Ga naar de inhoud

Het verschil tussen zelfvertrouwen en op jezelf vertrouwen

    zelfvertrouwen versus op jezelf vertrouwen

    Het verschil tussen zelfvertrouwen en op jezelf vertrouwen – volgens Thijs Launspach

    Als je bezig bent met persoonlijke groei of therapie, heb je vast de begrippen zelfvertrouwen en op jezelf vertrouwen voorbij horen komen. Het klinkt misschien alsof ze hetzelfde betekenen, maar er zit een belangrijk verschil tussen beiden. Volgens psycholoog en auteur Thijs Launspach kan het onderscheid maken een diepgaand effect hebben op hoe je jezelf ziet en de keuzes die je maakt.

    Maar wat is nu het verschil tussen zelfvertrouwen en op jezelf vertrouwen? En waarom zou je het ene boven het andere verkiezen? In dit artikel onderzoeken we deze twee termen en reflecteren we op waarom het nuttig kan zijn om ze bewust van elkaar te onderscheiden.

    Wat is zelfvertrouwen?

    Zelfvertrouwen is het geloof in je eigen kunnen. Het betekent dat je denkt dat je capabel bent om taken uit te voeren of uitdagingen aan te gaan. Mensen met zelfvertrouwen hebben vaak een positief zelfbeeld en een zekere mate van zekerheid dat ze iets goed kunnen doen, of het nu op werk, in relaties of op andere vlakken is.

    Stel je voor dat je een presentatie moet geven op je werk. Als je zelfvertrouwen hebt, weet je dat je deze taak aankunt omdat je ervaring hebt met presenteren en je weet dat je je goed hebt voorbereid. Het gaat hier om het vertrouwen in je vaardigheden en kennis.

    Maar wat gebeurt er als iets misgaat, of als je een onverwachte uitdaging tegenkomt? Hier komt het verschil met op jezelf vertrouwen naar voren.

    Wat betekent op jezelf vertrouwen?

    Op jezelf vertrouwen gaat een laag dieper. Het is het geloof dat je, ongeacht de omstandigheden, met elke situatie om kunt gaan. Dit is niet alleen gebaseerd op vaardigheden of eerdere successen. Het is een innerlijke zekerheid dat, wat er ook gebeurt, jij een manier zult vinden om ermee om te gaan.

    Thijs Launspach beschrijft dit als het fundament onder zelfvertrouwen. Waar zelfvertrouwen kan fluctueren, afhankelijk van je ervaringen en externe factoren, is op jezelf vertrouwen een constante. Het is het vermogen om met onzekerheid en tegenslagen om te gaan, zelfs wanneer je niet precies weet hoe je een probleem gaat oplossen.

    Stel dat je een presentatie moet geven, maar er gebeurt iets onverwachts. De techniek faalt, of je krijgt een onverwachte vraag waar je geen antwoord op weet. Als je op jezelf vertrouwt, weet je dat je in het moment kunt improviseren en de situatie kunt hanteren, zelfs als je daar van tevoren geen kant-en-klare oplossing voor hebt. Het gaat om het vertrouwen in jezelf als persoon, niet alleen in je vaardigheden.

    Waarom is dit verschil belangrijk?

    Het onderscheid tussen zelfvertrouwen en op jezelf vertrouwen heeft gevolgen voor hoe je in het leven staat. Zelfvertrouwen is fijn, maar kwetsbaar. Je kunt het gevoel hebben dat je onderuit gaat wanneer je geconfronteerd wordt met nieuwe of onverwachte uitdagingen. Op jezelf vertrouwen geeft echter een dieper gevoel van veiligheid en stabiliteit, zelfs wanneer je geen controle hebt over wat er gebeurt.

    Wanneer je vertrouwen in jezelf weet te ontwikkelen, ben je minder afhankelijk van externe bevestiging of succeservaringen. Je kunt dan beter omgaan met tegenslagen of onzekerheid.

    Hoe werk je aan vertrouwen in jezelf?

    Nu je het verschil weet, vraag je je misschien af: hoe kun je aan op jezelf vertrouwen werken? Hier zijn enkele praktische tips:

    1. Reflectie: Kijk terug op situaties waarin je met tegenslagen te maken hebt gehad. Hoe heb je toen gehandeld? Welke innerlijke kracht heb je toen aangesproken? Dit helpt je inzien dat je altijd een oplossing kunt vinden, zelfs als het anders loopt dan verwacht.

    2. Zelfcompassie: Wees mild voor jezelf. Fouten maken is menselijk, en het vermogen om door te gaan ondanks fouten is waar vertrouwen in jezelf wordt geboren.

    3. Mindfulness: Door in het moment te leven en je niet te veel zorgen te maken over de toekomst, versterk je het vertrouwen dat je met situaties kunt omgaan wanneer ze zich voordoen.

    4. Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen: Door jezelf regelmatig buiten je comfortzone te plaatsen, geef je jezelf de kans om vertrouwen in je vermogen te ontwikkelen om met nieuwe situaties om te gaan.

    Thijs Launspach schreef boeken over stress, burn-out, en millennials op het werk. Hij schreef ‘Fokking Druk’, ‘Je bent al Genoeg’, ‘Werk kan ook uit’ en ‘Werken met Millennials’.  

    Zijn website: https://www.thijslaunspach.nl/

    Andere interessante blogs over persoonlijke en therapeutische groei:

    Voorkom tegenoverdracht en behandel objectief en begeleidend

    Ontspannen binnen ongemak

    De pleasende therapeut