Ga naar de inhoud

Zorg voor jezelf als therapeut

  Zorg voor jezelf als therapeut

  Mensen helpen als therapeut geeft veel voldoening. Je helpt mensen zelfverzekerd en krachtig in het leven te staan. Om verschillende redenen is het belangrijk dat je bewust bent van je eigen motivaties, drijfveren, waarden en (belemmerende) overtuigingen.

  In deze vier dagen neemt Liesbeth je mee in de vele aspecten van zelfzorg.

  Docent Liesbeth Ravers is hypnotherapeut, gespecialiseerd in slaapproblemen en Raja yoga docent.

  Dag 1: ‘Respecteer jezelf’

  Wat wil jij wel en wat wil je niet?

  Als therapeut wil je graag mensen helpen. Daarbij is het belangrijk om eerst jezelf goed te kennen. Zodra jij zelfkennis hebt en weet wat jij wel en niet wil, kun jij dit ook beter aan anderen overbrengen.

  Deze dag beantwoord jij voor jezelf een aantal vragen waar jij je wel en niet op wilt richten. Ook stel jij jezelf de vragen waarom je iets wel of niet wilt. Wat zijn hier de onderliggende drijfveren voor? Zijn deze drijfveren gebaseerd op eigen waarden of heeft het meer te maken met begeertes, oude overtuigingen of reacties van de buitenwereld? Respecteer jij je eigen grenzen en durf jij te leven naar je eigen waarden? Zodra jij weet wat jij niet wilt en dit omarmt, dan kun jij je richten en bekwamen in wat jij wel wilt. Zo bouw jij aan een stevig fundament als persoon en als therapeut.

   

  We werken onder andere met een energie-, ademoefening. Therapeutische houding, bewust omgaan met jezelf, waarden onderzoeken, reflectie, zelfontplooiing, krachtig in het leven staan, congruentie in denken, voelen en doen. Keuzes maken; wat wil ik wel en wat wil ik niet.

   

  Dag 2: ‘Zuiver therapeutschap’

  Medelijden of compassie? Hoe kijk jij aan tegen ellende, negativiteit en de dood?

  Op dagelijkse basis hoor je als therapeut over de moeilijke momenten in het leven van een ander. Depressie, angsten, misbruik, misstanden, dood en verdriet. Alles komt voorbij en jij wilt graag je bijdrage leveren om het leed te verminderen.

  Echter, zodra je te betrokken raakt, de ellende van andere mensen te veel binnen laat komen en dit mee naar huis neemt, kun je binnen de kortste keren ook zelf klachten krijgen. Niks laten binnenkomen, als een afstandelijke therapeut die alles van zich af laat glijden kan ook een vorm van afscheiding zijn.

  Deze dag onderzoeken wij hoe jij vorm kunt geven aan een betrokken therapeutschap, zonder dat dit jou als persoon onnodig veel energie kost, zuiver therapeutschap.

  Vragen die we deze dag onderzoeken zijn onder andere: Hoe kijk jij aan tegen positiviteit en negativiteit? Wat betekent leven en dood voor jou? Handel jij uit compassie of uit medelijden en wat is het verschil hiertussen? Wat is verantwoordelijkheid en van wie is wat?

   

  We werken onder andere met een energie-, ademoefening. Transpersoonlijke psychologie, het grotere geheel zien, helende energie, of negatieve en positieve energie. Verschillende denkbeelden. Hoe sta je hier zelf in? Ethiek, gronding, verminderen van ego, compassie.

   

  Dag 3: ‘Loslaten’

  Loslaten: Zelfzorg door hypnose, ademhaling, meditatie en ontspanning.

  Wat is energie? Wat is een gedachte en hoe kunnen wij deze inzetten om onszelf te laten ontspannen, gebeurtenissen te verwerken en met vreugde het leven tegemoet te treden? Hoe ga je om met vermoeidheid en hoe ga je ermee om als je geen rust meer kunt vinden?

  Zelfhypnose, meditatie, mantra en de ademhaling zijn zeer doeltreffende methoden om in te zetten om snel weer in balans te komen.

  Deze praktische dag gaan wij aan de slag met verschillende vormen van energie. Je oefent met eenvoudige, maar krachtige manieren van zelfhypnose, meditatie, mantra en ademhaling.

  Je onderzoekt wat voor jou een passende manier is om los te laten en op te laden en hoe je dit nog beter voor jezelf in kunt zetten. Leer je goed loslaten en opladen dan ontwikkel je meer concentratie, helderheid, een groter uithoudingsvermogen, beter herstel, betere intuïtie en een gevoel van rust en vrede.

   

  We werken onder andere met zelfhypnose, praktische ademhalingsoefeningen, meditatie en energiebeheersing, concentratie, mantra. Gronding: zet de voeten op de grond, daarna pas hoofd in de hemel. Belang van ‘leegmaken’ van lichaam en geest, stress vermindering in de praktijk als (hypno)therapeut.

   

  Dag 4: ‘ Innerlijke balans’

  Vandaag gaan we praktisch aan het werk met energie, energiecentra en de bijbehorende affirmaties, zoals veiligheid, trouw aan jezelf zijn, expressie, etc.

  Het zijn krachtige basisprincipes van zelfonderzoek en energiebeheersing.

  Je leert over de verschillende energiecentra en hoe deze jou snel inzicht kunnen geven op welk gebied er onrust in jou is. Je leert je eigen sterke en minder sterk ontwikkelende energiecentra onderzoeken en verbeteren. Zo kun je snel bijsturen en je steeds verder blijven ontwikkelen. Deze energiecentra bieden een route naar innerlijke balans en zelfsturing.

   

  We werken onder andere met verdeling van energie, positieve affirmaties, inzicht in overactiviteit en onderactiviteit en hoe je deze onderzoekt en bijstuurt.

  Ga voor meer informatie, data en inschrijven naar:

  https://hypnos.nl/bij-en-nascholing/zorg-voor-jezelf-word-je-eigen-therapeut/