Ga naar de inhoud

Hypnotherapie in de massagepraktijk

    hypnotherapie in de massagepraktijk

    Als masseur of massagetherapeut heb je een prachtig vak. Je kunt veel voor je cliënten betekenen, of je nu wellnessbehandelingen geeft of klachtgericht werkt.

    Veel therapeuten kiezen er na verloop van tijd voor om hun praktijk uit te breiden met andere werkvormen, uit interesse of om extra vaardigheden in te zetten bij de verschillende hulpvragen.

    Zo ook massagetherapeut Tim van Asselt, die hypnotherapie toevoegde aan zijn massagepraktijk.

    Nadat je het artikel gelezen hebt, hebben we nog een bijzonder aanbod voor je: Een driedaagse bijscholing waarin je een mooie basis leert om met hypnotherapie in je eigen praktijk aan het werk te gaan.

    hypnotherapie in de massagepraktijk

    Onderstaand interview is geschreven door Sigrid Sneijders, voor het vakblad voor de massagebranche, MassageZaken.

    Tim begon in 1998 met de opleiding tot massagetherapeut bij Academie Holos en bleef zichzelf als therapeut ontwikkelen, waarbij het therapeutisch en holistisch werken vanaf het begin al centraal stond.

    In 2020 begon hij aan de driejarige opleiding tot Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut bij Academie Hypnos.

     

    “Heeft hypnotherapie raakvlakken met massagetherapie?”

    Tim: “Als je goed gemasseerd wordt of massagetherapie krijgt wordt je uit je hoofd naar je lichaam teruggebracht, naar de boodschap van je lichaam. Bij de massage komt de client in contact met zijn of haar gevoel en in de hypnotherapie wordt dat gevoel ingezet om mee te werken aan de hulpvraag van de cliënt.

    Voor mij is een belangrijke overeenkomst tussen massagetherapie en hypnotherapie het werken met het onbewuste en trance. Tijdens een massage gaat de cliënt door mijn aanraking met zijn aandacht uit zijn hoofd, naar zijn lichaam. Er ontstaat dan vanzelf een trance, waarbij het onbewuste van de cliënt ruimte krijgt om met een boodschap te komen, in de vorm van woorden, beelden of gevoelens. Ik nodig de cliënt uit te focussen op zijn lichaam en te voelen wat er is en wat zich op dat moment aandient.

     

    “Wat is trance precies?”

    Tim: “Trance is de staat waarin de cliënt is als het denken, de ratio, even naar de achtergrond mag en de cliënt ruimte geeft aan het voelen. Het onbewuste komt wat meer naar de voorgrond. Mensen staan er niet bij stil, maar er zijn veel vormen van trance in het dagelijks leven. Wanneer je een boek leest en de tijd voorbij vliegt, dan ben je in de trance van het boek. Of wanneer je op de automatische piloot naar huis rijdt en vergeet dat je een afslag eerder had moeten pakken, ook dan ben je in trance.

    Als hypnotherapeut maak ik op verschillende manieren gebruik van trance, bijvoorbeeld via visualisaties of ontspanningsoefeningen. Ook bij de bekende familieopstellingen of EMDR wordt gebruik gemaakt van trance. Tijdens de trance ben ik steeds met de cliënt in contact. Ik stel vragen en de cliënt kan gewoon antwoord geven.”

     

    “Combineer je massagetherapie met hypnotherapie of zijn het echt twee aparte behandelingen?”

    Tim: “Ik werk in mijn praktijk op drie verschillende manieren:

    1. Alleen massagetherapie, gericht op het behandelen van lichamelijke klachten.
    2. Alleen hypnotherapie, waarbij ik mensen niet aanraak.
    3. Hypnotherapie gecombineerd met massage. De massage kan dan goed werken als brug naar het gevoel. Ik help mijn cliënt, via mijn handen, om te voelen en contact te maken met het onbewuste. Het onbewuste kan de cliënt vervolgens naar een tijd en plaats brengen wanneer dit gevoel begonnen is, bijvoorbeeld naar de kindertijd. Deze methode heet regressie.”

    “Wat voegt massage toe aan een hypnotherapeutische behandeling?”

    Tim: “De aanraking en de massage kunnen de cliënt een gevoel van geborgenheid en veiligheid bieden, waardoor het voor de cliënt makkelijker is om in contact te komen met pijnlijke stukken uit het verleden. In het verleden zijn vaak oude overtuigingen gevormd, die in het heden niet meer van toepassing zijn en zelfs belemmerend kunnen zijn in het leven van de cliënt.

    De combinatie van massage en hypnotherapie kan ook heel helpend zijn als een cliënt mentaal onderuit is gehaald en het draagvlak nog te klein is om meteen te werken met hypnotherapie. De signalen hiervoor zijn bijvoorbeeld slapeloosheid, piekeren en tekenen van overspannenheid. De werking van de massage kan de cliënt helpen rust in het hoofd te krijgen en hiermee de nachtrust te bevorderen.

     

    In de hypnotherapie werken we onder andere met het verankeren van positieve ervaringen die op moeilijke momenten weer opgeroepen kunnen worden. Het aardende en grondende effect van een massage kan worden gebruikt en geankerd. Wanneer er een groter draagvlak bij de cliënt gecreëerd is, kan er vervolgens ruimte zijn om met hypnotherapie naar de bron van oorsprong te gaan en bewust te worden van wat daar is gebeurd.

    Naar mijn mening vullen hypnotherapie en massage elkaar heel goed aan en zijn de mogelijkheden eindeloos.”

     

    “Kun je hypnotherapie bij elke cliënt toepassen?”

