een sigaret. Aangezien ze altijd in aanraking blijven komen met stress ervaren ze ook steeds deze trigger.

  De verslaving blijft in stand, ondanks dat mensen weten dat het ongezond is. Het intense verlangen en de afhankelijkheid maakt dat mensen vaak een haat-liefde verhouding hebben met hun sigaret. Aan de ene kant willen ze er om gezondheidsredenen vanaf, aan de andere kant snakken ze ernaar op het moment dat ze zich weer onrustig voelen. Het is frustrerend dat zij dit patroon niet kunnen doorbreken.

  Hypnotherapie kan een sterke rol spelen in het aanpakken van de verslaving door de verslaving bij de bron aan te pakken. Waarom is iemand gaan roken? Wat houdt het nu nog in stand? Wat brengt het roken voor positiefs? Wat doet het met je als je je bedenkt dat je nooit meer zal roken? Deze en andere vragen worden onder andere onderzocht in een hypnotherapie sessie. Door vervolgens contact te maken met het onbewuste brein is de persoon met behulp van hypnotherapie in staat om echt een drastische verandering te bewerkstelligen.

  Je kunt je voorstellen dat negatief gedrag, zoals je dit kunt ervaren bij roken, pas kan veranderen als je weet waarom je het gedrag vertoont. Daarom hebben veel mensen baat bij hypnotherapie en is de kans op terugval minder groot dan met de standaardmethoden.

  Tijdens de opleiding tot Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut leer je hoe je mensen effectief kunt begeleiden om met onderliggende problematiek van verslavingen om te gaan en er hierdoor ook makkelijker van los te komen.

  Kom eens vrijblijvend langs op de open dag of open avond en maak een voorbeeldsessie mee.