Ga naar de inhoud

Jaag jij een fantoom na?

    fantoom najagen

    ‘Fantoom najagen’ is een psychologische term, die verwijst naar de (vaak onbewuste) pogingen om leegtes, behoeften en verlangens te vervullen.

    De term is afgeleid van het woord ‘fantoompijn’.

    Fantoompijn voelen mensen als ze pijn of andere sensaties voelen in een lichaamsdeel dat ze niet meer hebben, als gevolg van een amputatie of ongeval.

    Het lichaamsdeel is weg, maar toch voelen mensen pijn op de plek waar het lichaamsdeel zat, alsof de pijn nog in dat lichaamsdeel te voelen is.

    Fantoom najagen is net zoiets, alleen gaat het hier om psychische/emotionele pijn in plaats van fysieke pijn.

    Als kind had je emotionele behoeften, verwachtingen en verlangens, die niet altijd vervuld werden. Het is heel normaal om liefde, aandacht en waardering nodig te hebben als kind, begrijp me niet verkeerd. Het is heel verdrietig als je ouders je hierin niet erkenden en je onvoldoende zagen.

    Er ontstaat echter een probleem wanneer je als volwassene hoopt en verwacht dat anderen deze behoeften voor je gaan vervullen. De onvervulde verlangens en verwachtingen uit het verleden zijn niet meer bereikbaar en je ouders kunnen dit niet meer goedmaken. Verwachten dat anderen je deze liefde en waardering geven, kan alleen maar tot teleurstelling leiden.

    Hoe weet je nu dat je een fantoom najaagt, aangezien dit vaak onbewust gebeurt?

    Je kunt een voortdurend gevoel van ontevredenheid voelen, onrustig zijn en een gevoel van gemis in je leven ervaren, zonder dat je weet waarom.

    Je bent snel teleurgesteld in de mensen om je heen, wat leidt tot frustratie en het gevoel dat je niet op mensen kunt rekenen.

    In liefdesrelaties kun je té afhankelijk worden van je partner voor je emotionele behoeften, waardoor je een ongelijkwaardige relatie creëert.

    Er ontstaat een self fulfilling prophecy. Je plaatst jezelf onbewust in situaties die je herinneren aan je emotionele pijn en je onvervulde behoeften.  

    Een fantoom najagen kan een obstakel vormen in je proces tot zelfacceptatie en zelfliefde, omdat je gefocust blijft op wat je mist in plaats van te waarderen wat je wél hebt. Je verspilt tijd en energie aan iets dat je nooit zult bereiken, waardoor je persoonlijke groei stagneert.

    De stress die hiermee gepaard gaat kan resulteren in chronische stress, angsten, depressie en lichamelijke klachten.

    Een hypnotherapeut kan helpen dit patroon van fantoom najagen te doorbreken. Door bewustwording en heling van (mini)trauma’s uit het verleden, kun je een gezondere en realistischere kijk ontwikkelen op je behoeften en emoties.

    Wil jij graag jezelf en anderen helpen emotioneel stabiel en gezond in het leven te staan?

    Kom dan onze opleiding tot Hypnotherapeut en Psychosociaal therapeut volgen:

    https://hypnos.nl/opleiding-hypnotherapie/