Ga naar de inhoud

Wat is het verschil tussen trance en hypnose?

    Wat is het verschil tussen trance en hypnose?

    In de opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie leer je een cliënt therapeutisch te begeleiden. Met behulp van trance breng je de cliënt in contact met het onbewuste, om hem te helpen de oplossing van het probleem in zichzelf te vinden.

    Door de toneelhypnose die we van t.v. kennen bestaat er nog steeds onduidelijkheid over wat hypnotherapie, hypnose en trance precies is.

    De t.v. shows, waarin mensen op het podium onder hypnose worden gebracht, hebben vermaak als doel. Het is puur entertainment. De mensen die hiervoor geselecteerd worden zijn hoogst ontvankelijk voor hypnose, maar de hypnotiseur kan ze geen dingen laten doen die indruisen tegen hun principes.

    Wat de kandidaten doen zijn meestal onschuldige dingen zoals het proeven van een citroen, raar dansen of gekke dingen zeggen. Ondanks dat ze zich misschien een beetje schamen als ze zichzelf op beeld terugzien, gebeuren er geen schokkende dingen.

    Hypnotherapie werkt ook met hypnose, oftewel trance, maar is toch echt iets anders. Het doel is allesbehalve entertainment. Hypnotherapie is erop gericht om psychische, emotionele en lichamelijke klachten te behandelen. De hypnotherapeut brengt de cliënt met hypnotisch taalgebruik in een andere staat van bewustzijn, wat we trance noemen. Trance is vergelijkbaar met de staat waarin je bent als je dagdroomt of als je helemaal opgaat in een boek of een film. De cliënt gaat op in zijn innerlijke wereld waar de antwoorden op zijn hulpvraag te vinden zijn.

    In trance maakt de cliënt contact met een bijzondere laag van zijn bewustzijn: het onbewuste.

    Wanneer de cliënt in contact komt met het onbewuste kan hij zich bewust worden van onbewuste emoties, gevoelens en overtuigingen. De cliënt krijgt inzicht en kan dingen verwerken, waardoor heling ontstaat.

    In trance is het bijvoorbeeld mogelijk om belangrijke gebeurtenissen uit het verleden te herbeleven. Door oude pijn, overtuigingen en emoties te onderzoeken en te verwerken, kan de cliënt gekwetste delen in zichzelf helen. De cliënt krijgt hiermee de regie over zichzelf terug en krijgt toegang tot innerlijke hulpbronnen die hij in het dagelijks leven kan gebruiken.

    Het werken met trance kan bij uiteenlopende hulpvragen een helende werking hebben, zoals:

    -Verslavingen en eetstoornissen

    -Acute trauma’s, zoals: verkrachting, oorlogssituaties, mishandeling, een ongeluk.

    -Chronische jeugdtrauma’s zoals verwaarlozing, niet gezien of gewaardeerd zijn, opgroeien bij emotioneel instabiele ouders.

    -Pijnklachten zoals bij PDS, SOLK, ALK

    -Laag zelfbeeld, minderwaardigheidscomplex

    -Nachtmerries

    -Rouw

    -Depressie

    -Innerlijke conflicten, twijfel, onzekerheid

    -Angsten en fobieën

    -Zingeving

     

    Als afgestudeerd erkend Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut van Academie Hypnos beschik je over een breed palet aan therapeutische methoden en vaardigheden die je in kunt zetten, afgestemd op de hulpvraag waar de cliënt mee komt.

     

    Als jij dit ook wilt leren, kom dan eens kijken bij onze volgende open avond op 22 augustus of de open ochtend op 2 september of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek. https://hypnos.nl/open-dag-of-open-avond/