Ga naar de inhoud

Trauma door iemand die zich gedraagt als een hypnotiseur

    nep hypnotiseur

    Vorig jaar kreeg ik in korte tijd twee cliënten in mijn praktijk die slachtoffer waren geworden van misbruik door hypnose-achtige suggesties. Ik bespreek een van beide casussen.

    Namen en enkele gegevens zijn veranderd om de privacy van de betrokkenen te beschermen.

    Tara ontmoet de arts van haar broer tijdens een afspraak en na een aantal maanden contact via social media ontmoeten ze elkaar voor een afspraakje. De arts is voorkomend, complimenteus en geeft Tara de aandacht die ze al jaren mist. Tijdens het etentje gebeuren er rare dingen. Hij zegt dat hij een grapje bij Tara gaat uithalen en doet iets met zijn vingers. Hierdoor valt haar vork op de grond en zij met haar bovenlichaam op de tafel.

    Ook stelt hij haar allerlei persoonlijke vragen die Tara allemaal beantwoordt. De arts zegt dat hij dit grappig vindt om te doen en dat hij weet dat het niet goed is. Blijkbaar is dit iets dat hij vaker doet, want hij vervolgt met dat ‘ze allemaal van het padje afraken’.

    Wanneer hij haar naar huis brengt gaat de verwarring verder. Tara weet niet waar ze is, alleen dat ze in zijn auto zit.

    Hij vraagt haar naar haar diepste seksuele fantasieën en zij vertelt hem verhalen die ze normaal niet zou vertellen. 

    Op een gegeven moment beseft Tara dat er iets niet klopt en dat de arts geen goede bedoelingen heeft. Ze kan zich niet bewegen of haar ogen opendoen. Tara roept naar hem dat hij moet stoppen, maar hij weet niet hoe hij haar weer uit de diepe hypnose moet halen. Uiteindelijk laat de arts haar schreeuwen zodat ze uit de hypnose komt. Tara weet alles nog en zegt dat ook. 

    De week daarop kan Tara niet werken, omdat ze helemaal van slag is. Ze heeft sterk het gevoel dat er iets mis is en deelt haar verhaal met haar nicht. Deze gelooft haar niet. Tara gaat niet naar de politie en vertelt het verder aan niemand anders.

    Een aantal jaar na deze avond leest ze een vergelijkbaar verhaal op Social Media. Ze zoekt contact en realiseert zich dat ze niet het enige slachtoffer is. Samen gaan ze naar de politie, maar na zo’n tijd heeft het blijkbaar geen zin meer om aangifte te doen. Het zou bovendien zijn woord tegen dat van hen zijn.

    Voor het desensitiseren van dit trauma en het ontdekken van hulpbronnen passen we de methode Implosieve densensitisatie met hulpbronnen toe. Tara vertelt steeds weer het verhaal opnieuw dat ze een start- en een eindpunt heeft gegeven in trance. Ze ontdekt daarbij hulpbronnen die haar helpen de situatie beter aan te kunnen. Hierdoor voelt Tara zich sterker, opgelucht en is niet meer bang dat het haar zomaar weer een keer kan gebeuren. Ze verbaast zich over het feit dat iemand haar verhaal gelooft en heeft na afloop een grote drang om de arts hiermee te confronteren.

    We bespreken enkele dingen die Tara kan doen om in controle te blijven als iemand haar nog eens ongevraagd ongewenste hypnose-achtige suggesties geeft, zoals het contact/het rapport verbreken, de persoon niet aankijken, hem op afstand houden, zijn woorden en zinnen afkappen en een taxi bellen.

    Een paar weken later vertelt Tara dat ze de arts heeft geconfronteerd met zijn gedrag van jaren geleden. Ze heeft hem laten zien dat zij nog heel goed weet wat er is gebeurd en niet meer meegaat met zijn suggesties.

    De dader is een hoogopgeleide zorgverlener in een ander zorggebied dan hypnotherapie. Hij heeft geen toestemming aan Tara gevraagd voor het toepassen van hypnose-achtige suggesties. Tara voelt zich getraumatiseerd en heeft het gevoel dat ze aan iets ergers is ontsnapt. Ze beschrijft de dader als hypnotiseur, terwijl hij niet als hypnotiseur of hypnotherapeut is opgeleid.

    Een hypnotherapeut werkt ook met trance, oftewel hypnose. Je herkent een hypnotherapeut die jou helpt aan de volgende dingen:

    De hypnotherapeut:

    • is opgeleid aan een meerjarige vakopleiding hypnotherapie.
    • heeft een diploma van een door het CPION of SNRO erkende opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) op hbo-niveau. 
    • is aangesloten bij een officiële beroepsvereniging met voorschriften op het gebied van het waarborgen van de kwaliteit van diensten, reglement ethiek en tuchtrechtspraak.
    • is transparant in hoe hij werkt en hoe trance werkt.
    • raakt je niet aan. NB Begeleiden aan de hand of de elleboog van de ene positie in de ruimte naar de andere kan, indien jij daar toestemming voor hebt gegeven.
    • stelt zich op als jouw begeleider op zoek naar jouw eigen oplossingen en hulpbronnen en niet als degene die overal een oplossing voor heeft.


    En heel belangrijk: je hebt zelf een goed gevoel bij de therapeut.

    Auteur: Dominique Stokman