Meteen naar de inhoud

De opleiding inhoudelijk

Doelstelling

De doelstelling van Academie Hypnos is om jou op te leiden tot volwaardig en zelfstandig hypnotherapeut en psychosociaal therapeut op hbo-niveau.

Doelgroep

De opleiding Hypnotherapie en psychosociale therapie is bedoeld voor iedereen die graag therapeutische begeleiding wil geven op een diepgaand niveau. Mensen met verschillende achtergronden en verschillende leeftijden komen deze opleiding doen. Iedereen brengt iets mee in de vorm van bijvoorbeeld levenservaring, kennis, kunde, het stellen van goede vragen en/of humor. Dit verrijkt en verdiept de leerervaring nog meer.

Verwachting

Academie Hypnos verwacht van studenten dat ze zich ontwikkelen, zowel op therapeutisch als op persoonlijk gebied. De student moet een proces durven aangaan waarbij hij zijn eigen blokkades en worstelingen los kan laten. Hierdoor staan deze blokkades of overtuigingen straks niet in de weg in het contact met cliënten.

En… dat ze met heel veel passie en plezier het vak van hypnotherapeut gaan uitoefenen!

Drie- en vierjarige opleiding

Academie Hypnos start elk jaar in september de drie- en vierjarige opleiding Hypnotherapie en psychosociale therapie. Zie studieprogramma.

De driejarige opleiding is inclusief psychosociale basiskennis (PSBK). Na deze driejarige opleiding ben je volwaardig en zelfstandig hypno- en psychosociaal therapeut. Met dit diploma kun je je inschrijven bij een beroepsvereniging en vergoeden zorgverzekeraars een gedeelte van de door jou uitgevoerde behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Zie Erkenning.

Je kunt ook kiezen voor de vierjarige variant van de opleiding. Tijdens de driejarige opleiding kun je hier je eigen specialisatie voor kiezen, zoals het verdiepingsjaar, psycho-oncologische therapieNLP-practitioner of bij- en nascholingen en korte opleidingen. Je kunt het vierde jaar ook na afloop van de driejarige opleiding doen.

Afhankelijk van wat je kiest kun je dus ook een vierjarige opleiding afronden in drie jaar. Zie algemene informatie specialisaties.

Hypnotherapie en psychosociale therapie

In de opleiding leer je een groot aantal therapeutische technieken en methoden die je nodig hebt om een cliënt te begeleiden tijdens het proces in trance.

Door verwerking van jeugdtrauma’s of het toestaan en doormaken van een rouwproces kan een verschijnsel als (fantoom)pijn gereduceerd worden of zelfs verdwijnen. Ook kan het dat relaties ineens soepeler verlopen, creativiteit de ruimte krijgt en capaciteiten onbelemmerd vrijkomen. Als een cliënt zich energetisch losmaakt van zijn ouders kan hij gaan spreken en handelen zoals hij zelf wil.

Vanuit een breed spectrum van psychosociale therapie leer je het toepassen van hypnotherapie en het therapeutisch omgaan met verslavingen, depressies, angsten, innerlijke conflicten, relationele problemen, jeugdtrauma’s, rouwprocessen, het niet lekker in je vel zitten en andere problematiek. Je kunt jouw eigen stijl ontwikkelen en je specialiseren in de onderwerpen waar jouw belangstelling naar uitgaat.

Academie Hypnos laat je kennismaken met reïncarnatie. Uitgangspunt van deze methode is dat gebeurtenissen die in een vorig leven plaatsvonden van invloed kunnen zijn op het huidige leven. Soms wordt een sessie als reïncarnatiesessie ervaren, terwijl het een metafoor is voor het huidige leven. De cliënt zoekt een indirecte weg daar waar de directe te confronterend zou kunnen zijn.

De psychosociale therapie bij pijn, ziekte en sterven, zie ook de specialisatie: Opleiding Psycho-oncologische therapie, heeft als uitgangspunt dat de cliënt zichzelf lichamelijk en geestelijk kan beïnvloeden door hoe hij zich voelt, denkt en omgaat met zichzelf en anderen. Door contact te maken met de pijn en de ziekte in zichzelf kan een cliënt inzichten krijgen, waardoor de pijn kan verminderen en de ziekte draaglijker kan worden. Ons zenuwstelsel is medisch een vertrouwd stelsel, maar op dit terrein zijn nog vele vragen. We komen steeds meer te weten over hoe onze hersenen functioneren, maar er valt nog steeds veel te ontdekken over hoe de interacties verlopen tussen hersenen, hormoonstelsel en onze emoties.

Welke technieken en methoden leer je?

Je leert hypnotherapeutische technieken zoals:
Je leert hypnotherapeutische methoden zoals:
Verder komen aspecten uit de volgende methoden en therapievormen aan bod:
De volgende onderwerpen komen bovendien aan bod:
De psychosociale therapie omvat onder anderen de volgende onderwerpen:

Kijk hier voor praktische informatie over de opleiding.

Doe je liever een kortere cursus? Kijk dan bij bij- en nascholingen.