Ga naar de inhoud

Zo ben ik nu eenmaal

  zo ben ik nu eenmaal

  “Zo ben ik nu eenmaal”

  Heb jij als therapeut cliënten die deze uitspraak vaak gebruiken?

  Als iemand zegt “zo ben ik nu eenmaal”, heeft hij een excuus om heel veel dingen niet te hoeven doen.

  Hij hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat hij overdreven emotioneel reageert op zijn partner.

  Hij hoeft zich niet anders te gedragen. Anderen moeten zich maar aanpassen aan hem.

  Hij hoeft niet aan persoonlijke ontwikkeling te doen, want hij heeft al geaccepteerd dat hij is zoals hij is.

  Hij hoeft ook niet te onderzoeken welke gebeurtenissen in zijn leven hebben gezorgd voor (onbewuste) overtuigingen die zijn relaties met anderen lastiger maken.

  Hij kan situaties en mensen buiten zichzelf de schuld geven van alles dat mis gaat in zijn leven, want hij kan er tenslotte niets aan doen.

  Dat zijn leven hierdoor blijft zoals het is, ook al zou hij het liever anders zien, dat is helaas zijn lot.

  Wat maakt nu dat we snel de neiging hebben om te zeggen “zo ben ik nu eenmaal”?

  De overtuiging dat je nu eenmaal zo bent kan veiligheid en zekerheid bieden. Je kunt alles bij het oude laten, wat voor je oerbrein fijn voelt.

  Je oerbrein, of je reptielenbrein, ziet snel gevaar. Nieuwe situaties, het voelen van emoties, jezelf uitdagen, is voor je oerbrein superspannend. Daarom voel je weerstand als je uitgenodigd wordt om over jezelf en je gedrag na te denken.

  Je brein wordt alert: ‘Stel dat ik moet veranderen. Wat gaat er dan gebeuren? Ik heb het altijd al op deze manier gedaan. Dit is wat ik ken. Dit is wat ik geleerd heb vroeger. Als ik het anders ga doen, hoe gaan mensen om me heen dan reageren? Wat als ik niet geaccepteerd word? Dan ben ik op mezelf aangewezen en dat vind ik veel te eng. Laten we alles houden zoals het is, dat voelt veilig.’

  Je brein slaat alarm, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Het lijkt net een klein kind dat in paniek raakt.

  Je kunt dit patroon doorbreken door je brein te kalmeren en de geruststelling te geven dat verandering soms ook positief is. Hoe meer je leert over jezelf en snapt waarom je doet wat je doet, hoe meer je de regie hebt over jezelf en je leven.

  Als hypnotherapeut en psychosociaal therapeut heb je de beste, meest effectieve methoden tot je beschikking om je cliënten te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en ze inzicht te laten krijgen in de voordelen van zelfreflectie.

  Bekijk hier alle informatie over onze erkende registeropleiding op hbo-niveau:

  Opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie