Stel je eens voor dat er iemand was geweest die jouw kant had gekozen. Dat er iemand was om je te troosten, iemand die jou zag, iemand bij wie je volledig jezelf kon zijn.
Een kind heeft het nodig dat zijn ouders er voor hem zijn op deze manier, maar helaas heeft lang niet iedereen dit ervaren in zijn jeugd.
Trauma, meer dan heftige gebeurtenissen
Veel van ons dragen de littekens van jeugdtrauma’s met zich mee, maar zijn zich hier niet bewust van. Trauma beperkt zich niet alleen tot mishandeling, misbruik of schokkende gebeurtenissen. Trauma omvat ook het ontbreken van liefde, waardering, motivatie en een veilige, emotionele thuishaven.
Nu je volwassen bent, heb je in theorie de mogelijkheid om jezelf datgene te geven wat je in je jeugd hebt gemist: compassie, begrip, waardering, liefde. Echter, voor velen van ons is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. We blijven onszelf maar straffen met gedachten als:
‘Stel je niet aan, ga gewoon door.’
‘Als mensen de echte jij zouden kennen, zouden ze je afwijzen.’
‘Je voegt niks toe.’
‘Daar heb je geen talent voor. Je wilt toch niet voor gek staan?’
‘Er zit niemand op jou te wachten.’
Komen deze gedachten je bekend voor?
Deze negatieve overtuigingen zijn niet spontaan in je volwassen leven verschenen. Ze zijn gevormd in je kinderjaren, door de acties of woorden van anderen. Op die momenten heb je een conclusie over jezelf getrokken, wat heeft geleid tot onzekerheid en zelftwijfel. Meestal zijn we ons hier niet bewust van.
Wat nog tragischer is, is dat niet alleen jij als volwassene hieronder lijdt, maar dat ook je innerlijke kind dagelijks naar beneden wordt gehaald. Dit deel van jou mist de troost, liefde en empathie die het zo hard nodig heeft.
Zou je zo hard zijn tegenover je eigen kind of een ander kind dat je kent? Waarschijnlijk niet. Dus waarom zou je dit wel doen tegenover je innerlijke kind? Dit kleintje verdient niet zo’n harde behandeling.
Overtuigingen laten bij wie ze horen
Met hypnotherapie heb je de mogelijkheid om terug te keren naar het moment waarop je onterecht bepaalde overtuigingen over jezelf hebt aangenomen. Je krijgt inzicht in de gedachten die je hebt meegenomen naar je volwassen leven. Je leert gebeurtenissen in het juiste perspectief te plaatsen en biedt je innerlijke kind de hulp en steun die het verdient in plaats van het te bekritiseren.
Als je zelf therapeut wilt worden is het nodig dat je deze stappen zelf ook zet: het helen van je innerlijke kind, je emotionele reacties begrijpen en inzicht krijgen in wat van jou is en wat van de ander. Zeker als je snel emotioneel meeleeft met anderen, is dit laatste zeer belangrijk.
Hier besteden we in de opleiding veel aandacht aan, zodat jij als therapeut stevig in je schoenen staat en er voor je cliënten kunt zijn.