Ga naar de inhoud

Wat is trauma?

  Wanneer we aan trauma denken, komen vaak de meest extreme vormen in ons op, zoals mishandeling, misbruik, oorlogservaringen of verkrachting.

  Deze gebeurtenissen kunnen inderdaad diepe emotionele wonden slaan. Echter, de impact van dergelijke ervaringen varieert sterk van persoon tot persoon. Sommigen zijn in staat om deze intense momenten te verwerken en hun leven voort te zetten, terwijl anderen er de rest van hun leven last van hebben.

  Een cruciale factor in de verwerking van trauma is de aanwezigheid van een ondersteunend netwerk. Het hebben van iemand die er voor de getroffen persoon is, die luistert, steun biedt en empathie toont, is van onschatbare waarde.

  Een gemeenschappelijk kenmerk van veel slachtoffers is het isolement waarin ze zich bevinden. Ze kunnen of durven hun verhaal aan niemand te vertellen.  

  De term ‘trauma’ zegt niets over de emotionele impact. Alles wat een diepe emotionele impact heeft, kan potentieel uitgroeien tot een trauma. Een voortdurend gevoel van onveiligheid in de kindertijd, bijvoorbeeld, kan een levenslange staat van waakzaamheid tot gevolg hebben. Dit is ook een vorm van trauma, omdat zelfs de kleinste signalen van emotionele onveiligheid iemand terug kunnen brengen naar die vroegere staat van alertheid, met alle emotionele gevolgen van dien.

  Jarenlang leven in deze staat van constante waakzaamheid resulteert in een overproductie van stresshormonen, wat verre van gezond is.

  Voor hypnotherapeuten ligt hier een prachtige kans om deze mensen uit deze trance van het verleden te halen. Met hypnotherapie ben je in staat om deze cliënten te begeleiden op hun pad naar gevoelens van veiligheid en rust.

  Naast de hypnotherapeutische methoden is de veilige setting die je brengt al zo waardevol. Dat je een luisterend oor biedt, geen oordeel hebt, hun pijn begrijpt, is zo’n belangrijk onderdeel voor het herstelproces van de cliënt. Besef je, dat veel mensen hun verhaal na lange tijd voor het eerst in jouw praktijk vertellen. Dit kan al zo’n opluchting zijn, eindelijk kunnen ze open praten met iemand!

  Wil jij mensen graag helpen hun traumatische verleden achter zich te laten en weer voluit te gaan leven?

  Kom eens langs op de open dag of open avond. Hier vertellen we je alles over de toepassingen van hypnotherapie.