Ga naar de inhoud

Feest in Voorthuizen

  Vooraanzicht Academie Hypnos

  Over verhuizing en symposium van Academie Hypnos

  Door Marloes de Ronde-Kos

  Het is feest in Voorthuizen. Ook vandaag. Als ik kom aanrijden is er kermis op het terrein van de Oranjevereniging en braderie op het Dorpsplein en in de Hoofdstraat. De Hoofdstraat is precies de plek waar het nieuwe pand van Academie Hypnos staat. Het oogt statig, een beetje klassiek en modern tegelijk. Na een warm welkom van Dominique sluit de voordeur zich en is van het feestgedruis van buiten niks meer te horen. “Een weldadige rust”, zou je bijna kunnen zeggen. 

  Rust en ruimte is wat me als eerste opvalt als ik een rondleiding krijg door het pand. Het is dan ook de vraag waar we zullen gaan zitten om het over het naderende symposium te hebben. Het wordt uiteindelijk het kantoor: de backoffice van Academie Hypnos, met een klassieke uitstraling en een meterslange boekenkast. Deze kantoorruimte ligt precies op de scheidslijn tussen het woongedeelte van Dominique en haar man John-Paul én het deel dat helemaal is ingeruimd voor Academie Hypnos.

  Verhuizing Academie Hypnos

  Academie Hypnos heeft ruim 17 jaar in Bussum gezeten. En heeft nu dus een nieuwe locatie in Voorthuizen. Dominique vertelt heel blij te zijn met het nieuwe pand: “Het is fijn om zo dicht bij mijn werk te wonen. Om thuis te kunnen lunchen, geen reistijd meer te hebben, meteen iets te kunnen repareren als het nodig mocht zijn, en natuurlijk om John-Paul vaker te kunnen zien. Ik heb de afgelopen jaren hard en veel gewerkt om Academie Hypnos te laten meegroeien met de eisen van deze tijd. Dit leverde een registratie bij CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland), een nieuwe huisstijl met bijbehorend logo én het keurmerk van de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) op. De verhuizing naar deze mooie locatie onderstreept deze ontwikkelingen voor mijn gevoel nog eens extra.” 

  Prettige plek in Voorthuizen

  “De prettige plek in de grote zaal beneden!”, antwoordt Dominique lachend als ik vraag: “Wat is de mooiste plek in jullie nieuwe pand?” Een van de muren in de grote zaal is voorzien van een levensgrote foto van -inderdaad- een heerlijke plek: een strand met helmgras en ondergaande zon. De grote planten die voor de muur staan versterken het effect nog extra. “Maar er zijn nog heel veel meer fijne plekken in dit gebouw. Ik vind ook de klassieke en toch moderne uitstraling mooi. Plus alle ruimte die we nu hebben, en dat is ook allemaal heel netjes is afgewerkt. Het bruisende dorpscentrum vind ik ook wel heel leuk. Je kunt zo de deur uitlopen en een terrasje pakken of een ijsje halen.”

   

  Reden voor een feestje

  Met al deze ontwikkelingen – in combinatie met het 25-jarig bestaan van Academie Hypnos – is er dus alle reden voor een feestje. Het is een traditie om elke vijf jaar een symposium te organiseren. Deze keer met een feestelijk tintje, op 23 november aanstaande. Een leuke gelegenheid om elkaar ook weer eens in het echt te kunnen ontmoeten, bij te praten en ervaringen en ideeën uit te wisselen. Tijdens een lekkere lunch of bij de borrel na afloop.

   

  Bewustwording naar herstel

  ‘Bewustwording naar herstel’ is het thema van het symposium deze keer. Dominique: “Het haakt in op de huidige tijd, waarin steeds meer mensen beseffen dat hypnotherapie niet alleen behulpzaam is bij mentale kwesties, maar ook steeds meer ingezet wordt bij lichamelijke klachten. PDS en SOLK zijn hiervan de meest bekende, maar zeker niet de enige. ‘Bewustwording naar herstel’ is een breed onderwerp. Het gaat dan ook echt over herstel op verschillende vlakken. Herstel na verslaving, na ziekte of bijvoorbeeld rouw. We hebben een aantal sprekers uitgenodigd om hun visie op het thema 

  ‘Bewustwording naar herstel’ te delen. Er vindt bovendien een forum plaats met de sprekers, met een gezamenlijke discussie over de onderwerpen.”

