Bijna 1 op de 4 mensen in Nederland is ontevreden met de hoeveelheid slaap of de kwaliteit van slapen. De kans is groot dat jij als therapeut cliënten krijgt die lijden aan slaapproblemen. Goede slaap is heel belangrijk, maar veel mensen krijgen niet de slaap die ze nodig hebben.
De gevolgen van slecht slapen zijn veel ernstiger dan men vroeger dacht. Slaapgebrek (minder dan 6/7 uur slaap) en gebrek aan kwaliteit van slaap, heeft een negatief effect op het gehele lichaam en geest. Ieder orgaan, lichaamsfunctie of hersenfunctie heeft baat bij goede nachtrust.
Slechte slaap beïnvloedt onder andere het immuun-, cardiovasculair-, hormoon- en het endogeen systeem. Zo worden obesitas en diabetes steeds meer in verband gebracht met slechte slaap. Ook mensen met burn-out en depressie hebben vaak slaapproblemen.
Wanneer jij als therapeut holistisch werkt, vraag je natuurlijk ook naar de slaapgewoontes van je cliënt. Je therapie zal effectiever zijn als je cliënt goed slaapt. Een slechte slaap zal daarentegen niet meehelpen om je cliënt lekkerder in zijn vel te krijgen.
Wanneer je dus een zo optimaal mogelijk resultaat wilt behalen met je behandeling, is het belangrijk dat je de slaapproblemen van je cliënt meeneemt in je behandelplan.
Deze bijscholing geeft je de kennis die je nodig hebt om slaapproblemen te behandelen. En wie weet ga je er zelf ook wel lekkerder van slapen! Niet tijdens de les overigens, hoor. Er komt best wel wat theorie bij kijken, maar de lesdagen zijn zeker ook praktisch ingericht.
Dag 1:
Tijdens de eerste dag leer je wat slaap is, welke slaaptypes er zijn en je krijgt ook inzicht in je eigen slaapgewoontes. We behandelen hyperarousal, de grootste, niet-medische oorzaak van slaapproblemen. Na deze dag kun je aan je cliënt uitleggen waarom slaap belangrijk is en hoe de kwaliteit van slaap verbeterd kan worden. Je krijgt een hier een pdf van die je ook als psycho-educatie mee kunt geven aan je cliënt.
Dag 2:
Op dag 2 bespreken we de samenhang van slaapproblemen en burn-out, depressie en andere lichamelijke – en psychische klachten.
Verder: reguliere behandelmethoden, therapeutische methoden en interventies (zoals delenwerk, visualisaties, ACT en mindfulness), wanneer doorverwijzen en het opstellen van een behandelplan.
De 2-daagse bijscholing Slaapproblemen in je praktijk is op 12 en 13 september en is geschikt voor therapeuten en studenten aan een therapeutische opleiding.
Deze bijscholing is tevens geaccrediteerd als PSBK-nascholing.
Docent Liesbeth Ravers is hypnotherapeut gespecialiseerd in slaapproblemen en Raja yoga docent.
Meld je aan via de website: https://hypnos.nl/bij-en-nascholing/slaapproblemen-in-je-praktijk/