    Tim: “Soms hebben cliënten angst voor de trance van hypnotherapie. Dit kan komen door ervaringen van drugsgebruik of een Ayahuasca ceremonie, die misgegaan is (zogenaamde bad trip). Mensen die nog geen ervaring hebben met hypnotherapie kunnen soms ook wat angstig zijn voor wat er gaat gebeuren. Deze mensen kunnen massage dan als laagdrempeliger ervaren. Ze kunnen hierdoor toch de weg vinden naar het aangaan van hun angst, waardoor ze het kunnen oplossen.

    Ik heb ook een cliënt gehad die wel durfde, maar het moeilijk vond om te voelen. Via hypnotherapie kon ik haar in trance laten visualiseren dat ze in een bad van wijsheid plaatsnam. In dat bad werd duidelijk wat nodig was in de massagebehandeling. Via kleuren kon ze zien welke plekken in haar lichaam extra aandacht nodig hadden. Ik heb die lichaamsdelen gemasseerd. Vervolgens werd voor haar ook duidelijk waarom die delen massage nodig hadden.

    Als therapeut krijg ik verschillende soorten cliënten met ieder een eigen geschiedenis. Sommige cliënten zijn rationeler dan anderen. Mensen die veel in hun hoofd zitten, hebben wat meer hulp nodig om bij het voelen terecht te komen. Dat kan betekenen dat ze meerdere massagesessies nodig hebben om weer te leren voelen en in contact te komen met hun lichaam, zodat er betere resultaten behaald kunnen worden met hypnotherapie.

    De methode die ik kies hangt er dus vanaf wie ik voor me heb en wat de hulpvraag is. Ik kijk altijd naar wat als eerste nodig is en van daaruit neem ik in overleg met de cliënt de volgende stappen.”

     

    “Hypnotherapie is heel breed inzetbaar. Welke hulpvragen behandel jij nu met hypnotherapie en wat zou je nog verder willen ontwikkelen?”

    Momenteel help ik een grote diversiteit aan cliënten met verschillende problemen. Als ik straks klaar ben met mijn studie wil ik me wel specialiseren, al weet ik nog niet precies waarin. Op dit moment spreekt medische hypnotherapie mij het meeste aan. Hier wordt in Nederland nog maar weinig mee gewerkt en hierin is dus nog veel te ontdekken.

    Veel medische klachten zijn goed te meten, waardoor je als therapeut je sterke kanten goed kunt ontwikkelen en verder kunt specialiseren. Denk bij medische hypnotherapie bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, (onverklaarbare) pijnklachten, eczeem, tinnitus, incontinentie, slaapproblemen, darmklachten, et cetera.

    Bij veel van deze klachten komen thema’s aan het licht waarbij massage ook weer een grote rol kan spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan angst, voelen, beweeglijkheid, verplaatsing van pijn, (zelf)vertrouwen, overgave, verstilling, huidhonger, verdriet, et cetera.

    Verslavingen en het veranderen van gewoonten hebben ook mijn interesse.

    Als massagetherapeut ben ik gefascineerd door de onverwachte inzichten waar het onbewuste de cliënt mee verrast. Als hypnotherapeut ervaar ik dezelfde passie voor het onbewuste. Het is heel bijzonder om te zien dat het onbewuste altijd met boodschappen, inzichten en oplossingen voor de cliënt komt, als het de ruimte krijgt.”

     

    Hypnotherapie in de massagepraktijk

    Nieuw bij Academie Hypnos! Bijscholing voor masseurs en massagetherapeuten

    Aangezien massagetherapeuten regelmatig kiezen om de opleiding voor Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut te doen hebben we iets leuks bedacht: De bijscholing voor masseurs en massagetherapeuten: ‘Hypnotherapie in de massagepraktijk’.

    Breng de magie van hypnotherapie in je praktijk, waarmee je je cliënten dieper kunt laten ontspannen en pijn kunt verminderen.

    Door hypnotherapie toe te voegen aan je massagebehandeling kun je het effect van je behandelingen versterken.

    In deze driedaagse bijscholing laten we je kennismaken met hypnotherapie en medische hypnose, op een manier die jij moeiteloos kunt toepassen op de massagetafel.

    Wat leer je?

    De basis: Je leert wat trance en hypnotisch taalgebruik zijn. Je leert een Prettige Plek toepassen.

    Ontspanningstechnieken: Je oefent met een aantal effectieve hypnotherapietechnieken waarmee je je cliënten kunt begeleiden naar een staat van diepe rust en ontspanning. Dit kan heel helpend zijn voor mensen die stress ervaren of moeite hebben met het loslaten van spierspanning.  

    Pijnvermindering: Je leert hoe je hypnotherapie kunt inzetten om pijn en spierspanning te verminderen. De pijnreductiemethoden waarmee jij direct de klachten van je cliënt kunt verlichten zijn ook goed door je cliënt thuis te gebruiken. Je kunt je cliënt dus tools geven om zelf iets aan zijn of haar klachten te doen.

    De boodschap van lichamelijke klachten: Je kunt je cliënt helpen de betekenis van klachten te achterhalen. Een pijnklacht geeft vaak aan dat er iets in het leven van de cliënt uit balans is. Je cliënt krijgt inzicht in waar de klacht mee te maken heeft en wat helpend kan zijn om de klacht op te lossen. Je leert een lichaamstocht toe te passen.

    Ademhalingstechnieken: Door je cliënt bewust te laten ademen, breng je de aandacht naar het hier en nu; uit het hoofd, in het lichaam. Specifieke ademhalingstechnieken helpen je cliënt contact te maken met zijn of haar binnenwereld.

    Met deze bijscholing kun je direct hypnotherapie gebruiken in je praktijk én ervaar je meteen of het vak van Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut ook iets voor jou zou kunnen zijn.

    Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden:

    https://hypnos.nl/bij-en-nascholing/hypnotherapie-in-de-massagepraktijk/