   

  Sprekers symposium

  Ik vraag Dominique of ze al een tipje van de sluier kan oplichten over wie er komen spreken. Dat kan ze zeker; de meesten zijn zelf trouwens ook lid van de NBVH: 

   

  José Klaassen–Kerstens

  Bewustwording wordt in dienst gesteld van herstel bij de cliënt, maar ook bij de zorgprofessional c.q. hulpverlener. Zij werken immers nauw samen en in wisselwerking met elkaar. José’s presentatie is dan ook allereerst gericht op de bewustwording van welke suggesties er via het verbale en non-verbale gedrag van de hulpverlener aan de cliënt kunnen worden gegeven – met positieve of negatieve effecten – en hoe suggesties bewust ingezet kunnen worden met een placebo-effect tot gevolg. Medische hypnose is uitermate geschikt voor symptoombehandeling bij pijn en angst, voor ego-versterking en voor gedragsverandering.

   

  Erik Willems 

  Hij weet hoe verwarrend een verslaving is, hoe hopeloos en eenzaam het voelt om gevangen te zitten in een destructieve en zichzelf ondermijnende gewoonte. Maar hij weet ook hoe het is om daaruit te komen, om de weg van herstel te bewandelen. Erik heeft zich in de loop van de jaren gespecialiseerd in het werken met verslavingen en ongewenste gewoonten. Hij weet het publiek altijd van begin tot eind te boeien. Dat komt vast ook door zijn theaterachtergrond. 

   

  Rob van Overbruggen

  Rob spreekt onder andere over de dissociatie van symptomen die bij ziekteprocessen ontstaat. Het zorgvuldig analyseren en respecteren van symptomen is het pad naar werkelijk diepere acceptatie van het Zelf en het hele lichaam. Juist de volledige holistische benadering zorgt ervoor dat alle energie gebruikt kan worden voor het herstel van het hele lichaam, en niet alleen van het symptoom. Hierdoor ontstaat een heling die veel dieper is dan slechts bij het verdwijnen van het symptoom, waardoor mensen ook aangeven een stuk gezonder te zijn dan voordat het symptoom verscheen.

   

  Nancy Meijs

  Nancy weet veel van en werkt veel met co-dependentie. Zij vertelt ons meer over ‘Bewustwording naar herstel in relaties en jezelf’. Door uit de trance van het innerlijke kind te stappen en de emoties alsnog te ervaren, is het mogelijk co-dependentie patronen te doorbreken. Dit kan leiden tot herstel in relaties, maar vooral in de liefde voor jezelf!

   

  Elja van den Berg

  Elja is een ervaren PDS-therapeut en spreekt namens de Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten. Ze gaat in op hoe het onbewuste een rol speelt bij het ontstaan en onderhouden van de PDS-klachten, de (samen)werking van het hoofdbrein en het buikbrein, en de rol van de verbeelding. Begeleiding in het proces van bewustwording speelt hierbij een belangrijke rol. De gespecialiseerde hypnotherapeut kan hierbij een belangrijke factor zijn. Ook aan de orde komt de huidige stand en de toekomst van wetenschappelijk onderzoek. Evenals het onderwerp ‘Reguliere zorg – maakt meer bewust ook meer bekend en geliefd? Hoe kunnen we beter samenwerken met elkaar?’

   

  Een tikkeltje meer

  Bij het afronden van het gesprek vraag ik wat Dominique nog zou wensen. Ze antwoordt: “Dat iedereen de weg naar het mooie Voorthuizen weet te vinden, en dat ze zich dan net zo prettig voelen als op onze oude vertrouwde plek in Bussum. Of misschien zelfs nog een tikkeltje meer.” 

   

  Kader bij artikel: 

  Het symposium ‘Bewustwording naar herstel’ vindt plaats op woensdag 23 november 2022, van 10:00 tot 17:00 uur. De kosten bedragen € 185,-, inclusief lunch en borrel na afloop. Deze dag levert 6 PsBK- bijscholingspunten op. Aanmelden kan via: info@hypnos.nl

   

  Tekst bij foto:

  Marloes de Ronde-Kos
  Hypnotherapeut en auteur
  Redactielid Hypnotherapie
  www.solise.nl  Hypnotherapie 2 • 2022 • jaargang 38