Ga naar de inhoud

Verpest hypnotherapie mijn Prettige Plek niet?

  Een interessant onderwerp dat af en toe in de lessen ter sprake komt, is de bezorgdheid rond de ‘Prettige Plek’. De Prettige Plek is een term uit de hypnotherapeutische praktijk. Het is een denkbeeldige fijne plek waar cliënten in een sessie heen kunnen gaan waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Deze plek kan veel symboliseren, zoals rust, veiligheid, creativiteit, jezelf zijn, overzicht of ontspanning.

  Het is vaak het uitgangspunt voor een therapeutische sessie. Sommige cliënten en hypnotherapeuten vragen zich af of het werken met hypnotherapie deze persoonlijke plek kan ‘verpesten’, wanneer je nare gebeurtenissen en emoties wilt verwerken.

  Wij geloven dat hypnotherapie deze persoonlijke plek juist verrijkt in plaats van aantast.

  Waar komen deze zorgen vandaan?

  De fijne plek waar cliënten in hun beleving heen gaan heeft als doel het vinden van rust, veiligheid en ontspanning. Voor iedereen is deze fijne plek anders en uniek.

  Voor de een is het een verlaten strand met palmbomen, voor de ander een huisje in het bos en voor weer een ander is het een kamer met een knapperend haardvuur. Het is een plek die de cliënt, of liever het onbewuste van de cliënt, zelf creëert.

  Als je therapeutische interventies doet op deze Prettige Plek, kan het zijn dat de cliënt de Prettige Plek gaat vermengen met vervelende ervaringen.

  Waarom hypnotherapie je Prettige Plek niet verpest

  Goede hypnotherapeuten respecteren de grenzen en de persoonlijke ruimte van hun cliënten. Ze werken met de cliënt samen om bepaalde doelen te bereiken en hierbij op een positieve manier gebruik te maken van de beelden en ervaringen die in de cliënt opkomen.  Daarom werken we ook meestal niet op de Prettige Plek zelf en vragen we indien nodig of dit de plek is waar gewerkt kan worden. Als dit niet het geval is laten we de cliënt een andere plek bepalen om te werken.

  Hypnotherapie kan je denkbeeldige Prettige Plek juist versterken. Door in een staat van diepe ontspanning te komen, kun je deze plek nog levendiger en gedetailleerder ervaren, waardoor het een nog krachtiger hulpmiddel wordt.

  De inzichten die de cliënt opdoet tijdens de sessie kunnen nieuwe emoties en symboliek toevoegen aan de Prettige Plek, waardoor deze nog effectiever en persoonlijker wordt.

  De cliënt leert in de sessies steeds creatiever en beeldender te visualiseren, waardoor deze fijne plek steeds makkelijker toegankelijk is.

  De kracht van de Prettige Plek

  De eigen persoonlijke oase van de cliënt verrijkt zijn innerlijke wereld. Hypnotherapie versterkt het vermogen om een diepere verbinding met het zelf te ervaren. De therapeut begeleidt de cliënt in zijn innerlijke wereld om de antwoorden te vinden die de cliënt nodig heeft op dit moment in zijn leven.